NOVI DETALJI

TKO JE DRUGI MOL-ov SVJEDOK? Osim Sanadera, Mađari na arbitražni sud u Londonu dovode još jednog državljanina RH

Bude li arbitraža na UNICTRAL-u u korist MOL-a, procjenjuje se kako bi Hrvatska u najgorem slučaju Mađarima morala platiti oko 5 milijardi kuna
 Damir Krajač / EPH, Jutarnji list

Bivši premijer Ivo Sanader na svjedočenje u arbitražnom postupku koji se vodi između države i mađarske naftne kompanije u slučaju Ina zaista je otišao na poziv suda. Ali ga je kao svjedoka predložio MOL i zatražio od suda da ga pozove, što je ovaj i učinio, doznaje Jutarnji list iz dobro obaviještenih izvora. Dakle, Jadranka Sloković, Sanaderova odvjetnica, točno je rekla da je njen klijent otišao u London na poziv suda, ali je isto tako činjenica da je poziv uslijedio na traženje MOL-a. Kako doznajemo, to nije prvi put da je MOL tražio Sanaderovo svjedočenje pred arbitražnim vijećem. Sanader je, doznajemo, jednom odbio svjedočiti, no sada to očito nije uspio ili nije želio.

Nema sankcija

Zanimljivo da prema pravilima arbitraže nema sankcija za osobu koja odbije svjedočiti pred arbitražnim sucima. To znači da Sanader nije bio obavezan odazvati se prijedlogu MOL-a, stoga ostaje otvoreno pitanje zbog čega je ovoga puta pristao svjedočiti, i to na prijedlog MOL-a.

Nakon otkrića da je otišao u London kako bi svjedočio u korist MOL-a pred arbitražnim vijećem, Sanader je napao bivšeg premijera Zorana Milanovića da je arbitraža pokrenuta u mandatu njegove Vlade te da su Milanović i njegova Vlada podizanjem tužbe prije završetka procesa protiv njega u Hrvatskoj poručili Vrhovnom sudu da su izdajnici ako prihvate njegovu žalbu. No, treba podsjetiti da je Vlada pokrenula arbitražu tek nakon što je MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske u Washingtonu zbog nepreuzimanja Inina plinskog biznisa koji je dogovoren u Sanaderovo vrijeme.

Tko je drugi svjedok?

Naši izvori tvrde da je Vlada tada jednostavno morala pokrenuti arbitražu neovisno o bilo kakvom sudskom procesu koji se vodio protiv Sanadera jer bi u suprotnom državi bila direktno nanesena financijska šteta. Naime, da MOL nije pokrenuo arbitražu, ni hrvatska Vlada to ne bi učinila u Ženevi. Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, koji je u ime Vlade vodio bitku s MOL-om, kratko je poručio: - Muka mi je od profesionalnih domoljuba koji su 2003. i 2007. pozivali na domoljublje, a danas direktno rade na svoju korist i na štetu svoje države.

Vrdoljaka također čudi “zbog čega na ročištu nema predstavnika Vlade da čuju što je Sanader rekao. Tamo su naši odvjetnici, ali morao je biti i predstavnik Vlade. Znači li to da ih Ina ne zanima”.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, osim Sanadera, pred arbitražnim bi sudom trebao svjedočiti još jedan hrvatski državljanin, također kao svjedok mađarskog MOL-a. Prema našim informacijama, on će u Londonu svjedočiti danas. Naši izvori tvrde da je arbitražni sud svoj rad trebao završiti do početka ljeta.

Odluka možda najesen

No, nakon što je MOL predložio saslušanje još dva svjedoka, očekuje se da bi se sve moglo oduljiti negdje do kasne jeseni, a u najgorem slučaju do travnja sljedeće godine. Sud bi tada trebao donijeti odluku je li hrvatski zahtjev za poništenje dodatka kupoprodajnom ugovoru kojim se daju prevelika upravljačka prava MOL-u opravdan i odrediti visinu odštete. Ako arbitražni sud donese presudu u korist hrvatske Vlade, Vlada će na osnovi te odluke podnijeti tužbu pred hrvatskim sudom i zatražiti poništenje dodatka ugovoru. Prema našim informacijama, taj proces ne bi trebao dugo trajati.

Bude li usvojena hrvatska tužba i prihvaćena argumentacija da je dodatak ugovoru koji je potpisala Sanaderova Vlada s MOL-om štetan i koruptivan, MOL će se u Washingtonu naći u jako teškoj situaciji. Naime, u tom će slučaju dodatak ugovoru postati ništetan pa bi arbitražni postupak u Washingtonu najvjerojatnije bio obustavljen. Ako bi pak arbitraža na UNICTRAL-u bila u korist MOL-a, procjenjuje se da bi Hrvatska u najgorem slučaju MOL-u morala platiti oko pet milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:28