POLICIJSKA AKCIJA

TKO JE SVE UHIĆEN PO NALOZIMA IZ EUROPE Švercer oružja, lopov, utjerivač dugova, trgovac ljudima...

Uhidbeni nalozi na adresu hrvatskih institucija pristigli su još i iz Italije, Francuske, Mađarske, Austrije ...
Rijeka, 080513.Nakon saslusanja pred USKOK-ovim istraziteljima, osumnjiceni za korupcijsku aferu na Carini privedeni su na saslusanje istraznom sucu Zupanijskog suda u Rijeci Dusku Tismi. Na fotografiji: jedan od osumnjicenika.Foto: Tea Cimas / CROPIX
 Tea Cimaš / CROPIX

ZAGREB - I dok Hrvatska, prema najavama ministra pravosuđa Orsata Miljenića, također priprema europske uhidbene naloge za kršitelje zakona koji su se s(a)krili u većem broju članica Europske unije, u Lijepoj našoj od pristigla 84 naloga do srijede u podne realizirano je njih 25!

Tako je jedan od njih i onaj sa imenom trenutno nezaposlenog menadžera na kruzerima Gorana Tomljanovića (31) kojeg Kraljevina Danska traži još od zadnjeg dana siječnja ove godine putem uhidbenog naloga zbog ilegalnog trgovanja oružjem. Obzirom da se šokiran odmah usprotivio izručenju, Tomljanovića je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda narednih mjesec dana 'pospremio' iza zatvorskih rešetaka zbog opasnosti od bijega, a o njegovom negodovanju kao i 'transferu Danskoj, odlučit će kazneno vijeće Županijskog suda te Vrhovni sud.

Inače, prema sumnjama danskog tužiteljstva, on je odgovoran zajedno sa još nekolicinom osoba da je u Dansku prošle godine od 1.siječnja do sredine lipnja u svoja čak 36 pohoda preko granice unio u državu veći broj automatskih pušaka AK-87 te dva pištolja marke Crvena zastava koje su potom skrivali u iznajmljenom stanu.

'MILANOVIĆU, GRIJEŠITE! MORATE POVUĆI ZAKON O PERKOVIĆU' Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding za Globus

Za razliku od njega, pravomoćno osuđeni lopov Jasmin Husić iz Dugog Sela nakon uhićenja i tijekom kriminalističke obrade pristao je na izručenje Njemačkoj ne bi li tamo, temeljem pravomoćne sudske presude, odslužio 11-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog krađe. Tako da će se Husić, zahvaljujući suradnji sa pravosudnim tijelima, već idućeg tjedna zamijeniti svoj udobni dugoselski krevet onim zatvorskim i to u Njemačkoj.

I Rusija je došla na svoje ulaskom Hrvatske u Europsku uniju kako bi konačno njihov poduzetnik Viktor Kalin, inače višegodišnje lice s tjeralice, konačno pristigao u zemlju i odgovarao za pokušaj ubojstva koji mu tamo stavljaju na teret. Sumnjaju da je on naručio premlaćivanje jednog od dvojice svojih poslovnih partnera nakon nastalih nesporazuma oko biznisa i zarade, pa je njegov partner u teškom stanju, nakon premlaćivanja šipkama i cipelarenja, hospitaliziran u bolnici. Iako poduzetnik sa sjevera odbacuje sve optužbe, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda nije pokleknuo ruskim uvjeravačkim moćima nego je Viktora, bez mogućnosti ulaganja žalbe, poslao u ekstradicijski pritvor gdje će (do)čekati izručenje.

Uhidbeni nalozi na adresu hrvatskih institucija pristigli su još i iz Italije, Francuske, Mađarske, Austrije ... Trenutno su, prema MUP-ovim statistikama, najviše imali posla s uhićenjima i realizacijom naloga na području PU bjelovarsko-bilogorske i to četiri - zbog počinjene teške krađe, lihvarskog ugovora, trgovanja ljudima i uspostave ropstva. Nakon toga slijede istarska i međimurska policijska uprava sa po tri (ne)djela. Na području Istre su privedeni zbog prijevara, krađa, krivotvorenja dokumenata ali i nasilničkog ponašanja u krugu obitelji dok su u Međimurju ulisičeni zbog krivotvorenja novca i zloporabe povjerenja.

Po dva europska uhidbena naloga završila su u brodsko-posavskoj, osječko-baranjskoj, splitsko-dalmatinskoj, šibensko-kninskoj i zagrebačkoj policijskoj upravi i to zbog udruživanja u počinjenje kaznenog djela, pokušaja ubojstva i teške krađe te neovlaštene proizvodnje droga, ali i zbog krađa te krijumčarenja oružja.

Zbog trgovanja ljudima i ropstva jedna osoba uhićena je u vukovarsko-srijemskoj policijskoj upravi, na području zadarske uprave jedna zbog razbojništva, u primorsko-goranskoj također jedna i to zbog prijevare, a u krapinsko-zagorskoj sloboda je uskraćena jednoj osobi zbog nedozvoljenog držanja eksplozivnih tvari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:46