STIGAO ODGOVOR HAKOMA

Tko širi lažne informacije o nekim kandidatima u Zagrebu? Akter Public: ‘Mi se tim brojem ne služimo‘

Osim Vesne Škare Ožbolt koja je podnijela prijavu DORH-u, prijave DIP-u podnijeli su i Stranka rada i solidarnosti i Možemo!
Vesna Škare Ožbolt
 Screesnhot: Hrt

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt Državnom odvjetništvu podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja jer je netko s telefonskog broja 01 314 1505, kako tvrdi, anketirao građane o tome za koga će glasati na izborima, te da je onima koji su rekli da će glasati za nju biračima govorio "bezočne laži". Spomenuti broj u vlasništvu je samoborske tvrtke 4Tel Telekomunikacije, a iz te tvrtke su objasnili da s pozivima o kojima Škare Ožbolt govori nemaju nikakve veze. Pojašnjavaju da se bave telekomunikacijama te da su broj 01 314 1505 dali na korištenje (u zakup) jednom klijentu.

- Jučer sam podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Radi se o kaznenom djelu utjecanja na birače iz članka 333. Kaznenog zakona. Znam da policija ne može stići sav posao odraditi do nedjelje (kada se održava prvi krug lokalnih izbora). Međutim, HAKOM je već objavio da se tim brojem koristila tvrtka Akter Public – rekla nam je danas Vesna Škare Ožbolt.

U međuvremenu su Državnom izbornom povjerenstvu i druge političke stranke prijavile da su se s broja 01 314 1505 širile lažne vijesti i dezinformacije prema biračima.

Niz optužbi

"Poštovani, prijavljujemo postupanje protivno članku 32. Zakona o lokalnim izborima s nepoznatog telefonskog broja: +3851 3141 505. U više navrata kontaktirani su članovi i simpatizeri naše stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti sa strane navedenog broja s kojeg su se nepoznati pozivatelji predstavljali kao građanska inicijativa mladih te istraživačka agencija. Pitali su naše članove za koga će glasati te kada su odgovorili da će glasati za našu kandidatkinju dr. sc. Jelenu Pavičić Vukičević, odgovarali su ih od te namjere tako da bi im se nudile lažne vijesti i brojne dezinformacije. Također, naglašavamo da je našim članovima narušena privatnost i zaštita osobnih podataka jer njihov broj nije javno dostupan. Kao politička stranka pozivamo vas da utvrdite tko stoji iza navedenog broja kako bi svi kandidati u izbornoj promidžbi imali ravnopravan položaj", stoji u prijavi Stranke rada i solidarnosti.

"Poštovani, zaprimili smo dojave nekoliko građana da s telefonskog broja 01 3141505 (broj je lažan, to jest ne postoji u imeniku) zaprimaju poziv osoba koje ih prvo pitaju za koga će glasati, i ako kažu da će glasati za kandidata Tomislava Tomaševića, nastavljaju s lažnim informacijama o kandidatu komunicirati prema biraču. Molimo vas da u skladu sa svojim ovlastima reagirate na ovaj pritisak na birače", prijavili su iz platforme Možemo!

Nakon toga iz Izbornog povjerenstva Grada Zagreba Jutarnjem listu su proslijedili odgovor HAKOM-a iz kojeg proizlazi da se tim brojem doista koristila tvrtka Akter Public, koja obavlja usluge oglašavanja u ovoj kampanji za Domovinski pokret i njihove kandidate i kandidatkinje.

"Nastavno na vaš zahtjev utvrđeno je da je broj 38513141505 dodijeljen korisniku Akter - public d.o.o. Remetinečka cesta 9D, 10000 Zagreb OIB: 60260099259", stoji u odgovoru koji je HAKOM poslao Izbornom povjerenstvu.

Međutim, iz tvrtke Akter Public danas su dva puta Jutarnjem listu poručili da nije točno da su se oni koristili tim telefonskim brojem, a s kojega su - kako tvrdi Škare Ožbolt i još nekoliko stranaka - birači manipulirani jer su im se plasirale lažne tvrdnje o pojedinim kandidatkinjama i kandidatima za gradonačelnika Zagreba. Pri toj tvrdnji ostali su i nakon što smo im rekli da imamo odgovor koji je HAKOM poslalo Izbornom povjerenstvu.

- Taj broj nije u našoj numeraciji. Njime se nikad nismo služili. Tražili smo i očitovanje HAKOM-a - poručili su Jutarnjem listu iz tvrtke Akter Public.

Nakon toga poslali smo upit HAKOM-u u kojemu smo ih zatražili dodatno pojašnjenje, a ono je stiglo dvadesetak minuta nakon objave teksta. Iz HAKOM-a su ovaj put poručili sljedeće:

- Nakon provjere s operatorom 4Tel d.o.o., kojemu je HAKOM primarnom dodjelom dodijelio broj, dobili smo informaciju o korisniku kojem je broj dodijeljen i tu smo informaciju proslijedili podnositelju zahtjeva. Tijekom današnjeg poslijepodneva obratila nam se i agencija Akter Public iz koje tvrde da nisu vlasnici spomenutog broja već da je isti dodijeljen drugoj tvrtki. U trenutku prosljeđivanja informacije Izbornom povjerenstvu HAKOM nije imao razloga sumnjati u istinitost podatka o korisniku broja koji nam je dostavljen. S obzirom na sve okolnosti, HAKOM će izvršiti dodatne provjere s operatorom kojemu je broj dodijeljen te, po potrebi, provesti postupak inspekcijskog nadzora.

U međuvremenu optužbe na račun tvrtke Akter Public, Miroslava Škore i Domovinskog pokreta stigle su i iz Mosta. Tvrde da je i njihov kandidat za gradonačelnika Zagreba Zvonimir Troskot bio žrtva prljave kampanje.

- Škorin glavni propagandist Velimir Bujanec već mjesecima vodi prljavu kampanju protiv Zvonimira Troskota, ali ovo stvarno nismo očekivali. Angažirati agenciju koja će zvati ljude po Zagrebu i klevetati konkurenciju dosad je neviđena prljavština u našim kampanjama. Razmišljamo o mogućim pravnim koracima koje bismo mogli poduzeti protiv naručitelja i provoditelja ovih sramotnih "anketa". Ovaj skandal pokazuje da je teško vjerovati anketama koje su posljednjih dana preplavile medijski prostor - poručili su za Jutarnji list iz Mosta.

Što kažu iz DP-a

Nakon svega odgovore na smo potražili od Domovinskog pokreta. Pitali smo ih: "Koje sve usluge/poslove je za potrebe kampanje Domovinskog pokreta i svih vaših kandidata i kandidatkinja na ovim lokalnim izborima radila tvrtka Akter Public? Koliko je toj tvrtki s računa stranke i svih kandidata novca dosad uplaćeno? Jeste li upoznati s činjenicom da je (prema tvrdnji HAKOM-a) tvrtki Akter Public dodijeljen broj 01 3141 505? Ako jeste, je li se tvrtka Akter Public tim brojem koristila za potrebe vaše kampanje? Ako jest, koje ste to usluge od njih zatražili? Kako komentirate kaznenu prijavu Vesne Škare Ožbolt koja tvrdi da je kazneno djelo utjecanja na birače počinjeno upravo s tog telefonskog broja?".

Odgovor Domovinskog pokreta donosimo u cijelosti. "Među desetak tvrtki i agencija koje rade za Domovinski pokret je i Akter Public. Domovinski pokret angažirao je Akter Public za zakup medija i to je transparentna javna informacija. Informacije o svim troškovima izborne promidžbe bit će objavljene i prijavljene na vrijeme u skladu sa svim zakonskim rokovima. Što se tiče činjenice oko tvrdnji HAKOM-a, Akter Publica i brojeva, nemamo nikakvih saznanja, osim medijskih spekulacija koje su dostupne svima. Ova kampanja vjerojatno će biti rekordna po broju što prekršajnih što kaznenih prijava, a sve u svrhu podizanja vidljivosti i uveseljavanja svekolike javnosti. Za razliku od ostalih, kada mi budemo podnosili prijave, one će biti osnovane i potkrijepljene konkretnim dokazima, s vjerojatnim sudskim epilogom. Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe podnijet će u četvrtak kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu RH. Više o predmetu kaznene prijave i počinitelju kaznenog djela otkrit će na konferenciji za medije uoči podnošenja prijave Mlinarić i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić", poručili su iz Domovinskog pokreta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:42