HDZ U DVOJBI

Tko će gradonačelnika Požege zamijeniti u Saboru: U igri tri imena, evo tko ima najveće šanse

Gradonačelnik Požege Darko Puljašić se zbog nove afere odlučio povući iz Sabora
Darko Puljašić
 Vlado Kos/Cropix

Nakon što je Telegram objavio dijelove tajno snimljenog razgovora iz kojih je jasno kako HDZ-ov saborski zastupnik, gradonačelnik Požege Darko Puljašić i njegov dogradonačelnik Mario Pilon jako pritišću direktora gradske tvrtke Komunalac Josipa Viteza da poslove na energetskoj obnovi zgrada dodijeli određenim tvrtkama, iz vrha stranke je ekspresno stigla vijest da će Puljašić podnijeti ostavku na zastupničko mjesto u Saboru.

Takav scenarij širom je otvorio vrata za veliki politički povratak od vodstva stranke već otpisanog Steve Culeja. Naime, HDZ je petoj izbornoj jedinici na parlamentarnim izborima osvojio čak osam od 14 dostupnih mandata, a kako su ministri Zdravko Marić, Mario Banožić i Josip Aladrović te župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić zbog nespojivosti svojih funkcija ministara i župana sa zastupničkom funkcijom svoja mjesta u Saboru morali prepustiti stranačkim kolegicama Ankici Zmaić, Anamariji Blažević, Ljubici Maksimčuk i Josipu Šariću, vrhu HDZ-a ostala su samo dva moguća rješenja za zamjenu Puljašića.

U saborske klupe mogu poslati samo "otpisanog" Stevu Culeja ili Nikolu Mažara. S tim da bi, odluče li se za Mažara, on morao biti razriješen dužnosti državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, jer je i ta funkcija nespojiva sa zastupničkom. Koga će HDZ poslati u Sabor umjesto gradonačelnika Požege Puljašića, pitali smo jučer i glavnog tajnika HDZ-a Krunoslava Katičića.

- Odluka još nije donesena. Stranačka tijela donijet će na vrijeme odgovarajuću odluku - rekao je Katičić. Dakle, još nije sigurno da će u Sabor Stevo Culej? - Nemam komentara – rekao je Katičić. Izvor blizak Mažaru rekao nam je da, koliko on zna, državnog tajnika još nitko iz vrha stranke nije zvao na tu temu, ali i da će Nikola Mažar "postupiti onako kako to odluče stranačka tijela".

- Svaki tim ima selektora, a svaki igrač sluša svog selektora - sportsko-vojničkim žargonom rekao nam je Stevo Culej. Izvor iz vrha HDZ-a kaže kako će odluka biti donesena vrlo brzo, te da su u igri i Culej i Mažar, pa čak i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, ako bi dao ostavku na svoju funkciju.

-Sve je moguće - tvrdi izvor.

Vrh HDZ-a ne želi vidjeti Culeja u saborskim klupama

Neki HDZ-ovi insajderi kažu kako je Stevo Culej - unatoč tome što ga vrh stranke i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ne žele vidjeti u saborskim klupama zbog toga što mu, kažu, ne mogu vjerovati jer se i u prošlom sazivu Sabora Culej svako malo ponašao kao Plenkoviću oporbeni zastupnik, a u prvom krugu predsjedničkih izbora otvoreno je podržavao kampanju Miroslava Škore - i dalje blagi favorit za ulazak u Sabor u odnosu na Nikolu Mažara.

Međutim, u vladajućoj stranci ima i onih koji smatraju da bi Mažar bio bolje rješenje jer bi tim potezom izbjegli politički povratak Steve Culeja, a Mažar bi kao vrlo izgledan HDZ-ov kandidat na svibanjskim izborima za gradonačelnika Vukovara ulaskom u Sabor dobio jako dobru pozornicu za svoje "brendiranje" tijekom kampanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:42