ANTIFAŠISTIČKI TULUM

Tko je žena koja je sjedila pored Mesića i Josipovića: Riječ je o supruzi nekadašnjeg komunističnog moćnika

‘Bilo je lijepo i puno drukčije nego u prošlosti, kada smo trpjeli napade na istom mjestu‘, rekla nam je Mira Šuvar

Ivo Josipović, Budimir Lončar, Stjepan Mesić i Mira Šuvar

 Boris Kovacev/Cropix

"Već dugo nisam u javnom životu, ali drago mi je jer sam bila na koncertu TBF-a. Atmosfera je bila odlična, vesela, došlo je puno ljudi, mala djeca su plesala…sve u svemu, bilo je lijepo i puno drukčije nego u prošlosti, kada smo trpjeli napade na istom mjestu. U srijedu su svi bili veseli, a mene je najviše veselilo jer sam se vidjela s prijateljima, antifašistima iz Splita, koji su došli u Zagreb", ispričala je Mira Šuvar dojmove s koncerta splitskog benda TBF povodom Dana antifašističke borbe koji je organizirao Grad Zagreb.

Okupljena publika ipak nije bila uobičajeno TBF-ovska jer je pred "džamiju" došao priličan broj političara i javnih osoba iz lijevo-liberalnog miljea, od gradonačelničkog tria fantasticus Tomislav Tomašević-Danijela Dolenec-Luka Korlaet, do Peđe Grbina, Ivane Kekin, Snježane Banović i režisera Rajka Grlića.

Ipak, najveću pažnju izazvali su bivši predsjednici Stipe Mesić i Ivo Josipović i diplomat Budimir Lončar. Pored njih sjedila je žena koju više nije često u medijima – Mira Šuvar.

image

Ivo Josipović, Budimir Lončar, Stjepan Mesić i Mira Šuvar

Boris Kovacev/Cropix

Ona je nekadašnja novinarka i supruga pokojnog Stipe Šuvara, s kojim je u 90-tima često sudjelovala na skupovima na kojima se tražio povratak imena Trga žrtava fašizma. Sudionici su često doživljavali napade desničara, bilo je razbijenih glava i gutanja suzavca.

Ali u srijedu je bilo puno ljepše, a postoji i privatni razlog zbog kojih su joj dragi splitski muzičari kaže Mira Šuvar:

"Stvarno sam uživala, iako nisam ostala do kraja. Uostalom, svirali su TBF koji su kada je umro Stipe koncert otvorili minutom šutnje u njegovu čast. Da, sadašnja atmosfera je puno bolja nego prijašnja, i drago mi je da sam došla na koncert.".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 19:33