POVJERENIK ZA EU

Tko će biti najplaćeniji hrvatski političar svih vremena? Trojica u igri za plaću od 23.000 eura!

Otkrivamo tko su glavni kandidati za posao povjerenika Hrvatske u EU
 Srđan Vrančić/Cropix

Strani diplomati u Zagrebu, ali i dužnosnici EU u Bruxellesu sa zanimanjem iščekuju koga će Hrvatska imenovati na mjesto budućeg hrvatskog povjerenika u Europskoj komisiji.

Iako će Hrvatska svog člana u Komisiji službeno imati tek od 1. srpnja 2013., kada postanemo punopravna članica EU, mnogi su već sada znatiželjni jer je riječ o jednoj od najutjecajnijih međunarodnih funkcija koje jedan hrvatski političar uopće može imati. Uz to što će ući u povijest kao prvi hrvatski povjerenik u EU, imati utjecaj u cijeloj Europi, pa i šire, ta funkcija donosi i golemu plaću te razne beneficije. Povjerenik EU imat će mjesečna primanja od najmanje 23.000 eura i tako postati vjerojatno najbolje plaćeni hrvatski političar do sada, naravno ako se ne računa novac iz mogućih crnih fondova.

U političkim se kuloarima priča da obje strane, i HDZ i Kukuriku koalicija SDP-HNS-IDS- HSU, već imaju na umu koga će nominirati u slučaju pobjede na sljedećim izborima.

Najveća je vjerojatnost da tu funkciju dobije Neven Mimica , sadašnji šef Saborskog odbora za europske integracije. On ima izuzetno dobro iskustvo s EU.

Ako koalicija pobijedi na izborima, Mimica bi mogao postati i potpredsjednik Vlade zadužen za europska pitanja pa bi s te funkcije 2013. bio nominiran za povjerenika. Obnašanje visoke funkcije u vladi uvijek je prednost za kandidata kojeg određena država predlaže predsjedniku Europske komisije kao svog člana Komisije. Mimica je zadnjih mjeseci često boravio u Bruxellesu u posjetu Europskom parlamentu. Ako kojim slučajem SDP ne pobijedi na izborima, Mimica bi karijeru ionako mogao nastaviti u Bruxellesu i Strasbourgu, prvo kao promatrač, a onda i kao zastupnik u Europskom parlamentu.

Ako bi kojim slučajem HDZ ponovno osvojio vlast, onda bi šanse za mjesto povjerenika imao Andrej Plenković, prinova u HDZ-u. Navodno mu je to mjesto i obećano kao nagrada za ulazak u stranku.

Ako Hrvatska odluči da kao prvog povjerenika u Bruxelles pošalje nestranačku osobu, onda se najpogodnijim za to smatra glavnog pregovarača Vladimira Drobnjaka. Uz sve muke koje je imao tijekom više od šest godina, otkad je imenovan na tu funkciju, uspio je držati ravnotežu između HDZ-a i oporbe. Stekao je veliko iskustvo kad je riječ o EU ne samo tijekom pregovora nego i prije kao šef Misije u Bruxellesu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZADNJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:24