MALO JE INFORMACIJA

TKO JE HRVAT KOJI JE OBOLIO OD KORONAVIRUSA I PREMINUO U NIGERIJI? Nitko sa sigurnošću ne zna što je radio u Africi, ali svi su suglasni u jednom

 
Prizor iz Nigerije
 NurPhoto via AFP

Hrvatski državljanin koji se u Nigeriji zarazio koronavirusom preminuo je, objavilo je jučer Ministarstvo vanjskih poslova RH, kojemu smo još u utorak poslali pitanje vezano uz toga hrvatskog državljanina, piše Slobodna Dalmacija.

O kojem se čovjeku točno radi, koliko je imao godina, gdje je u Nigeriji radio i pod kojim se okolnostima zarazio, kao i zbog kojih razloga nije prije bio prevezen u Hrvatsku na liječenje, Ministarstvo nije dalo nikakvu informaciju.

Da se nešto neobično događa sa slučajem nesretnog hrvatskog državljanina, koji je u zapadnoj Africi radio, dalo se posumnjati u utorak oko podne, kada još uvijek iz Nigerije na splitski aerodrom nije sletio zrakoplov (posebni let) kojim je on trebao stići u Split.

Dolazak toga posebnog medicinskog leta, u kojemu su, osim posade i oboljelog, trebali biti liječnik i medicinska sestra, bio je zakazan za ponedjeljak ujutro, no tada je, iz još uvijek nepoznatih razloga, dolazak otkazan, za najmanje 12 sati. Kako leta nije bilo ni u utorak ujutro, odnosno uopće nije bio najavljen, sumnja se nadvila nad cijelu operaciju.

Iako smo imali neslužbenu informaciju da je Hrvat iz Nigerije u međuvremenu preminuo, s tom vijesti još nismo mogli izići u javnost jer je nitko službeno nije htio potvrditi.

Nije radio na kopnu

Preko naših splitskih kontakata, koji su dugo godina radili u Nigeriji, kao djelatnici lučkih vlasti u nigerijskim lukama, doznajemo da preminuli Hrvat najvjerojatnije nije radio na kopnu.

Naime, nitko od Hrvata koji još uvijek rade u Nigeriji ne zna za njegov slučaj, nego je vjerojatno iz naftnog biznisa, možda član posade neke platforme koja radi na eksploataciji nigerijske nafte.

– Prema svemu sudeći, ne radi se o pomorcu budući da ni preko jedne pomorske agencije koja radi u Hrvatskoj takva osoba nije bila ukrcana u Nigeriji – kazao nam je Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Svakako, svi naši sugovornici suglasni su u jednom, a to je da je hrvatski državljanin sigurno imao jako dobro ugovorenu zdravstvenu policu, s obzirom da ga je u Hrvatsku trebao prevesti privatni let. Takav let iz Nigerije prema Hrvatskoj, po sjećanju jednog našeg sugovornika, košta oko 150 tisuća američkih dolara, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2023 01:53