AKCIJA USKOKA

Tko je sve danas uhićen i zašto: Tri kraka velike istrage povezana su s Milanom Bandićem

Uskokovi istražitelji osim prostorija Gradske uprave češljaju i Bačićev ured na HRT-u
Kazimir Bačić (gore lijevo; sredina)
 Srđan Vrančić, Marko Todorov/Cropix

Uskok i policija od jutros provode pretrage na više lokacija povezanih s uhićenim suradnicima bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i ravnateljem HRT-a Kazimirom Bačićem, a uskokovi istražitelji osim prostorija Gradske uprave češljaju i ured Bačića na HRT-u na Prisavlju.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da su službenici policije i Uskoka ušli u prostorije Gradske uprave oko 6,20 sati, a najviše se radi pretres u uredu stručne službe gradonačelnika na trećem katu, te na još dvije lokacije - Zavodu za za zaštitu spomenika, kulture i prirode i Zavodu za prostorno uređenja grada Zagreba.

Uhićeni bliski Bandićevi suradnici

Policija i Uskok također su ušli u ured glavnog ravnatelja HRT-a Kazmira Bačića, koji je po neslužbenim informacijama uhićen zbog sumnje da je trgovao utjecajem u zamjenu za stan u Radićevoj ulici u centru Zagreba, koji mu je kao mito dao također uhićeni poduzetnik Milan Lončarić.

image
Kazimir Bačić (u odijelu s kravatom)
Srdjan Vrancic/Cropix

Uhićeni su također neki bliski suradnici pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, bivša članica Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelena Čeklić, Bandićev vozač Zdravko Krajina, Denis Mohenski, poznat pod nadimkom "Kralj Adventa" i Ana Stavljenić-Rukavina, koja je bila potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak.

Dok se službeno priopćenje tek očekuje mediji pretpostavljaju da se uhićenja odnose na "tri kraka" koji su povezani s bivšim gradonačelnikom Bandićem.

image
Kazimir Bačić (u odijelu s kravatom)
Srdjan Vrancic/Cropix

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je da policija u Zagrebu provodi akciju uhićenja bez otkrivanja detalja, te poručio kako ta akcija potvrđuje jasnu opredijeljenost u istraživanju i procesuiranju koruptivnih nedjela.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica ocijenio je kako su uhićenja ''pokazatelj da nadležna tijela rade svoj posao''.

''Daljnje informacije doznat ćemo od Uskoka, Državnog odvjetništva i policije iz njihovih priopćenja u kojima će pojasniti o kojim se osobama i kojim kaznenim djelima radi", rekao je Malenica.

Uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a Bačića kratko je prokomentirala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, uz napomenu da nema nikakvih saznanja o tom slučaju osim onih iz medija.

image
Kazimir Bačić (u odijelu s kravatom)
Srdjan Vrancic/Cropix

Po statutu HRT-a, glavni ravnatelj ima osobu koja ga zamjenjuje, pa ne očekujem nikakve poteškoće u funkcioniranju HRT-a, kazala je Obuljen Koržinek.

Bačićeva imovinska kartica: Pet stanova, tri kuće, apartman, poslovni prostor i brodica

Bačić u imovinskoj kartici navodi iznos bruto mjesečne plaće od nešto više od 40.500 kuna, odnosno oko 24.850 kuna neto, te nekretnine među kojima su čak pet stanova i tri kuće, poslovni prostor u Dubrovniku, apartman u Selcima i jedanaestmetarska brodica.

Prema objavljenom izvješću o imovinskom stanju dužnosnika, glavni ravnatelj HRT-a osim redovne plaće, ima i gotovo 28,500 kuna ostalih mjesečnih prihoda i to od imovine i imovinskih prava.

image
Pretres kuće Kazimira Bačića
Marko Todorov/Cropix

U popisu nekretnina Bačić je naveo kako je u njegovu vlasništvu kuća od 189 kvadrata u Zagrebu procijenjena na oko 4,5 milijuna kuna koju je stekao darovnim ugovorom, odnosno nasljedstvom i prodajom imovine, ali i drugim načinom stjecanja - ugovorom o doživotnom uzdržavanju.

Osim kuće u Šestinama ima i kuću u Strmcu u Zagorju od, kako se navodi, samo 18 kvadrata i vrijednosti od 35.000 kuna koju je stekao darovnim ugovorom, te kuće s okućnicom i apartmana od 50 kvadrata u Selcima procijenjene vrijednosti od 185.000, odnosno 750.000 kuna.

Osim toga, Bačić ima u svom vlasništvu ili sa suprugom pet stanova od kojih je onaj dubrovački s 59 četvornih metara najvrjedniji – procijenjen je na čak 1,35 milijuna kuna.

image
Kuća Kazimira Bačića
Marko Todorov/Cropix

Ima i četiri stana u Zagrebu od 28,3 do 73 kvadrata ukupne procijenjene vrijednosti preko dva milijuna kuna, koje je stekao kreditnim zaduženjem, kupnjom od primitka ostvarenih od nesamostalnog rada, imovine i imovinskih prava.

Dvotrećinski je suvlasnik je poslovnog prostora od 103 kvadrata u Dubrovniku procijenjenog na nešto manje od 1,2 milijuna kuna koji je stekao nasljedstvom, odnosno ugovorom o doživotnom uzdržavanju.

Također, supruga mu je vlasnik pokretnine – osobnog automobila Peugeot 5008 iz 2015., koji prema procjeni vrijedi oko 55.000 kuna, a Bačić je vlasnik jedanaestmetarske brodice "Jeanneau One Design 35" iz 1997. procijenjene na 110.000 kuna i kupljene na kredit.

image
Pretres stana Kazimira Bačića
Srdjan Vrancic/Cropix

U izvješću o imovinskom stanju navodi se i da glavni ravnatelj HRT-a ima 85.000 kuna štednje, koju je stekao od imovine i imovinskih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2024 16:23