STRELOVITA KARIJERA

Tko je Dubravka Lekić? Varaždinci već odavno sumnjaju da ova poduzetnica ne posluje prema zakonu

Tko je Dubravka Lekić, njegovateljica koja je među najjačim poduzetnicima, a sada je prijavljena da je izvukla milijune
Dubravka Lekić
 Marko Todorov/Cropix

Kaznena prijava podignuta protiv Dubravke Lekić (77) u Varaždinu nije iznenadila nikoga osim, čini se, samu poduzetnicu. Ona tvrdi da nije imala pojma da je predmet policijske istrage. Međutim, Varaždinci već odavno sumnjaju da poslovanje Dubravke Lekić nije baš po svim zakonskim pravilima.

Vlasnica Doma socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe, Ustanove za njegu u kući te predsjednica nekoliko ustanova socijalne skrbi i Upravnog vijeća Zaklade solidarnosti česta je tema gradskih kuloara.

Otvoren i kamp

Strelovita karijera bivše njegovateljice nije prošla nezapaženo. Bila je voditeljica prvog Hrvatskog centra za njegu, liječenje i pomoć u kući, osnovanog 1984. godine. Kada se 1991. godine centar morao privatizirati, preuzela ga je Dubravka Lekić. Kada su je 26 godine kasnije pitali jel' je bilo strah ući u privatni biznis, odgovorila je da "samu budalu ne bi bio strah".

Straha se očigledno brzo riješila, ali i dobro zaradila, jer je poslije otvorila prvi privatni Dom za umirovljenike u Hrvatskoj, a nedugo potom i Terme Jezerčica. Platila ih je 10 milijuna kuna.

Stanovnici Krapinsko-zagorske županije nisu joj poželjeli dobrodošlicu. Štoviše, potpisivali su peticiju za iseljavanje Doma iz Termi i da se vrate turizmu. Vjesnik je redovno pisao o poduzetnici koja je "uništila turistički biser i pretvorila ga u ubožnicu". "Pritisak je bio stravičan, razapinjali su nas po medijima".

Uskoro se na prodaju nudi i gospodarski objekt preko ceste, Dubravka Lekić ga kupuje i u njega preseljava štićenike Doma. Nastavlja uređivati Terme i otvara ih za zdravstveni turizam.

Šest suradnica

Na 112.000 kvadrata je hotel s 47 soba sa 130 ležaja, spa i wellness centar, pet unutarnjih tematskih i tri vanjska bazena za maksimalno 2200 posjetitelja, jedan od bazena je za 700 kupača; dva velika whirlpoola (jacuzzija), masažni blok, restoran s 250 mjesta, a la carte restoran, BBQ korner, Poll bar i restoran, Sunshine bar… Hotel je prije pandemije bio na 80 posto popunjenosti.

Zaposlenih je oko 80, nedavno je otvoren i kamp s bungalovima, parkiralištem za kampere, velikom zgradom s tuševima i sanitarnim čvorom. Tu je i Grad labirinata, koji je Dubravki Lekić financirao Europski socijalni fond. Devet je tematskih labirinata, svaki je za uravnoteženje duha i tijela po određenoj temi: moći, ljubavi, financija... - poučavala je Lekić lokalne novinare. Ukupno je u proširenje uloženo 48 milijuna kuna.

Odakle Dubravki Lekić inicijalni kapital, ne zna se. No u Hrvatskoj ništa ne čudi, pa ni da njegovateljica postane među najjačim poduzetnicima u domeni socijalne skrbi.

Dubravka Lekić jedan je od osnivača Hrvatske udruge poslodavaca i osam godina je kao predstavnica HUP-a sjedila u saborskom Odboru za zdravstvo i socijalnu skrb. S najjačim varaždinskim gospodarstvenicima članica je varaždinske Zaklade solidarnosti.

Policija je protiv nje podnijela kaznenu prijavu da je dulje od osam godina nenamjenski trošila novac iz Ministarstva socijalne politike. Umjesto da je novac trošila na brigu o korisnicima, Dubravka Lekić koristila ga je za svoje potrebe.

Varaždinska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv nje i još šest suradnica koje se sumnjiči da su sudjelovale u višemilijunskoj prevari u poslovanju Ustanove.

Mandat vijećnice 2017. prepustila Davoru Patafti

Kad je Dubravka Lekić na lokalnim izborima 2017. stala uz bok kontroverznom gradskom poduzetniku Davoru Patafti i njegovu odvjetniku Vladi Sevšeku, govorila je da će svoje djelovanje prije svega usmjeriti na poboljšanje zdravstveno-socijalne skrbi i na zdravstveni turizam.

"To su osobe kojima apsolutno vjerujem i pošteni su - govorila je Dubravka Lekić o političkim partnerima, od kojih je jedan dao donedavno najveću jamčevinu u hrvatskoj povijesti za izlazak iz pritvora. Dubravka Lekić osvojila je mandat gradske vijećnice, ali ga je prepustila Davoru Patafti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 13:15