MIRO PALAC

TKO JE ČOVJEK KOJI JE KUJUNDŽIĆU POSUDIO 300 TISUĆA KUNA Samozatajni ministrov prijatelj drži ljekarne koje imaju ugovor s HZZO-om

Znaju se još iz doba fakulteta, a ministar zdravstva jučer je tvrdio da Palac nema nikakve poslovne veze s državom

Dio ušteđevine, malo kredita i posudba prijatelja. Tako je Milan Kujundžić, točnije njegova supruga Tatjana kupila kuću na zagrebačkim Ravnicama. Ako iz ovog teksta izbacimo sve druge sporne stvari, ostaje pitanje: tko je bliski prijatelj “još iz doba fakulteta” čije je ime ministar nekoliko dana skrivao, a koji mu je spremno posudio 40 tisuća eura.

Riječ je Miru Palcu. Javnosti nepoznat, suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije PharmaNet i vlasnik ljekarni Palac.

Ministar je, naime, tvrdio da je riječ o prijatelju koji nema nikakve poslovne veze s državom, no HZZO je to službeno demantirao.

“Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranja s Ljekarnom Palac Zaprešić ima sklopljen Ugovor o provođenju ljekarničke djelatnosti na primarnoj razini zdravstvene zaštite, i to za dvije ljekarničke jedinice, jednu na lokaciji D. Švajcara 9 u Zaprešiću, te drugu na lokaciji Martićeva 51 u Zagrebu”, stoji u odgovoru HZZO-a.

Bili bliski

Inače, Palac osim aktualnog ministra zdravstva, dobrog prijatelja ima i u bivšem ministru Goranu Mariću.

- U gimnaziji smo bili bliski, ne znam ni sam po čemu, možda po averziji prema režimu, nametanju kolektivizma koje je negiralo osobnost, individualnost, kreativnost. Zazirali smo od manifestacija s pretežno komunističkom ikonografijom, što smo izbjegavali i ignorirali. Naravno, nismo bili toliko naivni da bismo se izlagali opasnostima. U takvom režimu jedino nam je ostao sport da nešto kažemo o sebi. On je igrao nogomet, a ja košarku. Njega kao osobu najbolje je opisao naš zajednički prijatelj koji mi je rekao: ‘Tko nema Gorana za prijatelja, taj ne zna što je istinski prijatelj’ - govorio je 2017. godine za Večernji u superlativima Miro Palac.

Veledrogerija

Jučer, očito, nije imao želju razgovarati jer nije odgovarao na telefonske pozive.

Što se tiče Palčeve veledrogerije, osnovana je 2009. godine. Tada su se udružile male ljekarne, njih oko 50, te su s vremenom došli do godišnjeg prometa od oko 300 milijuna kuna. Osim dvije ljekarne Palac, doznajemo, preuzeo je i ljekarne Kuharić. Što se tiče prihoda, ljekarne Palac imaju godišnji prihod od 25 milijuna kuna, a zabilježeno je da su iz državnog proračuna uprihodile 1,3 milijuna kuna.

Palčevo ime u vidu suvlasništva spominje se uz još neke tvrtke: IGA i Magdi, a lani je postao suosnivač Jelšanskih vrtova, tvrtke koja se bavi omiljenom granom Kujundžićevih - građevinarstvom i prodajom nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:14