JOSIP ŠURJAK

Tko je uhićeni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore? Evo što kolege kažu o njemu

Drugi trogodišnji mandat na čelu HOK-a dobio je na izbornoj redovitoj Skupštini HOK-a održanoj 10. srpnja 2021.

Djelatnici USKOK-a dovode na pretres prostorija uhicenika Josipa Šurjaka, predsjednika Hrvatske odvjetničke komore

 Vanesa Pandzic/Cropix

Uhićeni predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak rođen je 2. ožujka 1969. godine u Starom Gradu na Hvaru.

Diplomirao je 8. srpnja 1994. godine na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore upisan je 1. siječnja 1998. godine sa sjedištem ureda u Zagrebu.

Šurjak je najprije bio predsjednik Odvjetničkog zbora Zagreb od 2015. do 2018. godine, te član Upravnog odbora HOK-a i član Izvršnog odbora HOK-a. Za predsjednika Hrvatske odvjetničke komore izabran je na prvi puta na izbornoj Skupštini HOK-a 7. srpnja 2018. godine. Drugi trogodišnji mandat na čelu HOK-a dobio je na izbornoj redovitoj Skupštini HOK-a održanoj 10. srpnja 2021. godine.

Drugi mandat u Komori

On je osnivač i partner u Odvjetničkom društvu Ravlić & Šurjak d.o.o., a prije je bio član društva – partner u Odvjetničkom društvu Palić i Šurjak j.t.d.

Kako piše u njegovom CV-u "U okviru svojeg profesionalnog iskustva Josip ukazuje na važnost povjerenja i predanosti poslu, kao temeljne i odlučne postavke u odvjetništvu. Povjerenje između kolega u odvjetničkom društvu, tako i u dvosmjernom odnosu prema strankama, najviša je vrijednost na kojoj počiva odvjetništvo. "

image

Josip Šurjak

Damir Krajač/Cropix

U zagrebačkim odvjetničkim krugovima o Josipu Šurjaku vlada dobro mišljenje: "Vrlo je kolegijalan i usuđujem se reći, normalan tip. Čak niti u sudačko-odvjetničkim kuloarima o njemu nema tračeva", kazala je poznata odvjetnica uz molbu da je se ne imenuje.

Josip Šurjak je i član Povjerenstva za upravljanjem kvalitetom u okviru Pravnog fakulteta u Zagrebu, u kojem je i Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda, te još devetoro profesora i studenata. Šurjak je prilično rijetko javno istupao, i to najčešće kada bi upozoravao na teško materijalno stanje dijela odvjetnika.

Polemika s ministrom

Kao čelnik HOK-a, češće je sudjelovao u akcijama Komore, recimo kada su Hrvatska odvjetnička komora i Odvjetnički zbor Zagreb, donirali medicinsku opremu u vrijednosti od 65.000,00 kn Odjelu za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode KB centra Merkur.

Prošle godine je, nakon što je ministar pravosuđa Ivan Malenica upozorio na velik broj neriješenih sudskih predmeta, Šurjak replicirao da će komora inzistirati da se "unaprijed znaju i određuju rasprave, da budu intervalne, na daljinu putem elektronske komunikacije te da se odrede neki rokovi postupka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2023 20:11