POLITIČARI IZ POZADINE

TKO ĆE U EU PARLAMENT? Milanović predstavio pet glavnih kandidata SDP-a

Zagreb, 150213. Banski dvori.Konferencija za medije premijera Zorana Milanovica na temu predstojecih izbora za Europski parlament.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Admir Buljubasic / CROPIX
 Admir Buljubašić / CROPIX

Tonino Picula, Biljana Borzan, Marino Baldini, Sandra Petrović, Oleg Valjalo – petoro je glavnih kandidata Socijaldemokratske partije na izborima za Europski parlament . Kada ih je predložio članovima Predsjedništva SDP-a, Zoran Milanović je pokazao da se, osim Picule, odlučio za manje poznate političare, koji dolaze iz svih hrvatskih regija: dvoje iz Zagreba, a po jedan iz Slavonije, Istre i Dalmacije.

JUTARNJI DOZNAJE Ingrid zbog lošeg engleskog u Europarlamentu izbačena s liste za Bruxelles?

U političkom smislu, važan je podatak da Milorad Pupovac, najpoznatiji srpski političar u Hrvatskoj, ipak nije završio kao jedan od kandidata na listi SDP-HNS-HSU. Ionako je najava Pupovčevog angažmana unutar SDP-a izazvala veliko iznenađenje jer čak niti članovi stranačkog vrha nisu znali da mu je Milanović ponudio mjesto na listi. Pupovčeva kandidatura trebala je predstavljati dokaz političkog zbližavanja između SDP-a i SDSS-a, no prema riječima bliskih suradnika premijera Milanovića, Pupovac je ipak odlučio ostati saborski zastupnik.

Kao što je najavio Jutarnji list, Ingrid Antičević-Marinović je ispala s liste i neće biti zastupnica u Bruxellesu. Očito je procijenjeno kako bi njezina kandidatura izazvala više štete nego koristi. Pitanje je, koliko su ostali kandidati sposobni provući birače aktualne vladajuće koalicije.

Tonino Picula je bivši ministar vanjskih poslova i izuzetno verziran, kako u vanjskoj, tako i u unutarnjoj politici. Picula je bio šef promatračke misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) na izborima u Rusiji, i njegov izbor je logičan. Osim toga, već je član hrvatske promatračke misije pri Euroskom parlamentu i dobro pozna gotovo sve važne političare iz zemalja članica EU.

Biljana Borzan već godinama spada u krug lojalnih Milanovićevih suradnika. Međutim u Osijeku nema veću biračku podršku i zato je posljednjih goidina djelovala isključivo kao saborska zastupnica.

Marino Baldini je načelnik jedne istarske općine u kojoj živi 1.337 stanovnika i potpun o je nepoznat u širim političkim krugovima.

Sandra Petrović je 28-godišnja pravnica i najmlađa SDP-ova zastupnica u parlamentu. Postala je poznatija kada se prije nekoliko tjedana udala za ministra poljoprivrede Tihomira Jakovinu.

Oleg Valjalo je zamjenik prije dva dana smijenjenog ministra turizma Veljka Ostojića. Valjalo se spominjao i kao potencijalni kandidat SDP-a za gradonačelnika Dubrovnika, ali ubrzo se od toga odustalo.

Šesti na listi je Jozo Radoš iz Hrvatske narodne stranke, i on je posljednji koji ima realne izglede pstati eurozastupnik.

Prema ispitivanjima javnog mnijenja, SDP je i dalje vodeća stranka u državi s potporom od 27-28 posto. Europski izbori koji su zakazani za 14. travnja pokazati će koliko su točne recentne ankete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:37