KOMBINACIJE

TKO ĆE S KIM NA PARLAMENTARNE IZBORE Otkrivamo najnovija preslagivanja u jeku najava mogućeg ljetnog izlaska na birališta

 
Silvano Hrelja, Davor Bernardić, Krešo Beljak (lijevo), Matija Posavec (gore desno), Mirando Mrsić (u sredini desno), Goran Aleksić (dolje desno), Miroslav Škoro (u krugu lijevo)
 CROPIX

Velika je gužva na ljevici. Možda će se dogoditi velika predizborna koalicija, a možda i neće - vremena za konsolidaciju je malo ustraje li HDZ na raspisivanju parlamentarnih izbora u srpnju.

Neki analitičari procjenjuju da će ovi izbori kao ni jedni dosad značiti biti ili ne biti za male stranke i privesti kraju njihov opstanak na političkoj sceni na kojoj i dalje neprikosnoveni utjecaj imaju HDZ i SDP. Dok se u sjeni korone stvaraju novi savezi, u neobranom grožđu jedino je HNS, s njima nitko neće i čini se da će platiti cijenu svog političkog konvertitstva.

Strah od jeseni

Sa SDP-om je stanje manje-više jasno; svoj prvotni stav da na ove izbore idu sami ipak su revidirali i uzeli u svoje okrilje HSS i HSU, Snagu i međimurskog župana Matiju Posavca.

Lijevi centar ne razbija HDZ nego SDP, uvjeren je Mirando Mrsić iz Demokrata koji je u bloku s Glasom i IDS-om i zaziva stvaranje što šire fronte ljevice i centra. Vode se pregovori u koje su uključeni gotovo svi: i Pametno, i ORaH, Možemo, i Nova ljevica, i Zagreb je naš, s tim da sumnja da će se s potonjima moći naći zajednički jezik jer žele ići sami.

“SDP nije pokazao ni volju ni želju za stvaranjem lijevog bloka”, kaže Mrsić i pripisuje to ambiciji Davora Bernardića da u Saboru napokon dobije sebi odane ljude i stvori uvjete za veliku koaliciju s HDZ-om. Pokušaji zbijanja redova na ljevici trenutačno su u sjeni korona krize. Samo nekoliko dana prije proglašenja izvanrednih mjera činilo se da je taj dio korpusa živnuo. Zasad postoji nekoliko blokova u “izgradnji”. Bit će ih jako teško izgraditi. “Neki se boje konkurencije, neki imaju veće ambicije od mogućnosti, neki rigidne stavove, neki pak znaju lupati loncima petkom na prozoru, ali to nije dovoljno za ozbiljan rad...”, zaključila je svoju procjenu sugovornica koja sudjeluje u tim pregovorima.

Neslužbene informacije da bi se parlamentarni izbori mogli održati već u srpnju, doveli su pak, čini se, kad je riječ o desnici na političkoj sceni, u prilično velike probleme Miroslava Škoru i njegov Domovinski pokret. Iako je Škorina stranka, prema zadnjim istraživanjima, i dalje treća politička opcija, iza HDZ-a i SDP-a, veliko je pitanje hoće li Škoro uspjeti u planovima u okupljanju desnice. Pregovori između Škore i ekipe koja ga je podržala na predsjedničkim izborima u kojoj su Most, te platforma Hrvatski suverenisti koju čine Blok za Hrvatsku, Hrvatska konzervativna stranka i Hrast, ni ranije nisu tekli glatko. Epidemija koronavirusa dodatno je sve zakomplicirala, a bude li se na izbore išlo početkom ljeta, velike su šanse da do ujedinjena desnice uopće ne dođe.

Kritike Škori

- Mi jesmo za zajedništvo, no puno je vremena prošlo, a nemamo još nikakav dogovor - rekao nam je u ponedjeljak jedan od sugovornika iz Suverenista.

Ruža Tomašić u ponedjeljak nam je rekla kako su za pregovore sa Škorom zaduženi Marijan Pavliček i Hrvoje Zekanović, te da vjeruje da će se dogovor ipak postići.

- Zajedništvo nema alternative - rekla je Tomašić, dodajući kako smatra da Škoro nema velike šanse ako bude išao sam na izbore.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kaže kako su oni sada fokusirani na rast i jačanje Mosta, te na prijedloge rješavanja problema izazvanih krizom.

- Istraživanja pokazuju da podrška Mostu raste i mi se pripremamo tako da ne ovisimo ni o kome. Razgovaramo o suradnji, a za kontakte sa Škorom zadužen je Božo Petrov - kazao je Grmoja.

Više izvora iz desnog tabora potvrdilo nam je da do sada sa Škorom nije postignut nikakav dogovor, te da u zadnje vrijeme nije bilo ni kontakata.

- Po svemu sudeći, Most će vjerojatno sam na izbore jer im rejting ionako raste, dok Škorinoj stranci pada, a nisam siguran ni da će se postići neki dogovor sa Suverenistima. No, na kraju će opet doći do borbe za glasove na desnici i Škorina bi stranka na kraju mogla završiti kao regionalna - smatra jedan od naših sugovornika. Iz Domovinskog pokreta u ponedjeljak su poručili kako će na izbore ići sa svima kojima je opći hrvatski interes iznad osobnog.

Više od mjesec dana čekaju da online osnuju stranku

Najavljeno je osnivanje dviju stranaka koje namjeravaju pripojiti sebi i čelnike jedinica lokalne samouprave. Jedna je Fokus koji bi trebao okupiti niz gradonačelnika i načelnika općina iz središnje i sjeverne Hrvatske. Drugu je inicirao gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić, pod imenom Stranka s imenom i prezimenom.

U one s imenom i prezimenom zasad ulaze šefica Starta Dalija Orešković, kninski gradonačelnik Marko Jelić, bivši gospodarski strateg HSLS-a Josip Budimir, Boris Malešević, autor slogana “predsjednik s karakterom” u kampanji Zorana Milanovića, politički analitičar Ivica Relković. Stranka je zamišljena po sličnoj formuli koju je Relković imao za Most: kao platforma za zajednički nastup na izborima.

Orešković kaže kako ih je kriza s koronom zaustavila u osnivanju stranke. “Pitali smo Ministarstvo uprave je li Krizni stožer s izvanrednim mjerama suspendirao ustavne odredbe o osnivanju stranke i možemo li održati osnivačku skupštinu elektronskim putem. Odgovor ni nakon mjesec dana nismo dobili”, žali se Orešković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:38