JAVNI POZIV

Tko će uložiti 100 milijuna eura u Kupare?

dubrovnik060504hotel goricina u vojnom kompleksu kuparisnimio mateo rilovic-desk-
 Cropix

ZAGREB - Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u subotu je raspisao javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari, kojim poziva domaće i međunarodne investitore na podnošenje ponuda do 25. kolovoza.

Pravo na realizaciju izgradnje turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa dubrovačka, najpovoljniji ponuditelj steći će osnivanjem prava građenja i osnivanjem prava služnosti na zemljištu u obuhvatu projekta, sklapanjem ugovora o zakupu hotela Grand, te dodjelom koncesije na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže, sve na rok od 99 godina, navodi se u pozivu.

"Kupari su pravi primjer kako ćemo stavljati bivšu vojnu imovinu na atraktivnim lokacijama u turističku funkciju te tako ojačavati konkurentnost naših destinacija. Tražimo kvalitetne investitore koji će uložiti u smještajne kapacitete, te tako podići udio hotelskog smještaja, što je i predviđeno Strategijom razvoja turizma. Vjerujem da će odaziv na javni natječaj biti velik i da ćemo pronaći respektabilnog investitora koji će napraviti visokokvalitetno turističko odredište", riječi su ministra turizma Darka Lorencin navedene u priopćenju DUUDI-ja.

Projekt Kupari I. trebao bi se realizirati izgradnjom novih hotela razine 4 i 5 zvjezdica s do 1500 kreveta, uz obvezu uklanjanja postojećih devastiranih objekata - hotela Kupari, Pelegrin, Goričina I. i II. s pratećim objektima. Hotel Grand predao bi se u posjed investitoru projekta temeljem ugovora o zakupu na 99 godina, kojim će se investitora ovlastiti i obvezati za njegovu temeljitu obnovu i stavljanje u funkciju. Okvirna investicija u Kupare I procjenjuje se na 100 milijuna eura.

Hotel Pelegrin (FOTO: CROPIX)

dubrovnik,121001hotel pelegrin-morhov hotel iz kompleksa kuparifoto:mateo rilovic-desk-

Uvjeti koje mora zadovoljiti potencijalni investitor su iskustvo u realizaciji sličnih projekata, posebno u razvoju, planiranju i upravljanju hotelima s pet zvjezdica, a morat će dostaviti i poslovni plan za razdoblje od deset godina, dokaze o financijskoj sposobnosti te imati minimalni godišnji promet od 45 milijuna eura.

Ponude će se primati u DUUDI najkasnije do 25. kolovoza 2015. godine u 16,30 sati. Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja donijet će povjerenstvo, koje će najkasnije do 15. rujna 2015. godine utvrditi rang listu ponuditelja i Vladi predložiti donošenje odluke o izboru najpovoljnijeg ponuditelja.

"Iza objave ovog međunarodnog natječaja stoji izniman trud i veliko znanje tima koji je ustrajno radio na realizaciji projekta Kupari i priveo ga kraju u nešto više od dvije i pol godine, iako se procijenjivalo kako će biti potrebne četiri godine. Natječaj je temeljito i dobro pripremljen, a sve kako bi se udario i temelj za buduće projekte i skratilo vrijeme potrebno za realizaciju ove investicije. Za vrijeme natječaja ponuditelji će moći otkupiti natječajnu dokumentaciju sa svim potrebnim informacijama te isto tako im se omogućuje terenski pregled nekretnina. Odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja donijet će Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva turizma, Državnog ureda i Župe dubrovačke", poručio je zamjenik predstojnika Državnog ureda Alen Čičak, komentirajući objavu tog natječaja.

Neobvezujući interes za Kupare iskazalo je šest investitora. To su Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (iz grupacije Valamar), turska Rixos grupa (koja već ima hotel u Dubrovniku), Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine (navodno s ruskim kapitalom).

Hotel Grand (FOTO: CROPIX)

Ahmet Kalajdzic / EPEHA / CROPIX
Kupari, 260809.Vec 18 godina nepovratno propada u ratu osteceni kompleks objekata bivseg vojnog odmaralista Kupari, 7 km istocno od Dubrovnika. Iako je drzava najavila kako ce proces privatizacije u Hrvatskoj biti okoncan 2007. godine upravo prodajom kompleksa Kupara, objekti su i dalje vlasnistvo Hrvatskog fonda za privatizaciju koji nista ne cini da iz zastiti, proda ili da u visegodisnji najam zainteresiranim tvrtkama i pojedincima iz okolice Dubrovnika.Na fotografiji: sablasni grafit na ostacima hotela "Grand" u Kuparima.Foto: Ahmet Kalajdzic / EPEHA / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:44