IZBORI U RUJNU?

Tko će biti nasljednik Davora Bernardića? Sada je sve jasno, u igri su ostala samo dva imena...

Prva dva imena koja su se iskristalizirala su Grbin i Hajdaš Dončić, no navodno je dogovoreno da će njihov kandidat biti Grbin
Grbin i Mršić
 Cropix

U SDP-u su počele konzultacije o izboru novog predsjednika stranke nakon što je Davor Bernardić objavio da se povlači, a do izbora novog predsjednika stranku preuzima Zlatko Komadina.

Prva dva imena koja su se iskristalizirala su Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić, no navodno je dogovoreno da će njihov kandidat biti Grbin. U utorak se, naime, sastala četvorka suspendiranih članova Predsjedništva SDP-a koji su svojedobno tražili Bernardićevu ostavku. Riječ je Hajdaš Dončiću, Grbinu, Mihaelu Zmajloviću, Vedranu Babiću, a pridružila im se europarlamentarka Biljana Borzan.

Oponenti

- Hajdaš Dončiću i Grbin su se potvrdili na izborima. Sa zadnjih mjesta na listi preferencijalno su se probili na vrh - kaže SDP-ovac koji pripada struji koja je oponirala Bernardiću. Neovisno o tome kojoj struji pripadaju i na kojoj su funkciji u stranci, svi se SDP-ovci slažu u ocjeni kako bi bilo dobro da stave glave skupa i dogovore se o jednome kandidatu za predsjednika. Suglasni su da bi ih ponovni unutarstranački izbori na kojima bi bilo više kandidata koji bi vodili svoje kampanje dodatno iscrpili, a možda i sasvim raskolili.

image
Peđa Grbin
Davor Pongracic/Cropix

Sljedeće oko čega su svi suglasni jest da se za novog predsjednika stranke neće ni pokušati kandidirati nitko iz kruga koji je podržavao Bernardića. Naši nas sugovornici uvjeravaju da tako nešto ne pada na pamet Zlatku Komadini, kao ni Rajku Ostojiću ili glavnom tajniku stranke Nikši Vukasu.

Ostojić je na jučerašnjoj konferenciji za tisak rekao da ima više mogućih kandidata pa je spomenuo i gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića. Stranačka struja koja je bila uz Bernardića svakako bi željela izbjeći da netko iz kluba “pobunjenika” nakon izbornog debakla na kojem su u Sabor ušla samo 32 zastupnika SDP-a, preuzme stranku. Premda će javno priznati da su se Grbin i Hajdaš Dončić dokazali na izborima, u neformalnim razgovorima jasno stavljaju do znanja da im to ne bi bilo najdraže rješenje. Tako za Hajdaš Dončića jedan naš sugovornik kaže da je dobro prošao preferencijalno, ali da je bolji od njega na listi bio međimurski župan Matija Posavec.

Ova grupacija bi puno prije podržala Zvonimira Mršića, bivšeg predsjednika Uprave Podravke i bivšeg savjetnika u Agrokoru koji je u taj koncern ušao nakon sloma Ivice Todorića. Mršićevo se ime periodično spominjalo u tom kontekstu kad bi unutarstranački sukobi posebno eskalirali, ali on nikad nije ušao u stranački život, niti se uključivao u rješavanje stranačkih problema. Pojavio se tek u predizbornoj kampanji i to kao dio savjetničkog tima Davora Bernardića koji je zadužen za gospodarstvo. Ipak, Mršić nije bio ni na jednoj od prezentacija programa, nego su to činili Branko Grčić, Josip Tica, Boris Lalovac i drugi. On je imao samo nekoliko javnih nastupa.

Srednji put

Bliski suradnik Davora Bernardića kaže da bi trebalo pitati i takozvanu Neretvansku skupinu što misle i imaju li i oni nekoga koga bi predložili za novog predsjednika stranke. Riječ je o skupini gradonačelnika koja je u vrijeme unutarstranačkih sukoba i zahtjeva Bernardiću da odstupi zauzela nekakav srednji put. Riječ je o Jakšiću iz Koprivnice, gradonačelnici Zlatara Jasenki Auguštan-Pentek, gradonačelniku Ploča Miši Krstičeviću i još njih nekoliko.

Sugovornik iz te grupacije kaže da se oni još nisu sastali radi međusobnih konzultacija i dogovora o budućem šefu stranke. Zasad takvo što nemaju ni u planu. Na pitanje bi li netko od njih želio postati novi predsjednik SDP-a, odgovara da se teško može takvo što očekivati. Za njega bi najbolje rješenje bio Zvonimir Mršić, ali nije siguran da bi Mršić želio prihvatiti takvu ulogu.

Više SDP-ovaca navodi da bi Biljana Borzan bila dobra kandidatkinja, no čini se da ona za to nije zainteresirana.

Kako je već izjavila, smatra da se stranka ne može voditi iz Bruxellesa, a ona svoj mandat u Europskom parlamentu namjerava odraditi do kraja. Petorka Bernardićevih oponenata koja se sastala u utorak donijela je zaključak da kreću u široke konzultacije o budućem predsjedniku. To znači da će razgovarati sa Zlatkom Komadinom, glavnim tajnikom Vukasom, SDP-ovim županima, gradonačelnicima i drugima. Cilj im je, kažu, da SDP ostane ujedinjen i na nogama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:29