PLAĆA OD 24.000 KUNA

Tko je glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić? Pogledajte njegovu imovinsku karticu, impresivna je

Bačić je navodno uhićen zbog odnosa s vlasnikom bivše tvornice TEŽ Milanom Lončarićem
Kazimir Bačić
 Srdjan Vrancic/Cropix

U velikoj akciji policije u kojoj je u Zagrebu uhićeno i nekoliko poznatih osoba, najzvučnije je ime glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića. No Bačićevo uhićenje navodno nije povezano s poslovanjem HRT-a, niti s aferama u kojima se u zadnje vrijeme ta kuća spominjala. Prema zasad neslužbenim informacijama, navodno je u pitanju njegov odnos s vlasnikom bivše tvornice TEŽ Milanom Lončarićem, koji je također priveden, te njegovim građevinskim projektom Vrtovi svjetla koji se nalazi na lokaciji bivše tvornice.

Kazimir Bačić, inače zet nekad jedne od najmoćnijih žena HRT-a Ksenije Urličić, na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a došao je u veljači 2017. Dugogodišnji je zaposlenik HRT-a, a na čelo televizije došao je s mjesta rukovoditelja Radne jedinice Televizijska tehnika.

Rođen je 1961., diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, a završio je i studij menadžmenta na Bledskoj školi za menadžment. Kako stoji u njegovoj službenoj biografiji, Bačić je od 1984. radio na inženjerskim poslovima, a bio je i rukovoditelj Tehnike te pomoćnik glavnog ravnatelja HRT-a za razvoj i tehnologiju.

Sudjelovao je u ostvarenju nekih najzahtjevnijih projekata na HRT-u poput praćenja posjeta Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Hrvatskoj, natjecanja za pjesmu Eurovizije, prijenosa Olimpijskih igara, Svjetskog skijaškog kupa… Bio je i član ekspertne skupine projekta Vision 2020. Europske radiofuzijske unije te član radne skupine Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za prijelaz s analognog na digitalno emitiranje. Od 2006. član je Tehničkog odbora EBU-a, krovnog tehničkog tijela EBU-a za tehnologiju i inovacije.

Bačić je poznat i po tome što je za njegova mandata HRT pokrenuo niz tužbi protiv vlastitih novinara koji su upozoravali na cenzuru u toj kući, ali i po otkazu koji je uručen njihovom dugogodišnjem djelatniku i šefu HND-a Hrvoju Zovku.

Impresivna imovinska kartica

Impresiva je i imovinska kartica Kazimira Bačića u kojoj je prijavljen niz nekretnina. Zajedno sa suprugom posjeduje imovinu čija ukupna vrijednost prelazi 10,3 milijuna kuna, a stečena je uglavnom nasljedstvom i prihodima iz nesamostalnog rada.

U imovinskoj kartici prijavio je mjesečnu plaću u neto iznosu od 24.852,42 kuna. Uz to po četiri osnove ostvaruje prihode iz imovinskih prava u ukupnom iznosu od 28.442 kune mjesečno. Supruga je nezaposlena, ali od imovinskih prava ima mjesečni prihod od 3750 kuna.

Bačić ima i tri kredita u ukupnom iznosu od 34.000 eura. Radi se o kreditu u Zagrebačkoj banci iz 2019. godine u iznosu od 12.300 eura, kreditu iz 2016. godine u Partner banci u iznosu od 13.200 eura te kreditu iz 2019. godine u Zagrebačkoj banci od 8500 eura.

Od nekretnina navodi kuću s okućnicom u Zagrebu, riječ je o kući na Tuškancu u kojoj je policija obavila pretres, ukupne površine 889 kvadrata, vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Navodi da je stečena darovnim ugovorom, nasljedstvom i prodajom imovine.

Stan u Dubrovniku, stanovi u Zagrebu...

Bačić uz to posjeduje stan u Dubrovniku, veličine 59 kvadrata, vrijedan 1 milijun i 350.000 kuna, stečen nasljedstvom i kreditom.

Tu je još poslovni prostor u Dubrovniku od 104 kvadrata kojemu je glavni ravnatelj HRT-a suvlasnik, a ima udio od 66,7 posto. Poslovni prostor je vrijedan 1,19 milijuna kuna, a u imovinskoj kartici stoji da je stečen na drugi način i nasljedstvom.

U vlasništvu ima i dva manja stana u Zagrebu. Jedan je veličine 28 kvadrata, vrijedan 325.000 kuna, kupljen kreditom, a drugi ima 29 kvadrata, vrijedan je 256.000 kuna, kupljen od plaće, drugih izvora i kreditom.

Od nekretnina u imovinskoj kartici se navodi i kuća s okućnicom u Strmcu, ukupne površine 4306 kvadrata, vrijedna 50.000 kuna, stečena darovnim ugovorom.

Dio imovine je i na supruzi, a pod tom rubrikom se navodi stan u Zagrebu površine 73 metra četvorna, vrijedan 1,09 milijuna kuna koji je supruga stekla nasljedstvom.

Naslijedila je još jedan stan u Zagrebu, površine 40 kvadrata, vrijedan 345.000 kuna. Osim toga je naslijedila kuću s okućnicom u Selcu, površine svega 21 kvadrat, vrijednu 185.000 kuna, a u Selcu je naslijedila i apartman površine 50 kvadrata, vrijedan 750.000 kuna.

Od pokretnina u vlasništvu Bačićeve supruge je Peugeot 5008 iz 2015. godine vrijedan 55.000 kuna, za koji se navodi da je stečen od imovinskih prava.

Glavni ravnatelj javne televizije je pod rubriku pokretnine naveo da ima brod Jeanneau One Design 35 iz 1997. godine, vrijedan 110.000 kuna, kupljen na kredit.

Ima vrijednosnice Fonda za naknadu oduzete imovine u iznosu 14.000 kuna te još ušteđevinu od 85.000 kuna od osobne imovine i imovinskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 17:37