AFERA AGRAM

TKO ĆE NA SLOBODU? Danas odluka o žalbama Bandića i ekipe na istražni zatvor i jamčevine

Zagreb, 171014.Stan Milana Bandica, Buzanova ulica 4. U nedjelju poslijepodne, zbog osnovane sumnje na korupciju i zlouporabu polozaja, privedeni su Milan Bandic, Petar Pripuz, te Slobodan Ljubicic Kikas.Na fotografiji: privodjenje Bandica.Foto: Marko Todorov / CROPIX
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda danas će objaviti odluku o žalbama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suosumnjičenika na određivanje istražnog zatvora, ali i Uskokovim žalbama na sudsku odluku da se vlasniku CIOS-a Petru Pripuzu i još dvojici Bandićevih suradnika uz jamčevinu omogući obrana sa slobode.

Sudac istrage Zdenko Posavec prošlog je tjedna odredio istražni zatvor svim osumnjičenicima za koje je Uskok to zatražio. No, prihvatio je Pripuzovu jamčevinu od 7,5 milijuna kuna, dok je pročelniku Bandićeva ureda Miri Laci i direktoru Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivanu Markusu odobrio da se sa slobode mogu braniti uz polog od 100 tisuća kuna.

Potvrdi li izvanraspravno vijeće odluku o jamčevini, na koju se žalio Uskok, trojica osumnjičenika morat će najprije dogovoreni iznos položiti na račun suda, nakon čega će ih sudac istrage ponovno pozvati na ročište na kojem će morati obećati da na slobodi neće utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjelo koje im se stavlja na teret.

Pripuz je navodno upravo zbog toga podnio ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio.

Glavni osumnjičenik Bandić, kojega Uskok tereti kao poveznicu među svim sudionicima afere Agram, ranije je najavio da ne planira podnijeti ostavku, a njegov je odvjetnik izjavio da nisu razmišljali o jamčevini. No, u međuvremenu je mogućnost predlaganja jamčevine najavio i odvjetnik direktora Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, no sud će o tome odlučivati naknadno.

On je jučer podnio ostavku, a to bi mu moglo olakšati njegov mogući izlazak iz zatvora, odnosno branjenje sa slobode, uz jamčevinu koju je već ponudio u iznosu od 2,4 milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da sudac istrage nije želio razmatrati Ljubičićevu jamčevinu dok izvanraspravno vijeće ne odluči o žalbi na zatvor, kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:34