KARANTENA U KUĆI

TKO I POD KOJIM UVJETIMA TREBA OSTATI DOMA ZBOG MOGUĆE ZARAZE Samoizolacija je obavezna, njezino kršenje je kažnjivo

 Ilustracija / Profimedia, BSIP

Ovih dana u našu je svakodnevicu ušao novi termin: samoizolacija. Kada su epidemiolozi spoznali da je prvi oboljeli od Covida-19 u Hrvatskoj na svome mjestu kontaktirao s 40 osoba, tim je ljudima preporučena mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana.

Slično je preporučeno i hrvatskim građanima koji su boravili u epidemijom zahvaćenim područjima poput Lombardije i Veneta, a koji ne pokazuju znakove infekcije. Svaka osoba dobiva rješenje o samoizolaciji koje joj pri ulasku u zemlju daje granični sanitarni inspektor.

Što je samoizolacija?

Samoizolacija je svojevrsna karantena u vlastitom domu. Samoizolacija znači ostati podalje od situacija u kojima biste mogli zaraziti druge ljude. To znači da treba izbjegavati svaku situaciju u kojoj možete doći u bliski kontakt s drugima, što znači licem u lice na udaljenosti manjoj od jednog metra dulje od 15 minuta.

Što se očekuje od onih kojim se samoizoliraju?

Od njih se očekuje da ostanu kod kuće i ne odlaze u školu, na fakultet ili na posao.

Ključna je stvar ne prilaziti drugim ljudima kako ne bi došlo do širenja koronavirusa, koji se prenosi kapljičnim putem. Smatra se da trebate biti relativno blizu da biste udahnuli te kapljice - možda unutar jednog metra. Kapljice se također mogu spustiti na površine i prenijeti na ruke ljudi, pa se zato savjetuje da ih često perete. Također možete koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku.

Može li samoizolirani ići u trgovinu po hranu?

Na početku su neki epidemiolozi u svijetu isticali da samoizolirane osobe mogu ići u trgovine, pod pretpostavkom da se ljudi drže na udaljenosti većoj od jednog metra od drugih ljudi. Ali, odnedavno se savjetuje ljudima da organiziraju dostavu hrane kućama.

Kako se ponašati prema članovima obitelji?

Virus se lako prenosi kapljičnim putem pa su članovi obitelji najugroženiji ako je samoizolirana osoba u fazi inkubacije. Stoga se osobi u samoizolaciji savjetuje da pokrije usta i nos tkaninom kada kašlje ili kihne. Bacite rabljene tkanine u kantu za smeće i odmah operite ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, pazeći da ih temeljito osušite. Ne smijete dijeliti posuđe, ručnike, jastuke ili druge stvari s drugima u vašem domu. Nakon korištenja tih predmeta trebali biste ih temeljito oprati sapunom i vodom, staviti u perilicu posuđa ili ih oprati u perilici rublja.

Što učiniti ako se ne osjećate dobro?

Ne biste smjeli ići svom liječniku ili na Hitnu u bolnicu jer riskirate zaraziti druge ljude, od kojih neki mogu biti vrlo ranjivi jer već imaju zdravstvenih problema. Trebate ostati kod kuće i nazvati svog liječnika obiteljske medicine ili epidemiološku službu u vašoj županiji koji će dati detaljne upute za daljnje postupanje. Ili, možete nazvati epidemiološku službu u vašoj županiji.

Što ako kršite mjeru samoizolacije?

Samoizolacija nije dobrovoljna. Ako se krši izdano rješenje o samoizolaciji, osoba može odgovarati sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:45