DIJANA VICAN

Tko je Imoćanka na meti USKOK-a: Plenković ju je više puta branio, Glavašević se za nju zabrinuo...

Zbog kurikularne reforme sukobila se s bivšom ministricom Blaženkom Divjak, no tada je na njezinu stranu stao premijer
 Jure Miskovic /Cropix

Dijana Vican rođena je u Imotskom, gdje je završila osnovnu i srednju školu, a jednopredmetni studij pedagogije diplomirala je u Zagrebu na Filozofskom fakultetu. Stupanj doktorice znanosti stekla je 2000. godine. Na Zadarskom sveučilištu zaposlena je od 1987. godine, gdje je obnašala niz funkcija, od zamjenice pročelnika Odjela za pedagogiju, do v.d. pročelnice istog odsjeka, pa zadarske prorektorice, potom rektorice, da bi joj se čelne funkcije proširile i na nacionalnu razinu.

Bila je predsjednicom Upravnog vijeća Nacionalnog centa za vanjsko vrednovanje obrazovanja (od 2005. do 2009.), potom predsjednica Vijeća za nacionalni kurikulum, pa i predsjednica Upravnog vijeća Instituta za filozofiju Sveučilišta u Zagrebu. U veljači 2008. imenovana je državnom tajnicom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, za mandata HDZ-ovog ministra Dragana Primorca. Tu je funkciju obnašala do listopada 2011.

Vican se zbog kurikularne reforme 2018. konfrontirala s bivšom ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak, no tada je na rektoričinu stranu stao premijer Plenković, poručivši kako Vican odlično radi svoj posao i ima njegovu potporu. Plenkoviću to nije bilo prvi put da javno brani Vican, koja je tada bila predsjednica povjerenstva sa zadaćom pripreme nacrta akcijskog plana provedbe obrazovne strategije. Iako je dugi niz godina bila na ključnim pozicijama u resoru znanosti i obrazovanja te je imala potporu premijera Andreja Plenkovića, nije uživala povjerenje dijela struke, koji se zalagao za modernije i smijelije promjene koncepta obrazovanja i reformi.

Nakon što je kao rektorica obnašala funkciju predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a ujedno bila predsjednica Sektorskog vijeća za odgoj, obrazovanje i sport, Vican je u travnju 2019. imenovana na novu funkciju - predsjednice Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Tada su nagomilane obveze zadarske rektorice zabrinule SDP-ova saborskog zastupnika Bojana Glavaševića, koji je premijeru Andreju Plenkoviću postavio zastupničko pitanje:

image

Zadar, prije malo više od mjeseca dana: otvorenje obnovljenog Sveučilišnog objekta, na fotografiji Dijana Vican, Andrej Plenković i Božidar Longin

Jure Miskovic/Cropix

- Smatrate li da, uz najmanje 15 kolegija na različitim sveučilištima, upravljačke i voditeljske dužnosti na preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima u dvije države te u nizu radnih tijela Vlade RH i Ministarstva znanosti, gospođa Vican može uistinu kvalitetno i potpuno predano obnašati dužnost predsjednice Upravnog vijeća Agencije za zananost? - pitao je Glavašević, uz objašnjenje da je osnovna zadaća Agencije osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju i znanosti.

Kako je pobrojao Glavašević, Vican je kao suradnica držala nastavu iz najmanje tri kolegija na preddiplomskim i diplomskim studijima na Filozofskom fakultetu i Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti na Sveučilištu u Mostaru, i dva kolegija na doktorskom studiju pedagogije na istome sveučilištu. Kao sunositeljica na Sveučilištu Sjever držala je, upozorio je SDP-ov zastupnik, kolegij Odnosi s javnostima i društveno odgovorno poslovanje i suvoditeljica je doktorskog studija Međunarodni odnosi Sveučilišta Libertas.

Službene stranice tih institucija potvrdile su da je Vican bila nositeljica niza kolegija (primjerice, Prirodoslovni fakultet u Mostaru objavljuje informaciju da "prof.dr.sc. Dijana Vican dijeli potpise studentima 3. ožujka u 13 sati"), no ona je to demantirala:

- Otkad sam rektorica, ne realiziram nastavu iz svih tih kolegija. Točno je da sam uključena u nastavu za stjecanje nastavničkih kompentencija za strukovne nastavnike na Filozofskom fakultetu u Mostaru, no samo četiri puta mjesečno, branila se Vican. U izvođenje nastave na Sveučilištu u Zadru zamijenile su je, tvrdila je, docentice, ali participirala je u nastavi na Sveučilištu Sjever. Poručila je kako ne prima "niti lipe za poslove na položajima za koje ju je imenovalo Ministarstvo ili Vlada".

Drugi rektorski mandat Dijani Vican je istekao na početku ove akademske godine, 1 listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:10