ODLAZAK JOŠKA JAKELIĆA

Tko je ‘nevidljivi‘ šef GSKG-a koji je ekspresno dobio otkaz: ‘Bio je jako lojalan Bandiću‘

Kao što je slučaj i s mnogim drugim Bandićevim suradnicima, takav je slučaj i s Jakelićem. Njegova supruga radi u Gradskom uredu
Na fotografiji: Neven Blažević Ćiro
 Darko Tomaš/Cropix

Joško Jakelić, donedavni dugogodišnji direktor zagrebačkog Gradskog stambeno komunalnog gospodarstva (GSKG), u istrazi USKOK-a pokrenutoj zbog sumnje u primanje i davanje mita za dodjelu poslova na hitnim intervencijama u zgradama kojima ta tvrtka upravlja, zasad ima tek ulogu svjedoka. Jakelića je, podsjetimo, novoimenovani predsjednik Zagrebačkog holdinga Nikola Vuković ekspresno smijenio s čela GSKG-a nakon što je USKOK pokrenuo istragu protiv šefa hitnih intervencija GSK-a Nevena Blaževića i trojice izvođača hitnih radova na zagrebačkim stambenim zgradama.

Nova uprava Zagrebačkog holdinga čiji je GSKG tvrtka kći Jakelića je, kako doznajemo, smijenila, kolokvijalno rečeno, zbog "zapovjedne odgovornosti", a uprava Holdinga tek će neovisno o uskočkoj istrazi provesti dubinsko i detaljno snimanje stanja u toj gradskoj tvrtki. GSKG je tvrtka kći Zagrebačkog holdinga zadužena za upravljanje i redovito i izvanredno održavanje 85 posto stambenih i ostalih zgrada na području Zagreba. Ta tvrtka obavlja i usluge najma i zakupa gradskih prostora, zapošljava oko 450 ljudi, ima brojne kooperante, a od ožujka prošle godine obavlja i hitne intervencije vezane uz saniranje posljedica potresa.

Prislušni uređaji

Kako doznajemo, nitko od četvero osumnjičenih protiv kojih je USKOK pokrenuo istragu donedavnog direktora Jakelića barem zasad izravno ne tereti za primanje mita i namještanje poslova na interventnim poslovima na zagrebačkim zgradama kojima GSKG upravlja. Jakelićevo ime, međutim, koliko nam je poznato, u USKOK-ovu rješenju o pokretanju istrage spominje se na dva mjesta.

Prislušni uređaji postavljeni u uredu uhićenog šefa odjela za hitne intervencije GSKG-a Nevena Blaževića s izvođačima hitnih radova na zagrebačkim zgradama zabilježili su sljedeće: u Blaževićevom razgovoru s Marijom Jurinićem, vlasnikom tvrtke Kum Grading vođenom 11. siječnja ove godine Blažević je objašnjavajući Juriniću neobične okolnosti plaćanja jednog prijašnjeg posla koji je Jurinićeva tvrtka obavila kazao da mu time ide na ruku jer neće morati platiti 10 posto njemu i Jakeliću.

U drugom razgovoru koji je Blažević vodio 30. listopada 2020. s drugim izvođačem Slavišom Veljkovićem i u kojem sugerira Veljkoviću da dade proviziju s referentima GSKG jer će tako dobivati više posla. Kad ga Veljković upitao što može učiniti za njega, Blažević mu je odgovorio da će vidjeti što će biti ako dobije posao, kad dođe Božić, te napominje da su on i direktor tu zajedno već 30 godina. USKOK bi u istrazi trebao razjasniti je li se šef hitnih intervencija Blažević govoreći o provizijama pozivao na svog šefa Jakelića bez njegova znanja ili ih je s direktorom GSKG-a doista i dijelio.

Vuković bez komentara

Iako je na čelu GSKG-a punih 16 godina, o Jošku Jakeliću nema javno dostupnih podataka. Na službenim stranicama GSKG-a može se naći tek podatak da je diplomirani inženjer građevine. I Bandićevi bliski suradnici koje smo kontaktirali vrlo su škrti na riječima kad smo ih pitali što znaju o smijenjenom direktoru GSKG.

"Samozatajan", "nevidljiv", "uvijek u sjeni", "kad je Bandiću trebalo nešto riješiti, on je to rješavao tiho, nije se eksponirao".... riječi su kojima ga opisuju. "Nije on bio od onih direktora gradskih poduzeća koji su se s Bandićem i privatno družili, ali je bio blizak s njim i bio mu je lojalan", kazao nam je jedan od ljudi iz Bandićeva kruga.

Joško Jakelić bio je, kako doznajemo, član SDP-a u vrijeme dok je i Bandić imao iskaznicu te stranke. Nismo uspjeli doznati je li slijedio Bandića i učlanio se u njegovu Stranku rada i solidarnosti. "Nije to bilo nužno, u krugu njegovih pouzdanih suradnika bilo je i onih koji nisu bili članovi njegove stranke.

Važno je da su mu bili lojalni", kaže nam jedan od bivših Bandićevih ljudi. Jedan od izvora tvrdi da je Bandić Jakelića htio smijeniti 2017., ali to ipak nije učinio. Drugi tvrdi: "Ma, htio je on njega smijeniti više puta. Od direktora gradskih tvrtki tražio je ovo i ono i nije ga zanimalo što o tome kaže zakon, a kad bi ovi rekli da se nešto ne može, zaprijetio bi im smjenom", kaže nam jedan od dugogodišnjih suradnika bivšeg zagrebačkoga gradonačelnika.

I kao što je to slučaj s nizom drugih Bandićevih bliskih suradnika čiji su se članovi obitelji zapošljavali u gradskim tvrtkama i poglavarstvu, takav je slučaj i s Jakelićem. Njegova supruga Ivanka Šulić Jakelić zaposlena je u Gradskom uredu za gospodarstvo. Ovih dana je objavljeno da je i supruga uhićenog šefa hitnih intervencija GSKG-a Nevena Blaževića zaposlena kao šefica općih i pravnih poslova u tome poduzeću.

​Novi šef Zagrebačkog holdinga Nikola Vuković odbio je detaljnije komentirati razloge Jakelićeve smjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 22:52