DALI PETAMA MALO VJETRA

Tko se još druži sa Sanaderom? Gdje su nestali prijatelji: Biškupić, Bebić, Rošin, Červar...

Što se dogodilo sa Sanaderovim krugom prijatelja nakon njegova političkog pada
 Gloria

Komarna, 21. kolovoza 2007.

Vrućeg ljetnog dana, 21. kolovoza 2007., u Komarni u vikendici šefa Sabora Luke Bebića okupili su se najbliži prijatelji tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Povod okupljanju bio je Bebićev 70. rođendan, a čestitari su mu bili supružnici Ivo i Mirjana Sanader, Božidar i Ljerka Biškupić, Jerko i Đenka Rošin, Dora i Mario Zubovići te Lino i Klaudija Červar. Ovo ljeto Bebić slavi 73. rođendan. No, Sanader više nije premijer, a ni član HDZ-a, a rođendansko slavlje zasad, doznajemo, nije u planu. Danas, samo tri ljeta kasnije, istražili smo tko je ostao od najbliže Sanaderove ekipe? Druže li se još uvijek?

Luka Bebić

Predsjednik Sabora Luka Bebić bio je, i ostao dobar s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Rjeđe se viđaju, ali samo zato što više ne rade zajedno. Iako se i on pojavio na tzv. pokušaju puča, kasnije je s premijerkom Jadrankom Kosor, nakon što mu je jednom rekla da “zašuti”, uspio pronaći zajednički jezik. Najavio je odlazak u mirovinu. No, prijateljstvo sa Sanaderom ne skriva. - Više nisu vremena u kojima bi trebalo okrenuti leđa prijateljima zbog politike. To sam doživljavao 1971. pa 2000., a sad je 2010. Nisu to intenzivni sastanci, viđamo se puno rjeđe nego prije - izjavio je Bebić. Rekao je da i danas pričaju o politici, ali imaju i druge teme, kao što je maslinarstvo. Često razmjenjuju i viceve... - Razgovaramo o maslinama, zamišljamo kako će izgledati maslinik, koje ćemo sorte izabrati - ispričao je Bebić. Sanaderova zahvalnost Bebiću datira još iz 2000., kad su ga na 5. saboru HDZ-a podržali Bebić, Šeks i Žužul. Kasnije ga je Sanader postavio za šefa Sabora nakon razlaza sa Šeksom.

Mario Zubović

Mario Zubović, otkako je smijenjen sa svih stranačkih funkcija zbog podrške Ivi Sanaderu, potpuno se povukao. Pojavljuje se još samo u Saboru. Bio je jedan od najpouzdanijih Sanaderovih suradnika, a jedan je od uglednijih zagrebačkih zubara. Njegova politička snaga temeljila se na prijateljstvu s bivšim premijerom, a nakon Sanaderova odlaska smijenjen je s mjesta potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, te s mjesta šefa Odbora za vanjsku politike. Raspušten je i zagrebački HDZ u kojoj je ključnu ulogu imao upravo Zubović. Ovih dana viđen je u gradu u šetnji s Vladimirom Šeksom. Zubović je i danas u dobrim odnosima sa Sanaderom, a to dokazuje i njihov nedavni posjet Madridu, gdje su zajedno gledali finalnu utakmicu Lige prvaka. Podsjetimo da je upravo zet Marija Zubovića, Neven Poldrugač, Sanaderu prepustio svoju jahtu Malo vitra na kojoj se odbjegli premijer odmarao nakon dramatičnog odlaska s funkcije premijera.

Božidar Biškupić

Jedan od Sanaderovih najbližih suradnika i prijatelja, Božidar Biškupić, neslužbeno doznajemo, s bivšim premijerom više nije u tako dobrim odnosima. Nekadašnji prijatelji, koje je osim politike povezivala i ljubav prema umjetnosti, navodno su se razišli. Biškupić je jedan od rijetkih suradnika bivšeg premijera koji nakon pojavljivanja na pokušaju tzv. puča nije u stranci pretrpio velike udarce. Ostao je ministar kulture, a zadražao je i funkciju međunarodnog tajnika HDZ-a te je ostao član Predsjedništva HDZ-a. Je li raskid dugogodišnjeg prijateljstva bio cijena koju je za to morao platiti?!

Do prije godinu dana Sanader i Biškupić bili su nerazdvojni. Biškupić, jedan od HDZ-ovih najbogatijih i najstarijih ministara, pratio je premijera na svim službenim putovanjima, i to s fotoaparatom u ruci. Fotografiranje mu je bilo opsesija još iz mladosti. Biškupić je bio jedan od onih koji su se premijeru obraćali sa “ti” dok su mu drugi uglavnom persirali. Za Sanadera su, pak, svi bili na “ti”. U jednom od svojih intervjua Biškupić je opisao da je još kao dijete shvatio što je politika: “Prvo se uz kolo pjevalo: ‘Oj Staljine ruski sine, ti si vođa omladine…’, a samo dan poslije pjesma je išla: “Drug Tito u autu voza, Staljin čuva sedam, osam koza…”

Jerko Rošin

Splitski arhitekt Jerko Rošin i danas je u prijateljskim odnosima s Ivom Sanaderom. Vidjeli su se, kaže Rošin, ovih dana, ali ne želi otkriti ni gdje ni kada?! Na njihovo prijateljstvo nisu utjecali događaji na političkom planu.

- Bili smo prijatelji i ostali smo prijatelji - izjavio je Rošin, koji je nakon što je Sanader izbačen iz HDZ-a smijenjen s mjesta šefa saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te potpuno marginaliziran u stranačkom vrhu. No, Rošina to nije jako pogodilo jer ionako je u politiku ušao na Sanaderov nagovor. Inače, njih dvojica poznaju se tridesetak godina, a intenzivno su se počeli družiti početkom 90-ih kad se Sanader vratio u Split iz Austrije. Povezala ih je ljubav prema umjetnosti, teatru, književnosti, a zbližile su se i njihove obitelji, kasnije Rošinovo učlanjenje u HDZ i ulazak u Sabor bili su samo nastavak tog prijateljstva.

Lino Červar

Izbornik rukometne reprezetnacija Lino Červar učlanio se u HDZ još 90-ih, a kad je Sander postao premijer, Červar je 2003. godine ušao u Hrvatski sabor. Danas o svom pojavljivanju na Bebićevu rođendanu ne želi razgovarati. Ponavlja da je u rukometu napravio sve što je mogao, da o njemu treba pričati u pozitivnom kontekstu, a ne čačkati gdje je bio prije tri godine.

- Ja sam sportaš, a oni spajaju ljude. Sportaši se razlikuju od političara, sportaši grade mostove, a političari ih ruše - rekao je Červar. Odbio je odgovoriti u kakvom je odnosu danas s premijerom Sanaderom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:39