STJEPAN ADANIĆ

Tko je novi šef Janafa: ‘Iza njega je besprijekorna karijera, uživa veliko povjerenje premijera‘

Adanić je dosad u Janafu radio kao član Uprave uz Vladislava Veselicu i Kovačevića
Stjepan Adanić
 Goran Mehkek/Cropix

- Štef Adanić je najsigurniji izbor za v.d. predsjednika uprave Janafa. Ondje je već dugo, poznaje sve probleme, posao, najbolja moguća odluka u ovom trenutku. Iza njega je besprijekorna karijera, a i uživa veliko povjerenje i ugled kod premijera Andreja Plenkovića, pa i u samom HDZ-u - komentirao je danas naš sugovornik iz vrha HDZ- a izbor Stjepana Adanića na čelo Janafa nakon što je bivši predsjednik uprave Dragan Kovačević završio u pritvoru radi sumnje da je uzeo mito od 1,9 milijuna kuna.

Ministar gospodarstva i energetike, Tomislav Ćorić, danas je nakon sjednice Vlade i smjene Kovačevića, kazao da će Adanić biti na poziciji do zaključenja natječaja za izbor novog predsjednika uprave.

Adanić je dosad u Janafu radio kao član Uprave uz Vladislava Veselicu i Kovačevića. Ministar Ćorić je reko da ni sad ne možemo znati je li Adanić pod nekim izvidima, ali tvrdi da sad nema nikakvih prepreka za njegovo imenovanje. U HDZ-u Adanića prati glas samozatajnog čovjeka, ratnog gradonačelnika Varaždina, koji je bio izuzetno blizak prijatelj sa Zlatkom Vitezom te je pripadao takozvanom zagorskom krugu unutar HDZ-a i koji 90-tih nije bio baš sklon hercegovačkom lobiju.

- U ratno vrijeme odigrao je izuzetno pozitivnu ulogu. Njega zapravo ne prate nikakve kompromitirajuće priče, pa se zapravo čini kao dobar izbor - kazao je naš drugi sugovornik.

Međutim, iako je Adanića ne prate kritike, isto tako neki ga, pak, smatraju pomalo intertnim.

- Ne može se za njega reći da je borben, više je ležeran tip čovjeka. Pomalo mi je zato ispao iz fokusa, jer nije tip koji će se gurati u prve redove. On je, kako bi se reklo, opušteniji tip - priča nam jedan njegov stranački poznanik.

Na predstavljanju kandidata HDZ-ove liste za EU izbore 2019. godine Stjepan Adanić održao je govor u kojem je istaknuo:

'Kao jedan od najbližih suradnika Franje Tuđmana svjedok sam njegove politike pomirdbe, zajedništva domovinske iseljene Hrvatske te razborite politike u stvaranju države. Tu razboritu politiku u interesu RH nastavlja naš predsjednik Andrej Plenković koji pozicionira Hrvatsku na gospodarskoj, sigurnosnoj i kulturnoj karti Europe i svijeta. Franjo Tuđman često je govorio moramo biti suvremeni, moderni i ići u korak sa svijetom, ali nikad ne smijemo zaboraviti tko smo, što smo i odakle dolazimo.'

Iz imovinske kartice Stjepana Adanića vidljivo je kako ima plaću 25.900 kuna, a prije nego je postao član Uprave bio je pomoćnik direktora u Janafu do 1998. godine. Adanić i njegova supruga imaju pet kredita za koje plaćaju mjesečne rate u ukupnom iznosu od oko 8000 kuna. Riječ je o ukupnom dugu od oko pola milijuna kuna.

Od nekretnina imaju stan u Zagrebu od 48 kvadrata vrijedan 800 tisuća kuna, stan u Zagrebu od 98 kvadrata vrijedan 1,5 milijuna kuna, zatim još jedan stan u Zagrebu veličine 40 kvadrata vrijedan 750 tisuća kuna. Imaju i kuću u Loboru površine 800 kvadrata s okućnicom vrijednu 400 tisuća kuna. Imaju i, kako piše u imovinskoj kartici, gospodarski objekt veličine 81 kvadrat vrijedan 150 tisuća kuna, zatim još i vikendicu od 109 kvadrata vrijednosti 400 tisuća kuna. Sve u Loboru.

Još imaju i voćnjak vrijedan 100 tisuća kuna, tri njive vrijedne 300 tisuća kuna te četiri šume vrijedne 400 tisuća kuna.
Ima i livadu vrijednu 250 tisuća kuna. Šume, njive i livadu je, piše u imovinskoj, naslijedio. Ima još garažu u Zagrebu vrijednu 180 tisuća kuna.

U imovinskoj piše kako njegova supruga ima tri automobila, dva iz 2008. i jedan iz 2009. godine. To su Opel Astra, Nissan Qashqai te VW Polo. Ima i traktor vrijedan 35 tisuća kuna.

Mediji navode da je Adanić rođen 2. siječnja 1959. godine u Loboru. Odrastao je u Hrvatskom zagorju u kojem je završio osnovnu i srednju školu,, a u Zagrebu je diolomirao na Fakultetu političkih znanosti 1983. godine. Godine 2012. na istom je fakultetu završio postdiplomski studij iz Nacionalne sigurnosti.

Adanić je bio osnivač HDZ-a za sjeverozapadnu Hrvatsku i hrvatski branitelj. Bio je ratni gradonačelnik grada Varaždina 1990./92. godine te predsjednik Kriznog štaba 1991. godine. Godine 1991. Franjo Tuđman imenovao ga je pomoćnikom ministra obrane, šefom vojnog kabineta predsjednika RH i glavnim pregovaračem RH o odlasku JNA iz Zagreba i RH-a pod pokroviteljstvom promatrača EEZ-a (danas EU), a bio je i glavni pregovarač o razmjenama ratnih zarobljenika iz srbijanskih koncentracijskih logora.

Obnašao je dužnost državnog tajnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti od 2007. do 2011. godine. Također je autor je i koautor nekoliko knjiga iz područja prava, obrane i nacionalne sigurnosti. Za ratne i mirnodopske zasluge višestruko je odlikovan od predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. Medaljom grada Varaždina odlikovan je 2016. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:43