SANKCIJE

TKO SE SVE NALAZI NA TRUMPOVOJ CRNOJ LISTI? Na podužem popisu kralj aluminija, navodni Putinov zet, ali i vlasnik dubrovačkog hotela Belvedere!

 
Viktor Vekelsberg
 HANZA MEDIA

Nema kraja napetostima između SAD-a i Rusije, premda svi tvrde da neme ni govora o novom hladnom ratu.

Naime, nakon što je u znak solidarnosti s Velikom Britanijom, zbog afere Skripalj, Washington protjerao 60 ruskih diplomata i zatvorio konzulat u Seattleu, ministarstvo financija objavilo je “sankcijski” popis 26 ruskih milijardera i političara te 15 tvrtki kojima se zabranjuje posjet i poslovanje na području SAD-a.

Prema prvim reakcijama - “ovo je najagresivniji čin prema ruskoj eliti”, smatra agencija Reuters, a razlog su “situacija u Ukrajini (Krim) i Siriji (naoružavanje režima Bašada al Asada)”, cyber napadi iza kojih stoji, kako kažu, Rusija te “nastojanja Rusije da potkopa zapadnjački način života”. Na popisu se, uz ostale, našao i ruski oligarh s “hrvatskom adresom” Viktor Vekselberg, vlasnik dubrovačkog hotela Belvedere težak, prema najnovijem Forbesu, čak 14,1 milijardu dolara.

Nadalje, na popisu su se našli direktor najmoćnije ruske tvrtke Gazproma, Aleksej Miller, te predsjednik Uprave druge najjače ruske državne banke VTB, Andrej Kostin, koja je inače dio Agrokorove nagodbe jer je svojedobno Ivici Todoriću, uz Sberbank, dala pozamašan kredit. Na popisu je još jedan “kremaljski oligarh”, kralj aluminija Oleg Deripaska, ali i Kiril Šamalov, poduzetnik za kojeg se tvrdi da je oženjen kćerkom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

No, nije se mimoišlo ni političare poput Jevgenija Školova, Putinova pomoćnika za kadrovska pitanja, bliskog Putinova suradnika Nikolaja Patruševa, sekretara Vijeća sigurnosti Rusije, te Olega Govoruna, načelnika Uprave predsjednikova ureda, ali i Viktora Zolotova, direktora Nacionalne garde, i ministra unutarnjih poslova Vladimira Kolokoljceva. Na popisu je i jedan od ljudi uključenih u organizaciju Svjetskog nogometnog prvenstva, bivši šef Ruskog nogometnog saveza i trenutni predsjednik Zenita iz Sankt Peterburga, Sergej Fursenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:50