PORUKE NIKE DELIĆA

TKO JE BLOGER TREĆE REPUBLIKE I BORAC IZ UDRUGE FRANAK? Uz psovke navija za Syrizu, a Kolinda ga podsjeća na Führera

U strastvenu javnu raspravu oko kredita vezanih uz švicarski franak u zadnje vrijeme uključili su se svi, od političara, preko biskupa i ekonomista, do predstavnika relevantnih državnih institucija. Ono što je pomalo promaknulo pažnji javnosti jest činjenica da su članovi Udruge Franak počeli opetovano optuživati direktora Hrvatske udruge banaka Zorana Bohačeka za radikalizam koji onemogućuje dogovor. Iako je točno da je čak i među bankarima Bohaček na glasu kao pomalo uštogljeni tip bankara, ostalo je nejasno po čemu je to jako radikalan, ali se otvorilo i pitanje tko je to sve u javnoj raspravi radikalan i ekstreman, a tko je umjeren tj. spreman na racionalan dogovor dviju strana, dužnika i banaka. Jutarnji list upozoren je na blog Treća Republika jednog od pregovarača Udruge Franak, brokera Nike Delića. Sadržaj tog bloga ukazuje da iza njega vjerojatno stoji osoba neobičnih, vrlo lijevih, pa čak pomalo anarhističkih nazora.

Uzbudila ga naslovnica

Primjerice, kad je na naslovnici Globus objavio fotografiju Kolinde Grabar Kitarović uzdignute ruke, Niko Delić na svom je blogu to opisao riječima: “Ajn folk, ajn rajh, ajn firer” te dometnuo “Pictures speak louder than words” (slike govore više od riječi). Uz to, broker Delić teško može sakriti opčinjenost europskom radikalnom ljevicom. U nekoliko nastavaka na svom je blogu davao snažnu podršku grčkoj Syrizi. U jednom je blogerskom nastavku pod naslovom “Je*bi im majku sine!” navijački pisao o tome da “nema stvari koju ekipa neće napraviti kako bi nastavila šišati grčke ovce. Ali, ovce su počele opako gristi”. U zaključku te analizice Delić je nakon opisa razgovora Europske komisije i Eurogrupe s grčkim ministrom Varoufakisom zaključio da su Grci “…javno razotkrili licemjerje EU ekipe”. Drugom prilikom Delić je poručio “…izgleda da sam Tsiprasa bar za sad pogrešno procijenio. Tip očigledno ima muda, a još veća mislim da ima njegov ministar financija Varoufakis, koji o funkcioniranju poreznog i monetarnog sustava zna bitno više od prosječnog profesionalnog ekonomista ili univerzitetnog profesora.”. Radikalno? Pa u odnosu na to kad u prenošenju videozapisa nastupa Kemena Slakonje i Slavoja Žižeka na svom blogu stavlja naslov “Odrežimo im jaja”, i nije previše, ali također potvrđuje sklonost Nike Delića redovitom javnom povezivanju muških rasplodnih organa sa psihološkom karakteristikom vezanom uz odvažnost.

Sve kredite u kunske

Valja naglasiti da su stavovi Nike Delića evoluirali kroz vrijeme, ali nisu postajali manje radikalni. Još 2013. zalagao se za “…uvođenje plivajućeg tečaja kune, sve kredite s valutnom klauzulom potrebno je pretvoriti u kunske”, a što bi, piše, proveo zakonskom ili ekonomskom prisilom: “Ako banke kredite s valutnom klauzulom ne bi bile spremne dobrovoljno pretvoriti u kunske, država bi mogla dokapitalizirati HPB i svima ponuditi kunske kredite po povoljnoj kamatnoj stopi, uz besplatno prijevremeno zatvaranje kredita s valutnom klauzulom u drugim bankama”, pisao je Delić, koji se nije bavio troškovima te ideje iako bi oni sasvim sigurno bili enormni, kao što nije ni detaljnije elaborirao moguće konzekvence “…subvencioniranja rate kredita, na način da se građanima i poduzećima nadoknadi razlika između iznosa rate pretvorene u kune po fiksnom tečaju na dan ukidanja valutne klauzule i novog, vjerojatno višeg iznosa rate nakon ukidanja valutne klauzule”.

U drugim medijima se pak zalagao za ukidanje drugog mirovinskog stupa i argentinska ekonomska rješenja iako je Argentina zemlja s najvećim brojem bankrota u suvremenoj ekonomskoj povijesti.

'Ne podržavam ni jednu stranku

- Ne želim se politički svrstavati ni na jednu stranu jer mislim da je takav način svrstavanja odavno nadmašen. Politički nisam aktivan - rekao nam je kratko Niko Delić, autor bloga Treća Republika.

Za stavove o odnosima Grčke s EU, koje je iznio na svojem blogu, Delić kaže da je to njegov komentar događaja u Grčkoj i EU, te da nema veze s Hrvatskom. Kada je, pak, riječ o naslovu bloga “Ajn folk, ajn rajh, ajn firer”, Delić poručuje da se tu radi samo o njegovu komentaru naslovnice Globusa, na kojem je prikazana (u to vrijeme još buduća) predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

- To je moj komentar naslovnice Globusa, koja podsjeća na neka davna vremena. Ne radi se ni o kakvoj usporedbi - zaključio je Delić.

KLJUČNE PORUKE BLOGA TREĆA REPUBLIKA

Kolinda i Hitler

Kad je na naslovnici Globus objavio fotografiju Kolinde Grabar Kitarović uzdignute ruke, N. Delić na svom je blogu to opisao riječima: “Ajn folk, ajn rajh, ajn firer” te dometnuo, “Pictures speak louder than words (slike govore više od riječi).

Podrška Syrizi

U jednom je blogerskom nastavku pod naslovom “Je*bi im majku sine!” navijački pisao o tome kako “nema stvari koju ekipa neće napraviti kako bi nastavila šišati grčke ovce. Ali, ovce su počele opako gristi”. U zaključku je nakon opisa razgovora Europske komisije i Eurogrupe s grčkim ministrom Varoufakisom zaključio kako su Grci “…javno razotkrili licemjerje EU ekipe”.

Uvođenje plivajućeg tečaja kune

Još 2013. godine zalagao se za “…uvođenje plivajućeg tečaja kune, sve kredite s valutnom klauzulom potrebno je pretvoriti u kunske”, a što bi, piše, proveo zakonskom prisilom ili ekonomskom prisilom: “Ako banke kredite s valutnom klauzulom ne bi bile spremne dobrovoljno pretvoriti u kunske, država bi mogla dokapitalizirati HPB i svima ponuditi kunske kredite po povoljnoj kamati, uz besplatno prijevremeno zatvaranje kredita s valutnom klauzulom u drugim bankama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 20:14