BAĆIN USPON

Tko je HDZ-ovac u kojem se naglo probudio ratnički duh: Ukratko, čovjeka u stopu prati partijska božica sreće

HDZ-ovac koji je upisao Ratnu školu nije odgulio vojni rok. ‘Obavezno služenje taman je bilo ukinuto kada sam upisivao fakultet pa nisam imao priliku služiti‘, objašnjavao je Bačić

Ante Bačić

 Duje Klaric/Cropix/Cropix

Ako niste član splitske filijale vladajuće stranke ili zastupnik u parlamentu dobra je šansa da sve do prije par dana niste ni znali tko je Ante Bačić, u političkim krugovima poznat kao Baćo. A onda je "grunula" vijest da je taj saborski zastupnik HDZ-a upisan u Ratnu školu Ban Josip Jelačić odlukom ministra obrane Marija Banožića, a na prijedlog predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Upis HDZ-ova zastupnika na elitno vojno učilište razbjesnio je predsjednika države Zorana Milanovića koji se okomio na Bačića i ministra Banožića. Poručio je da je njegov upis protuzakonit te najavio da će Bačiću, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, zabraniti ulazak u vojarnu.

- Saborski zastupnik je par excellence državni dužnosnik. Zakon kaže da se u Ratnu školu može dozvoliti upis samo službenicima, i to pod uvjetom da imaju deset godina staža, ako već nisu vojnici. Tuf, evo ti Baće, rado Baćo ide u vojnike - rekao je Milanović.

Predsjednikove oštre poruke Bačića nisu previše impresionirale, kaže da ne misli odustati od upisa.

- Kao i u većini slučajeva dosad, predsjednik ekstenzivno shvaća svoje ovlasti i ekstenzivno tumači zakone. Ne vjerujem da će posezati za odlukama poput zabrane ulaska u vojarne. Dapače, bilo bi odlično kada bi mi se predsjednik pridružio na edukaciji u Ratnoj školi - poručio je.

image

Ante Bačić

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Drugi ešalon stranke

A tko je zapravo Ante Bačić zvan Baćo? Najkraći odgovor glasio bi otprilike ovako: tipični predstavnik drugog stranačkog ešalona koji cijelu karijeru gradi gotovo isključivo na činjenici da ima partijsku iskaznicu.

Prve političke korake Bačić, rođen u Splitu 1984. godine, gradi u juniorskoj ekipi HDZ-a, gdje je dogurao do pozicije predsjednika Mladeži HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije. Na toj poziciji zadržao se prilično dugo, sve do 2018. godine, kada ga je na tom mjestu zamijenila Marina Matković. Ta bi vijest ostala nevažna i u javnosti nezapažena da se godinu i pol kasnije nije doznalo da su Matković i Bačić ljubavni par.

"Dugo se znamo iz Mladeži HDZ-a, a ljubav se dogodila nakon što je Marina preuzela dužnost. Ne želim joj se miješati u vođenje Mladeži, koliko god mi to teško pada", poručio je tom prilikom Bačić.

Prije nego što je, kao zamjena tadašnjem ministru obrane Damiru Krstičeviću, u lipnju 2017. godine ušao u Sabor, Bačić je neko vrijeme bio zaposlen na poziciji pretencioznog naziva - projektnog analitičara u Studentskom centru Split. Jakim ljepilom vezan uz svoju stranku, Bačić je bio i županijski vijećnik HDZ-a, ali i regionalni asistent zastupnika u Europskom parlamentu.

Parlamentarnih klupa dokopao se i nakon izbora održanih 2020. godine, iako je bio predzadnji na HDZ-ovoj listi u desetoj izbornoj jedinici i unatoč tome što je osvojio mizernih 726 preferencijalnih glasova. Partijska božica sreće ponovno ga je pomazila, ušao je u Sabor gdje i danas sjedi kao zamjena za zastupnika Antu Mihanovića.

Paralelno s građenjem stranačke karijere, Bačić je marljivo skupljao i sveučilišne diplome. Na saborskim službenim stranicama piše da je završio integrirani studij prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, te stručni studij poslovnog marketinga na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, čime je postao i VSS (magistar prava) i VŠS (ekonomist).

image

Miro Kovač, Ante Bačić, Ante Sanader

Vojko Basic/Cropix

Prostački napao Bulja

Iako u Saboru sjedi već pet godina zastupnik Ante Bačić nije ostavio dubljeg traga u hrvatskom parlamentarnom životu. Nakratko je zasjao jednom prilikom kada se s 90 tisuća kuna putnih troškova popeo pri vrh ljestvice najrastrošnijih zastupnika, a daleko najzapaženiji "nastup" u parlamentu imao je kada je prostački napao Mostova zastupnika Miru Bulja.

- Pametan si za popizdit‘, čobane jedan - dobacio je Bulju usred jedne od burnijih saborskih svađa nakon koje je saborskoj straži naređeno da Mostova zastupnika Bulja izbace iz dvorane. Na Bačićevu uvredu Bulju reagirao je Mostov Nikola Grmoja: "Borim se protiv uništavanja hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a, protiv Ante Bačića, najvećeg uhljeba u Saboru".

Sada se ipak treba vratiti na sam početak priče i pokušati odgonetnuti kada se točno u Anti Bačiću probudio ratnički duh. Očito dosta kasno, na pragu četrdesete, jer u mladim danima HDZ-ova juniora puške, taktike i vojne strategije nisu previše zanimale. Da je drugačije onda bi Bačić barem vojni rok odgulio. Ali nije.

- Obavezno služenje vojnog roka taman je bilo ukinuto kada sam upisivao fakultet pa nisam imao priliku služiti - objasnio je Bačić i poručio da je upis u Ratnu školu "možda neki oblik služenja".

image

Prezimenjaci Ante i Branko Bačić

Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Zov ratnih truba

- Ja ću biti zadovoljan ako je. Dosta stvari se slučajno dogodi u životu pa tako i neke aspiracije - rekao je kolegama s Dalmatinskog portala.

I stvarno, kako se mnoge stvari u životu događaju slučajno, tako je i zastupnik Bačić slučajno postao voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Na toj je funkciju, naime, naslijedio preminulog Miroslava Tuđmana.

Da je HDZ-ov zastupnik zov ratnih truba prvi put jasno čuo upravo nakon spomenutog imenovanja, na neki je način i on sam potvrdio.

- Moj poriv za upis Ratne škole je dužnost koju obnašam, a to je voditelj izaslanstva Sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Neću u generale ni brigadire, nisam djelatna vojna osoba, ovo je isključivo politička dimenzija. Ratna škola je i namijenjena za sve vrste ustanova i institucija, posebno vezana za domovinsku sigurnost u Republici Hrvatskoj, čisto radi strateške dimenzije izobrazbe što smatram da zbog dužnosti koju obavljam u Saboru i zaslužujem i smatram da mi je i obveza da se dalje obrazujem - riječi su kojima je zastupnik Ante Bačić zaključio priču o svom upisu na vojno učilište.

image

Andro Krstulović Opara, Ante Bačić, Petar Škorić, Andrej Plenković, Ante Sanader u šetnji Splitom

Vojko Basic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 12:09