KOBNA SUDBINA

TKO ĆE POMOĆI MLADOM NIGERIJCU U PRIHVATILIŠTU JEŽEVO? Bez vize i putovnice čeka deportaciju u područje krvavih vjerskih sukoba

On je čovjek koji nema identiteta, domovinu ni slobodu. Putovnica mu je ukradena, viza mu je istekla, a u Nigeriji, otkud je stigao, ne mogu sa sigurnošću potvrditi tko je.

J. J. Abimiku osjeća se stoga kao da je u začaranom krugu: gospodin Nitko koji je nigdje, a otamo nikamo ne smije. Mladi Nigerijac već je dva mjeseca u Prihvatnom centru za strance u Ježevu i čeka deportaciju, a zahtjev za azil koji je podnio iz vjerskih razloga - odbijen je. Abimiku je inače podrijetlom iz grada Josa u Plateau Stateu, području koje se reklamira kao oaza mira i turizma, ali u kojem su zadnjih godina česti krvavi obračuni katolika i muslimana. S obzirom na to da je ovdje studirao teologiju, u strahu je od odmazde radikala.

Jedina se bori za njega

Abimikuova priča počinje 2009. godine, kada se sa studentskom vizom u džepu doselio u Osijek i upisao Teološki fakultet. Ubrzo se zaljubio u Hrvaticu, s kojom je i danas u vezi i koja se godinu dana bori za njegov spas.

Problemi su počeli kada mu je istekla viza, a novu nije mogao podignuti, kaže djevojka, jer mu je ukradena putovnica. Abimiku se u Nigeriju nije želio vratiti pa je u listopadu 2011. podnio zahtjev za azil. U to vrijeme u Plateau Stateu militantni muslimani u samo su jednom tjednu ubili 45 katolika.

Prema propisima, kao tražitelju azila, J. J. je dopušten privremeni smještaj kod djevojke u Osijeku, koja ga je i uzdržavala jer se nije mogao zaposliti.

- Zahtjev za azil rješavao se sve do studenoga prošle godine, dakle više od godine dana. Odbijen mu je i naloženo je da mora napustiti Hrvatsku - rekla je djevojka.

Od MUP-a su odmah zatražili odgodu deportacije te odobravanje privremenog boravka u svrhu spajanja obitelji. To rješenje, tvrdi djevojka nikad joj nije stiglo na kućnu adresu, iako u policiji kažu da je Nigerijcu privremeni boravak odbijen.

Nezakonit boravak

U međuvremenu se situacija dodatno zakomplicirala.

- Raspitivali smo se kako Abimiku uopće može napustiti Hrvatsku kad nema putovnicu. Htjeli smo izbjeći situaciju da ovdje ostane u nezakonitom boravku. Osječki policajci su nam rekli da ni oni ne znaju kako te da se moraju raspitati u Zagrebu. Ako oni ne znaju, kako da mi znamo?- pita se njegova djevojka i dodaje da su odmah zvali u veleposlanstvo Nigerije u Budimpešti koje je zaduženo i za Hrvatsku.

Tamo su im rekli da Abimiku, ako želi riješiti svoj problem, mora doći osobno u veleposlanstvo.

- To je bilo nemoguće jer on nema putovnicu - izjavila je djevojka. Dobrovoljno su stoga otišli u policijsku postaju u Osijeku kako bi pokušali riješiti zavrzlamu, no tamo su Abimikua odmah uhitili i poslali u Prihvatilište u Ježevu.

- On nema dokumente i kad-tad mora napustiti RH, bilo to za tri dana ili za tri godine - rekli su im u policiji.

Borba s vjetrenjačama

Tada je počela druga faza borbe. - Članak 136. Zakona o strancima omogućava odgodu prisilnog udaljenja ako postoje razlozi zbog kojih stranca nije moguće udaljiti. Zbog toga sam odmah sastavila Zahtjev za privremenu odgodu udaljenja. J. J. i ja dulje od godinu dana živimo u izvanbračnoj zajednici, a u vezi smo tri godine.

Policajci u Osijeku su mi rekli da to nije u njihovoj nadležnosti, već u nadležnosti zagrebačke policije, a tamo sam doznala da su nadležni osječki policajci. To su mi potvrdili i u Ježevu. I tako se vrtimo u krug, a njemu vrijeme istječe - objasnila je djevojka.

Ježevo: loši uvjeti i grube akcije policije

Svog dečka, ustvari nevjenčanog supruga, Osječanka je posjetila dva puta. - Ono što se događa u Ježevu van se teško probija. Stranci su štrajkali glađu jer tvrde da se policija prema njima brutalno ponaša. U dva mjeseca Abimiku je pet puta pušten na svježi zrak iako ima pravo na dva sata dnevno. Mnogi se tamo žale na zdravstvene probleme, no od osoblja dobivaju odgovor kako će se to rješavati neki drugi dan. Nemoguće je dobiti terapiju - ispričala je djevojka.

Hrvatska ga tjera, Nigerija ne poznaje, do Mađarske ne može

S obzirom na to da Abimiku ne može dobiti status u Hrvatskoj, njegova djevojka raspitala se kako da otputuje u Nigeriju po novu putovnicu. Veleposlanstvo u Mađarskoj potvrdilo joj je da mu se treba osigurati tzv. putni list kako bi ga se moglo prisilno udaljiti. Ni dva mjeseca od uhićenja taj list nije stigao.

- U veleposlanstvu tvrde da list ne mogu izdati dok ne utvrde njegov identitet. Kažu da on osobno dođe u Mađarsku potpisati papire. U Nigeriji nemaju njegove otiske prstiju jer su na biometrijske putovnice prešli tek nakon što je on došao studirati u Hrvatsku - prepričala je djevojka i zaključila: - Hrvatska ga ne želi pustiti iz Prihvatnog centra ili mu dati status, a ne može ga ni poslati u Nigeriju bez putnog lista. Putni list ne može dobiti ako ne ode u Mađarsku i oni mu ne utvrde identitet, što je isto tako nemoguće ili mi nitko ne želi reći kako da to napravimo. Zar će vječno ostati u Ježevu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:07