DEBELI DOSJE

Tko je ubijeni Sabljo? Teretilo ga se za šverc kokaina, podmićivanje, iznudu: ‘Daj pare ili ću te izmasakrirati!‘

Kod poznatog zagrebačkog noćnog kluba noćas je ubijen stari policijski znanac.

tomislav sabljo

 /Facebook

Kod poznatog zagrebačkog noćnog kluba noćas je ubijen Tomislav Sabljo, stari policijski znanac koji je široj javnosti poznat kao Uskokov optuženik i jedan od protagonista akcije Tebra.

Uskočki istražitelji podignuli su optužnicu protiv Sablje kojom ga terete da je bio šef kriminalne grupe koja je u Hrvatsku prokrijumčarila 15,7 tona marihuane, kao i da je organizirao paljenje automobila te pripremao fizičke napade na čelnike Dinama i druge osobe.

Nakon uhićenja u akciji Tebra u srpnju 2019. godine Sabljo je bio u istražnom zatvoru duže od dvije godine. Po izlasku iz Remetinca na slobodi je proveo svega nekoliko dana prije nego što ga je policija uhitila zbog pokušaja iznude nad 77-godišnjim Z. G.

"Izašao sam iz zatvora, daj mi pare, inače ću te izmasakrirati", navodno su, kako je tvrdio Z. G., bile riječi kojima mu se Sabljo obratio telefonom čim je izišao iz zatvora.

Nakon što je proveo određeno vrijeme u Remetincu zbog tog slučaja, Sabljo je pušten na slobodu, a lani je ponovno uhićen.

Sada zbog iznude. Kako je priopćila policija on je u više navrata tijekom 2014. i 2015. posuđivao novac Luki Ivančiću, unuku prve hrvatske državne revizorice Šime Krasić, uz uvjet da mu isplaćuje dogovorenu mjesečnu kamatu. Novac mu je određeno vrijeme uz dodatan iznos kamate regularno isplaćivao, ali ubrzo su mu uslijedile dodatne financijske poteškoće. Tada je Sabljo počeo učestalo ozbiljno prijetiti Ivančiću, kao i članovima njegove obitelji koji su iz straha za svoje živote, a na zahtjev osumnjičenog, prenijeli vlasništvo svojih obiteljskih nekretnina u vrijednosti od oko 310 tisuća eura na bliske osobe osumnjičenog. U periodu od 2015. do 2019. Sablji su na ime duga i kamata isplatili još i novčani iznos šesterostruko veći od iznosa kojeg je posudio. Ipak, ni to mu nije bilo dovoljno, pa je počeo učestalo telefonom zvati Ivančića i ozbiljno mu verbalno prijetiti kako bi ga prisilio da isplati nepostojeći novčani dug. Situacija je eskalirala lani u rujnu kada ga je Sabljo prebio.

Luka Ivančić i sam je imao problema sa zakonom - uhićen je zbog sumnje da je preprodavao drogu. Radilo se spektakularnom uhićenju kada su policajci usred bijela dana zaustavili crni Golf "sedmicu" te su priveli vozača. Ivančić im je tada dragovoljno predao kilogram heroina koji je imao kod sebe te je na kraju zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe droga završio u istražnom zatvoru.

Nakon što je Sabljo "pao" zbog iznude nad Ivančićem, ispitan je u nadležnom tužiteljstvu nakon čega je predloženo da mu se odredi istražni zatvor. Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu taj je prijedlog prihvatio pa je Sabljo opet završio u Remetincu.

Tomislav Sabljo imao je poprilično dugu kaznenu evidenciju i prije spomenute akcije Tebra u kojoj ga je Uskok optužio prije tri godine, ali Županijski sud u Zagrebu još nije potvrdio optužnicu. Od tada je Sabljo, osim kaznenog postupka za prethodni pokušaj iznude nad Z. G., "skupio" i optužnicu za podmićivanje jednog zagrebačkog tužitelja. U tom slučaju u podmićivanju zamjenika zagrebačkog općinskog državnog odvjetnika, prema optužnici USKOK-a, sudjelovao je i Sabljin suradnik, a obuhvaćen je i vlasnik lokala u koji je tužitelj zalazio. Prema optužbi, tužitelj je tražio 3.000 eura da odbaci kaznenu prijavu protiv Sablje za kazneno djelo prijetnje, a nakon što je primio dio dogovorenog mita, prijavu je i odbacio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. studeni 2023 12:24