DARKO KRUŠLIN

TKO JE SUDAC KOJI JE PRESUDIO MAMIĆU Uoči presude bio je pod zaštitom policije, a u karijeri je u dva navrata izrekao maksimalnu kaznu od 40 godina

 
Darko Krušlin
 Vlado Kos / CROPIX

Pozornost hrvatske javnosti jučer je bila usmjerena na pedesetjednogodišnjeg suca Županijskog suda u Osijeku, Darka Krušlina, koji je izrekao nepravomoćnu presudu Zdravku Mamiću i ostalima.

Podsjetimo, bivši čelnik i sadašnji savjetnik NK Dinama Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na šest i pol godina zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz kluba te nanošenje štete državnom proračunu od 12,2 milijuna kuna.

Krušlin je bio jedan od četiri kandidata na nedavnom natječaju za predsjednika osječkog Županijskog suda, a osim procesa u kojem je presudio najmoćnijem čovjeku hrvatskog nogometa, u posljednjih nekoliko godina imao je više tzv. jakih slučajeva, piše Glas Slavonije.

Prije donošenja presude u slučaju “Mamić” sudac Krušlin je, neslužbeno doznaje taj list, danonoćno imao policijsku zaštitu.

Suca Krušlina do sada su dopadali spisi koji su redom bili pod povećalom javnosti. Prošle je godine u ponovljenom suđenju u aferi “Sibinj” umirovljenog generala Mladena Kruljca osudio na uvjetnu kaznu zatvora.

Prije deset godina predsjedao je sudskim vijećem u slučaju “Dijagnoza 2”, u kojem je sedmero od devetero okrivljenika optuženo za zloporabe položaja i ovlasti te za primanje mita za protuzakonito omogućivanje statusa ratnih vojnih invalida većem broju osoba, oštetivši državni proračun za 3,2 milijuna kuna, te nepravomoćno osuđeno na zatvorske kazne od šest mjeseci do sedam godina.

Predsjedao je i prije dvije godine u slučaju zbog kupoprodaje ispita u aferi “Index”. Svih šest optuženika proglašeno je krivim.

Iza suca Krušlina su i dvije maksimalne kazne od 40 godina zatvora zbog ubojstava u Osijeku. Prva maksimalna kazna izrečena je Robertu Rubiću, koji je u siječnju 2013., nakon otmice, ubio osječkog odvjetnika Luju Medvidovića.

Drugu maksimalnu zatvorsku kaznu izrekao je u ponovljenom suđenju Davoru Čizmoku zbog dvostrukog ubojstva u hotelu Turist u Osijeku u ožujku 2004. U istom slučaju zbog poticanja na dvostruko ubojstvo na 21 godinu zatvora osuđen je Damir Handanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:51