NAPAD U AMBULANTI

Tko je rabijatni doktor Ante Kedžo? ‘Pričao je da je nezadovoljan razinom edukacije‘

Nakon napada u petak najprije je u subotu na Prekršajnom sudu kažnjen novčanom kaznom od 1319,50 kn

Medicinska sestra Renata Brkić

 /Hrt

Zbog neprimjerenog ispada praćenog agresijom i nasilništvom nad medicinskom sestrom Renatom Brkić (55) koju je ozlijedio, specijalist radiologije iz OVB-a Hrvatski ponos iz Knina Ante Kedžo (36) kazneno će odgovarati za prijetnje smrću i pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Zagrebački kriminalisti dovršili su istraživanje i Kedžu predali pritvorskom nadzorniku, a nakon što je ispitan u prostorijama Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu, za njega je tužiteljstvo zatražilo jednomjesečni istražni zatvor. No, odlukom Županijskog suda pušten je da se brani sa slobode uz mjere opreza.

I dok Kedžo, kako neslužbeno doznajemo, žali zbog cijele situacije i negira prijetnje koje mu se, na osnovi prijave medicinske sestre koja je istupila u javnost, stavljaju na teret, svoje viđenje cjelokupne situacije nemilog događaja od 14. listopada u 18.40 sati u Domu zdravlja u Retkovcu morat će prepričati dvoje svjedoka koji su svemu nazočili.

Iz PU zagrebačke kažu da su njihovi kolege postupali odmah navedenog datuma u "medicinskoj ustanovi u Aleji Lipa temeljem dojave te je utvrđeno da je nakon prvotnog verbalnog sukoba osumnjičeni 36-godišnjak tjelesno napao oštećenu 55-godišnjakinju." Zbog kršenja članka 6. Zakona o javnom redu i miru, Kedžu je prekršajni sudac odmah sutradan u subotu ujutro novčano kaznio sa 1319,50 kuna!

Ozljede

A kako je s odmakom od četiri dana problematika sukoba dospjela u javnost i medicinska je sestra naknadno zatražila liječničku pomoć u KB-u Dubrava zbog zadobivenih ozljeda, policija je obavila s njom dodatni razgovor. Tom prilikom od nje su doznali nove informacije da joj je prijetio i imao namjeru teško je ozlijediti pa je Kedžo ponovno uhićen.

- Hoćeš da te zadavim - čula sam u nevjerici, a već sekundu kasnije primio me za vrat, stisnuo i bacio na pod. Mislila sam da sam doslovce gotova. Djeca i mame u čekaonici su vrištali, a sve su gledali njegova supruga i dijete. Srećom, uspjela su ga svladati dvojica očeva koji su bili u pratnji svoje djece, a ja sam pobjegla u ambulantu. Ruka mi je slomljena, loše sam, još ne mogu doći k sebi premda je prošlo šest dana - opisala je šokirana Brkić koja se našla na "piku" kolege liječnika specijalizanta radiologije Kedže.

Zasad nitko nema pravnog utemeljenja da Kedži, stalno zaposlenom u kninskoj bolnici "Hrvatski ponos", uruči otkaz bez suvišnih pitanja, pa ni njegova matična zdravstvena ustanova. Dr. Tatijana Šipalo Lilić, ravnateljica kninske bolnice, još ništa ne može poduzeti u smjeru poslovno-pravnog sankcioniranja dr. Kedže. I dok su poslovodstvu bolnice KB-a Dubrava u tom smislu vezane ruke zato što nasilni liječnik nije njihov zaposlenik, dr. Šipalo Lilić tvrdi da je prvi potez sada na Liječničkoj komori, a tek zatim na njoj kao ravnateljici kninske bolnice.

- Mi zasad još nemamo nikakvu službenu informaciju o incidentu u Zagrebu, osim onoga što su objavili mediji. Kolega Kedžo jest naš djelatnik, no incident se dogodio izvan radnog vremena i ne u našem prostoru, no to ne opravdava njegov čin - napominje dr. Šipalo Lilić. Da se to zbilo u kninskoj bolnici, ona bi odmah mogla reagirati s punim pravnim argumentima, no ovako kaže da je kao predstavnica poslodavca prisiljena pričekati kako će se o incidentu dr. Kedže postaviti Etičko povjerenstvo Liječničke komore.

Tko je dr. Kedžo

- S moralne strane, što reći nego da je takav postupak nedopustiv za liječnika. Bez obzira na to što u struci znamo bolje od pacijenata za slabe točke zdravstvenog sustava, liječniku su apsolutno neprimjerne takve reakcije, ma koliko s pravom bio zbog nečega iznerviran - zaključila je dr. Tatijana Šipalo Lilić.

No, tko je zapravo dr. Kedžo? U KB-u Dubrava, u kojoj je na specijalizaciji, malo znaju. Tek nam, neslužbeno, govore kako nemaju ugovor s njim nego s njegovom matičnom bolnicom. Znaju da je k njima došao iz KBC-a Zagreb.

- Nije studirao u Zagrebu, tako da ga uglavnom naši mladi kolege ne znaju. Studirao je u Splitu, oženjen je i ima dijete - kaže nam sugovornik iz KB-a Dubrava i dodaje kako je oko dvije godine bio na KBC-u Rebro te da je rekao kolegama u Dubravi da nije bio zadovoljan kvalitetom edukacije. Tada je bolnica Knin molila da prijeđe u KB Dubrava do kraja specijalizacije. Iz te bolnice govore kako je kod njih negdje od ljeta te da nije bilo nikakvih problema.

Prema informacijama koje posjedujemo, a koje je moguće provjeriti među diplomiranima na Splitskom medicinskom fakultetu, Kedžo je diplomirao 2013. Rodom je iz Kaštel Štafilića, pokušavao je dobiti specijalizaciju iz obiteljske medicine, a kasnije je iz trećeg pokušaja dobio radiologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:56