NOVI DETALJI

Tko je pravi vlasnik 10,6% Podravke?

FIMA je poslužila samo kao paravan za preuzimanje Podravke i zato je nagrađena sa 185 milijuna
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB - Miroslav Kutle suvlasnik je gotovo polovine portfelja varaždinske Fima grupe, u koju spadaju i dijelovi njegova nekadašnjeg carstva - Globus Holdinga, poput splitske mljekare Mils i Mirne Rovinj. Međutim, iako je vlasnik tvrtki Eptimas AG iz Švicarske i Febas Establishmenta iz Lihtenštajna, koje posjeduju 40 posto udjela u tvrtkama FIMA grupe, Kutle nije vlasnik 10,6 posto dionica Podravke koje posjeduje FIMA Ami Ltd. na Malti.

Panično saniranje štete

Vlasništvo tih dionica, kako doznaje Jutarnji iz izvora bliskih istrazi, regulirano je posebnim ugovorima između FIMA grupe i osoba koje su organizirale preuzimanje dionica Podravke. Istražitelji sumnjaju da nije riječ samo o optuženim članovima Uprave Podravke, već i o nekad visoko pozicioniranim dužnosnicima Vlade.

- Kutle je očito u čvrstim suvlasničkim i partnerskim odnosima s čelnim ljudima bivše Fima grupe Milanom Horvatom i Dubravkom Žganecom, ali taj odnos proteže se već više od desetljeća. Podravkine dionice dio su neke sasvim druge priče - uvjeren je Podravkin čelnik.

FIMA je poslužila samo kao paravan za preuzimanje cijele Podravke, a za nagradu je dobila 185 milijuna kuna od bivše Uprave Podravke, od čega 105 milijuna kroz bespovratni kredit Mirni Rovinj i 80 milijuna kuna za kupnju precijenjenog brenda Mirne Rovinj.

To je dug, odnosno šteta koju Uprava FIME želi panično sanirati kako bi bio riješen najveći dio dubioza iz afere Spice, a time i mogućnost kazne za organizatore.

Državno odvjetništvo sumnja da je Damir Polančec još od veljače ove godine vodio pregovore o saniranju FIMA-e i Podravke s Rankom Mimovićem , poduzetnikom iz Srbije, kao i vlasnicima ASA Holdinga, najvećeg privatnog poduzeća u BiH.

Kontroverzni ASA Holding prošlog je tjedna dokapitalizirao FIMA banku d.d. Sarajevo i time preuzeo dio financijskog portfelja FIMA grupe s temeljnim kapitalom od 12 milijuna eura. Iznos dokapitalizacije poklapa se sa svotom od 33 kredita u sarajevskoj Postbanci koje su 20. lipnja 2009. podigli suvlasnici i članovi Uprave FIMA banke i FIMA grupe, na čelu s Milanom Horvatom te Neviom Prlogom, kumom Polančeca.

Hitna dokapitalizacija

DORH je pokrenuo provjeru zakonitosti tog kredita zbog sumnje da nije prijavljen HNB-u. No, FIMA je sporne kredite ovih dana sanirala dokapitalizacijom ASA Holdinga.

Prema izvorima iz istrage, dokapitalizacija FIMA grupe i njenih banaka (VABA i FIMA) dogovorena je prije tri tjedna na sastanku u Đurđevcu, na kojem je glavnu riječ vodio Polančec koji je zatim uhićen.

Strani vlasnici Fima grupe

Eptimas AG je anonimna brokerska kuća iz švicarskog Meggena, osnovana u kolovozu 2006., s minimalnim temeljnim kapitalom od 100

tisuća švicarskih franaka. Tvrtka je osnovana iste godine kada je proveden famozni plan nazvan Spice. Febas Establishment je off-shore kompanija iz grada Schaana u Lihtenštajnu, o kojoj nema nikakvih podataka. Identitet tih tvrtki, koje su najveći pojedinačni vlasnici VABA banke, a time i Podravkinih dionica, bio je skriven skrbničkim računima u istoj banci i ugovorom između Miroslava Kutle i Dubravka Žganeca. Milan Horvat i Dubravko Žganec su prije FIMA-e radili za Radimira Čačića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:33