GABRIJELA ŽALAC

TKO JE NOVA MINISTRICA KOJA HRVATSKOJ MOŽE DONIJETI VIŠE OD 10 MILIJARDI EURA 'Iznimno je stručna i iskusna, ali mora ispraviti jednu veliku nepravdu'

Gabrijela Žalac
 Goran Mehkek / Hanza Media

Ministarstvo fondova EU i regionalnog razvoja i u novom sastavu Vlade "ostaje" u Slavoniji. Dosadašnjeg ministra Tomislava Tolušića iz Virovitice, s kojim se na novoj funkciji u Slavoniju vraća i poljoprivreda, naslijedit će Gabrijela Žalac (HDZ) iz Vinkovaca, koja se igrom sudbine tek nekoliko mjeseci zadržala na funkciji direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o.

Tamo je, pak, došla s dužnosti dugogodišnje pročelnice Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i poslove EU Vukovarsko-srijemske županije, što će reći da je ta 37-godišnja Vinkovčanka, čini se, prava osoba na pravom mjestu.

- Mislim da je upravo tako - složio se Stjepan Ribić (HDSSB), direktor Regionalne razvojne agencije Osječko-baranjske županije, jedne od najuspješnijih u Hrvatskoj po povlačenju novca iz fondova EU, koji je s novom ministricom surađivao na brojnim projektima.

- Od projekata IPA prekogranične suradnje, preko Dunavske strategije na kojoj se, mislim, i upoznala s premijerom Andrejem Plenkovićem, s Gabrijelom sam često surađivao. Vrlo je važno što je riječ o stručnoj osobi koja je 10 i duže godina radila na poslovima fondova EU, koja je sudjelovala i u programiranju projekata 2014.-2020., puno puta bila u Bruxellesu, pratila integracije i fondove EU, radila na njima i ništa joj nije nepoznanica, jer jako dobro poznaje teren, ali i probleme - rekao je Ribić, koji smatra da novu ministricu čeka veliki posao.

- Osnovno je završiti Strategiju regionalnog razvoja RH. To je ključni dokument. Što se tiče EU fondova, jasno je da treba pojačati rad na projektima i iskoristiti maksimalno od 10,3 milijardi eura koje su nam na raspolaganju i već sada početi programirati razdoblje 2020.-2027. Što se tiče Slavonije i Baranje, nadam se da će naći način kako bi s Bruxellesom ispregovarala i dogovorila ispravljanje nepravde koja nam je nanesena svrstavanjem u istu statističku regiju sa Zagrebom, zbog čega ispadamo bogatiji od jadranskih županija. I ona smatra da je to nepravda, pa se nadam da će je ispraviti. Isto tako, čekamo da vidimo hoće li ispuniti obećanje ministra Tolušića iz predizborne kampanje o posebnom operativnom programu za Slavoniju, vrijednom 2,5 milijarde eura. Dobila je sektor o kojem uvelike ovisi budućnost naše djece i nadam se da će biti uspješna - poručio je Ribić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:23