PROSVJED

TKO ĆE UPRAVLJATI KUPALIŠTIMA? Pula u koncesiju daje gotovo sve gradske plaže, aktivisti se protive

Planira se sklapanje ugovora s budućim koncesionarima na rok do dvadeset godina
plaža Ambrela u Puli
 Goran Sebelic / CROPIX

Pula je odlučila dati većinu svojih javnih plaža u dugoročnu koncesiju, a trenutačno su dvije odluke o davanju plaža i nautičke luke Bunarina na e-savjetovanju do 11. siječnja. Tim se prijedlozima odluka planira davanje u koncesiju plaža Saccorgiana, Ferijalni savez, Ambrela, Punta Verudela, Splendid Zlatne stijene, Valkane i kupalište Stoja. U odlukama stoji da je plan davanja tih koncesija na 10 do 20 godina te da bi se time prikupilo u 2019. godini 280.000, a u razdoblju do 2021. godine 450.000 kuna.

Već više od mjesec dana protiv davanja pulskih plaža u koncesiju bori se građanska inicijativa Volim Pulu na čelu s Dušicom Radojčić koja je u petak navečer organizirala u centru Pule i javnu raspravu o tome na koju su pozvali i gradske vlasti. Žele čuti zašto se daju plaže u koncesije, a ne zadržava se dosadašnji model davanja koncesijskih odobrenja za pojedine usluge tipa za izdavanje ležaljki, pedalina, prodaju sladoleda i slično te zašto se koncesije daju na tako dugi rok, dok su ulaganja potencijalnih koncesionara nepoznata. Strahuju da bi se moglo dogoditi isto što se dogodilo u nekim jadranskim gradovima - maltretiranje građana i zatvaranje javnih plaža.

- Riječ je o davanju koncesija na period od 10 do 20 godina na sedam lokacija, no broj plaža nije poznat jer na Punta Verudeli ima više plaža. Ovo je prvi put u povijesti da Pula pokušava privatizirati plaže, a praksa na Jadranu je pokazala što to znači. U Dubrovniku, primjerice, građani nisu smjeli na plažu nositi piće i hranu, negdje su se plaže ogradile pa su si građani sami morali probijati put do mora. Svi na početku govore da se to neće dogoditi, ali se na kraju dogodi, kaže nam Radojčić. Pojašnjava da je Grad dosad za obavljanje gospodarskih djelatnosti dijelio koncesijska odobrenja, i to njih 113. Takav tip komercijalizacije plaže, pojašnjava ona, nešto je sasvim drugačije.

- Koncesijska odobrenja ne omogućavaju isključivanje javnosti iz opće upotrebe i daju se na rok od godine dana do pet godina. S druge strane, koncesije se dijele na rok od pet do 20 godina i omogućavaju djelomično ili potpuno isključivanje javnosti iz upotreba. Mi smo sigurni da će se to dogoditi i u Puli jer se to događa na cijelom Jadranu - poručuje ona. Navodi i da je svojedobno bilo izneseno u javnosti da luka Bunarina ima godišnju dobit od 4 milijuna, pa joj nije jasno zašto će se dati u koncesiju od koje će se ubirati mnogo manje.

Tvrdi da je grad pokušao tu odluku bez ikakve rasprave s javnošću “progurati” krajem studenog, ali da su oni tada reagirali, zbog čega su sada odluke na e-savjetovanu. Međutim, tvrdi ona, ni ovim se putem građani neće informirati o svemu što ih zanima s obzirom na to da se savjetovanje provodi za vrijeme blagdana i samo kroz e-savjetovanje. Traže konstruktivnu javnu raspravu.

Grad Pula poslao je pak priopćenje za javnost u kojem navodi da plaže ostaju otvorene za sve građane i posjetitelje Pule.

- To je osigurano prostornim planovima Grada Pule kojima je zabranjeno ograđivanje plaža pa će, kao što su bile i do sada, pulske plaže biti dostupne svim posjetiteljima i u budućnosti. Treba reći kako se spomenutim prijedlozima Odluka o donošenju godišnjeg i trogodišnjeg Plana davanja koncesija planira samo mogućnost davanja koncesija na plažama Saccorgiana, Ferijalni savez, Ambrela, Punta Verudela, Splendid Zlatne stijene, Valkane i kupalištu Stoja - bez mogućnosti zatvaranja plaža ili njihove naplate. U slučaju da za pojedinačnu lokaciju bude iskazan interes za davanje koncesije, sukladno zakonu, Grad Pula će ponovno zatražiti mišljenje zainteresirane javnosti - navode u gradskoj upravi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:01