GUŽVA NA USIJANOM ASFALTU

Tko je kriv za kaos? Šostar: Do 5.8. više ne može biti nenajavljenih! Beroš: Smislite rješenje

Uz 6000 naručenih pojavilo se i oko 1000 građana koji se nisu najavili za cijepljenje ili nisu poštivali termin
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Baš kad se usijao zagrebački asfalt, dogodio se kratki spoj s cijepljenjem na Velesajmu jer se u četvrtak uz 6000 naručenih pojavilo i više od 1000 nenajavljenih građana te onih koji nisu poštivali dodijeljeni im termin (došli su ranije), što je izazvalo gužve i nevolje onima lošijeg zdravlja.

Naime, s obzirom na to da se ovih dana pokušava motivirati što više građana za cijepljenje, ministar zdravstva Vili Beroš pozvao je sve zainteresirane da dođu na punktove bez obzira na to jesu li prijavljeni ili ne pa su upravo to u četvrtak učinili Zagrepčani došavši u većem broju na Velesajam. To se nije pokazalo kao najsretnije rješenje za grad veličine četvrtine Hrvatske jer su na kraju danak vrućini platili i oni koji su već prije bili naručeni budući da su na gotovo 40 stupnjeva čekali u velikim redovima. No, prema izjavama svjedoka, situacija se ipak relativno brzo smirila.

"Bio sam naručen za cijepljenje u 12.50 i tada sam stigao na punkt. Nisam čekao ni minute. Odmah sam se mogao prijaviti, uslijedilo je cijepljenje. Obavio sam sve u nekoliko minuta jer se gužva očito ipak riješila u jutarnjim satima", kaže naš kolega Marko Biočina koji je u četvrtak bio naručen za cijepljenje na punkt na Zagrebačkom velesajmu.

Javni pozivi

Istina, na nekim područjima Hrvatske već neko vrijeme traju tzv. javni pozivi za cijepljenje pa se građani ne moraju naručivati preko neke od postojećih platformi. No, s obzirom na to da se radi o manjim sredinama, takve metode privlačenja na cijepljenje prolaze bez problema. Današnji problem u Zagrebu zapravo je pokazao da će se tzv. javni poziv u glavnom gradu morati drukčije organizirati, odnosno da će ipak trebati neka vrsta usmjeravanja kako se gužve ne bi ponovile.

"Na Velesajmu možemo dnevno cijepiti od 6000 do 6500 ljudi, i to radimo. Više od toga je nemoguće. Do 5. kolovoza na Velesajmu ne može biti nenajavljenog cijepljenja jer imamo popunjene sve termine što za one koje treba docijepiti, što za dio građana koji se želi cijepiti prvi put", objašnjava dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

Dodaje da se u Zagrebu cijepljenje uspješno provodi, a to govore i podaci prema kojima je 52 posto građana cijepljeno prvom dozom, a njih 31 posto je završilo cijepljenje.

"Cijepimo šest dana u tjednu i uvjeren sam da smo u tome uspješni. Moguće je da na ostala tri punkta na Malešnici, u Domu sportova i Jelkovcu organiziramo fleksibilniji način cijepljenja, odnosno po tzv. javnom pozivu, ali i to mora ipak biti na neki način regulirano jer ćemo inače, htjeli-ne htjeli, imati gužve slične ovima na Velesajmu", naglašava Šostar.

Dodatni problem u cijepljenju mogao bi biti i nedostatak cjepitelja s obzirom na to da počinje vrijeme godišnjih odmora pa bi dotad svi koji se namjeravaju cijepiti trebali iskoristiti ovu mogućnost zaštite kako bi jesen dočekali pripravni za eventualni četvrti val korone, naglašavaju stručnjaci.

S druge strane, ministar zdravstva Vili Beroš kaže da ga se proziva za kaos na Velesajmu te da ne bježi od odgovornosti, ali naglašava kako je njegov zadatak da se cijepi što više građana, pa i putem javnih poziva, a na organizatorima je da osmisle kako to učiniti. Kaže kako je čim je saznao za gužve, nazvao gradonačelnika Tomislava Tomaševića i Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" te da su se potom uključili i djelatnici Crvenog križa koji su osigurali građanima vodu i kakvu-takvu zaštitu od vrućine.

"Moguće je najaviti javni poziv, primjerice u određeno vrijeme pozvati građane na neki od punktova po abecednom redu. Također je moguće podijeliti radni dan na četiri dijela i u tom periodima pozivati građane po tromjesečjima datuma rođenja ili prema godištima rođenja", predlaže ministar Beroš.

Docjepljivanje

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je ukupno potrošeno 2,424.695 doza cjepiva, cijepljeno je 1,462.287 građana prvom dozom, a cijepljenje je završilo 962.408 osoba. U posljednjih tjedan dana potrošeno je 200.500 doza cjepiva, od kojih 172.068 za cijepljenje drugom dozom, a 33.000 građana cijepilo se prvi put.

Upravo u toj drugoj brojci je razlog povećane promidžbe cijepljenja jer ona pokazuje da je interes za cijepljenje značajno pao. Primjerice, tjedan dana ranije utrošeno je 232.000 doza, od čega su za docjepljivanje potrošene 174.233 doze, a za prvo cijepljenje 58.000, odnosno gotovo dvostruko više negoli u proteklom tjednu.

Za stručnjake nema dvojbe jer oni zagovaraju da događanja na kojima sudjeluje velik broj ljudi budu nedostupna onima koji nisu cijepljeni ako se namjerava zadržati dobra epidemiološka situacija. Naime, upravo povećani broj zaraženih ovih dana u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji dokaz je da su velika okupljanja i dalje izvor širenja korone.

Iz HZJZ-a pozivaju građane, i to ne samo Zagreba, da se odazovu na cijepljenje bez prijave u ponedjeljak i utorak od 9 do 15 te u srijedu od 8.30 do 11 i od 16 do 19 sati u Školi narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar", i to Pfizerovim cjepivom. U srijedu nakon cijepljenja na Gupčevoj zvijezdi Đani Stipaničev časti koncertom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:13