PREDLOŽENI V.D.

TKO JE SINIŠA KOVAČIĆ Na HRT-u je već 20 godina, bio je šef udruge HNIP, smijenili su ga iz Dnevnika 3 koji je pokrenuo s Dijanom Čuljak i Togonalom

 HRT

Predloženi novi v. d. ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić rođen je u Koprivnici 15. travnja 1977. , diplomirao je na Hrvatskim studijima, a karijeru je počeo 1996. na HRT-u kao honorarac. U stalni radni odnos primljen je 2003., a 2008. postao urednik deska HTV-a te urednik središnjeg Dnevnika. S Dijanom Čuljak i Mislavom Togonalom potom pokreće nekad vrlo gledani Dnevnik 3, koji vodi i uređuje do kolovoza 2012., kad ga iz emisije smjenjuje v. d. urednice Informativnog programa HRT-a Sanja Mikleušević Pavić.

Pričalo se da je povod smjeni bila Kovačićeva objava spornog e-maila zbog kojeg je ondašnja ministrica zaštite okoliša Mirela Holy podnijela ostavku, pošto je otkriveno da je Holy od predsjednika Uprave HŽ-a tražila da od otkaza zaštiti suprugu jednog člana SDP-a. Holy je navodno Kovačića u TV šminki napala, optužujući ga da je špijunira, no on je to otklonio rekavši da nije nikakav špijun.

Kovačić je predsjednik Udruge Hrvatski novinari i publicisti. Živi u Zagrebu, oženjen je i otac 8-godišnje Laure. Kao predavač na Prvoj visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays, čiji je dekan Damir Jugo, jedan od savjetnika Tomislava Karamarka u Vladi.

- Pluralizam u hrvatskim medijima važna je tema, poglavito danas kad su, više nego ikad, očite podjele u društvu i kad si neki još dopuštaju monopol na istinu - rekao je Kovačić.

Kovačić nije želio komentirati svoju nominaciju za v.d. ravnatelja HRT-a. - Sada ne mogu govoriti ni o kakvim detaljima. Predložen sam za v.d. direktora HRT-a, i to je sve zasad. Odluku donose zastupnici Sabora i oni moraju odlučiti o daljnjim koracima - rekao je. Na pitanje novinara je li zainteresiran za tu poziciju, odgovorio je da je “kod javnog bilježnika ovjerio izjavu da prihvaća biti vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a”, izvještava Pogled.ba.

Kovačić se povukao s mjesta šefa HNiP-a

Siniša Kovačić povukao se s mjesta predsjednika Hrvatskih novinara i publicista zbog prihvaćanja kandidature za v.d. ravnatelja Hrvatske radiotelevizije, izvijestili su u četvrtak navečer iz HNiP-a.

'Hrvatski novinari i publicisti potpuno podupiru kandidaturu g. Kovačića, jer se radi o stručnoj, sposobnoj i moralnoj osobi, koja ima sve potrebne kvalifikacije. Njegovo dvadesetogodišnje uspješno bavljenje novinarstvom, stručno znanje o suvremenim medijima koje prenosi svojim studentima, te njegov interes za kulturu, preporučuju g. Kovačića za dužnost v.d. ravnatelja HRT-a', navodi HNiP u priopćenju.

'Jednako važnim smatramo Kovačićev iskreni entuzijazam oko popravljanja opće medijske slike u domovini, koji je pokazao djelujući kao predsjednik HNiP-a. Insistirajući uvijek i prije svega na stručnim i etičkim pravilima novinarstva, te njegujući uravnotežen pristup društvenim dvojbama i sukobima, Kovačić je pokazao iskrenu odanost dijalogu sa svima, dakako uvijek na ravnopravnim osnovama', navodi se u priopćenju.

'Posljednjih godina na HRT-u pokazao se vrlo ozbiljan nedostatak želje za uvažavanjem i poštenim predstavljanjem stavova i interesa građana koji ne dijele jedan određeni svjetonazor. Uvjereni smo kako bi g. Kovačić otvorio raspravu među djelatnicima HRT-a te na konstruktivan način svjetonazorski uravnotežio i obogatio ponudu sadržaja ovog javnog servisa', zaključuju u HNiP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 02:32