TALAČKA DRAMA U EGIPTU

TKO JE TERORIST KOJI NA VIDEU HRVATU PRIJETI NOŽEM? Zakrabuljeni borac mogao bi biti okrutni Jihadi John

Vidljiva je jasna razlika u načinu odijevanja kako otmičara tako i otetog, ali još nije jasno je li to neka poruka ili samo slučajni odabir

Maskirani terorist s velikim nožem u lijevoj ruci, koji na snimci stoji iza otetoga Tomislava Salopeka, mogao bi biti zloglasni Jihadi John, pravim imenom Mohammed Emwazi. Tu je teoriju prije nekoliko dana iznio engleski Daily Mail.

Usporedba snimki na kojoj Salopek čita svoju poruku s onima iz prošlosti na kojima Jihadi John stoji iznad otetih stranih državljana ukazuje na mogućnost da je zaista riječ o najpoznatijem ubojici IS-a. Konstitucija tijela je vrlo slična, nož drži u lijevoj ruci, a poza odgovara nekima od onih na prijašnjim snimkama. No, ima i razlika. U najvećem broju slučajeva Jihadi John se sa svojim žrtvama snimao odjeven u crnu odjeću s nožem u lijevoj ruci. Jedna od rijetkih snimaka na kojoj je Jihadi John u maskirnoj odori potječe iz sredine veljače ove godine. Tada su negdje na području Libije, na obali Mediterana, pripadnici IS-a brutalno ubili 21 egipatskog kršćanina.

Velik nož u ruci

Na snimci se vidi 20 pripadnika IS-a odjevenih u crno kako vode svoje žrtve. Među njima se u sredini ističe visoka figura osobe odjevene u maskirnu odoru i sa smeđom maramom preko lica i glave. Kasnije analize obavještajnih službi utvrdile su da je riječ o Jihadi Johnu. Od lica se vide samo oči. Svi zarobljeni bili su odjeveni u narančastu odjeću.

Prije brutalnog pogubljenja Jihadi John iznosi poruku protiv zapadne civilizacije, Baracka Obame i SAD-a te slavi islam. Pritom diže lijevu ruku u kojoj drži veliki nož.

Nešto manje od šest mjeseci kasnije na snimci iza Tomislava Salopeka stoji muškarac iste ili slične tjelesne konstitucije te u odori s istim šarama, s istom maramom preko lica i velikim nožem u lijevoj ruci. Za razliku od veljače, ova osoba nosi borbeni prsluk sivo-maslinaste boje, dok je u veljači nosio crni borbeni prsluk.

Ono što na fotografiji također dolazi do izražaja je boja odjeće u koju je obučen Tomislav Salopek. Na gotovo svim dosadašnjim videozapisima otete su osobe bile obučene u narančaste kombinezone, a Salopekov kombinezon je svijetlo smeđe boje. U ovom trenutku teško je reći je li to neka poruka islamista koji iznimno paze na sve detalje pri snimanju videoporuka.

Pobjegao iz IS-a

Dovođenje u vezu Jihadi Johna s otmicom Tomislava Salopeka dogodilo se samo deset dana nakon što se u javnosti pojavila informacija da je pobjegao iz redova IS-a te da se u Siriji pridružio jednoj drugoj terorističkoj skupini.

Njega se tereti da je dekapitirao Amerikanca Stevena Sotloffa, Britance Petera Kassiga i Alana Henninga, Japanca Kenjija Gota te “sisačkog zeta” Davida Hainesa.

Jihadi John je rođen 1988. godine u Kuvajtu, a kasnije se s obitelji preselio u London. Na Sveučilištu u Westminsteru završio je kompjutorsko programiranje, a društvo iz tog vremena sjeća se da se odjevao kao reper.

U Siriju je otišao 2012. godine, pridružio se borcima IS-a i navodno se dobrovoljno javio za odsijecanje glava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:27