PRESUDNI GLAS

TKO JE ČOVJEK KOJI SE PREDOMISLIO USRED NOĆI U svom gradu popularan je kao faraon, a prijateljima se povjerio: 'Bit ću župan! Ako ne, ulazim u Vladu!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik Željko Lacković u utrku za koprivničkog župana ulazi s ozbiljno poljuljanom vjerodostojnošću. Danima je najavljivao kako će biti za opoziv ministra financija Zdravka Marića, a onda se - doslovce preko noći - predomislio. U ponedjeljak je u izjavi za Podravski list bio nedvosmislen.

- Smatram da Marić mora odstupiti kako bi prestao biti teret za ovu Vladu. Glasat ću i za smjenu Petrova i imenovanje Jandrokovića - bio je decidiran Laci, kako ga zovu njegovi Đurđevčani. Dva i pol dana poslije, naglo se predomislio. Jer mu je Mostov zastupnik Nikola Grmoja 'prijetio' da ga neće poduprijeti na izborima u Podravini. Lacković je, naime, uvjeren kako će pobijediti župana Darka Korena, kojeg podržava HDZ.

- Ja ću biti župan, to je vrlo izvjesno. Ako se kojim slučajem to ne dogodi, onda ulazim u Vladu - povjerio se još u subotu jednoj medijskoj osobi iz Koprivnice.

Lacković je u četvrtak u Đurđevcu izjavio kako je svoju odluku donio samostalno. - Zemlja je u ozbiljnoj gospodarskoj i političkoj krizi. Svaka druga odluka bila bi samo produbljivanje te krize - rekao je Lacković naglašavajući kako 'apsolutno nikakvih pritisaka nije bilo ni od strane HDZ-a ni od Bandića'.

- Ljudi koji me poznaju znaju da tu odluku nisam istrgovao - rekao je. - Da sam glasovao za opoziv Marića, onda bi Grmoja rekao da sam trgovao glasom za mjesto župana. Političkom smicalicom upravo je takav dojam htio izazvati - istaknuo je Lacković. Objasnio je i zašto je najavljivao da će glasati za Marićev opoziv:

- Tražio sam da se u lex Agrokor ugradi zaštitni mehanizam koji bi sprečavao prijenos vlasništva s Todorića na neke druge osobe, kao i ulazak špekulativnog kapitala. Nažalost, ti prijedlozi nisu prihvaćeni. Bez zamrzavanja Todorićeve imovine Marić dolazi u potencijalni sukob interesa. No, kada dođete u situaciju da je vaša odluka ta koja će značiti produbljavanje krize, onda donesete odluku, a ne izlazite iz sabornice kao Glasnović - naglasio je.

Lacković je na čelu Đurđevca od 2013. gdje ima stabilnu vlast i popularnost faraona. Simbolika ili ne, prije koji mjesec u Đurđevac su stigle i deve, a Laci je na njihovim grbama postao najpoznatiji podravski političar.

Vlaho Orepić: 'Ministarstvo pravosuđa vodit će saborski zastupnik Željko Lacković, Bandićev zamjenik'

U intervjuu za N1 televiziju, bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je da će, prema njegovim saznanjima, Željko Lacković postati novi ministar pravosuđa.

'Tako sam čuo, ako ne griješim, da je to posljedica nekakvog dogovora', rekao je Orepić. 'To izgleda da će se dogoditi, zamislite tu perspektivu.'

Orepić je dodao da ne zna tko će preuzeti Ministarstvo unutarnjih poslova, ministarstvo kojem je do nedavno on bio na čelu. 'Što će biti s MUP-om, tko će ga voditi, ne znam', rekao je Orepić.

'Postupanje državnog tajnika koji je sada tamo je korektno, ali državni tajnik nema snagu ministra, kojeg imenuje Sabor.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:14