OTKRIVAMO

Tko su domaći poduzetnici u aferi Panama papers? U ovoj je kući prijavljeno 9 off shore firmi

Na fotografiji: Put Vojina 16, vila Rikko Foto: Marin Aničić / Novi List / CROPIX
 CROPIX

Nema gospodina Antunovića. Ostavite broj, pa će vam se javiti - rekla nam je djelatnica u jednoj od zagrebačkih tvrtki Miroslava Antunovića, sina poduzetnika Tomislava Antunovića, koji se našao na listi klijenata panamske odvjetničke kuće Mossack Fonseca, no do zaključenja ovog broja nije nam se javio. Na naše upite nisu se odazvali ni drugi s kojima smo jučer pokušali kontaktirati, a koji su se našli u bazi podataka objavljenih na stranici Međunarodonog kozorcija istraživačkih novinara (ICIJ-a) u sklopu afere Panama Papers.

Miroslav Antunović, čije se zagrebačke tvrtke bave prodajom nafte, u toj se dokumentaciji, primjerice, spominje kao dioničar panamske tvrtke Mercier Finance Development, a prilikom registracije tvrtke dao je adresu u Londonu.

Njegova, pak, adresa u Zagrebu, koja mu je navedena u registru Trgovačkog suda, povezuje se u bazi podataka ICIJ-a s dva inozemna državljana: Jeanom Eadsom Raymondom iz Kanade te Charlie Greenom iz Sjedinjenih Američkih Država.

Porezna oaza

Iz Ministarstva financija jučer su priopćili da poduzimaju sve zakonom propisane mjere radi utvrđivanja mogućih nezakonitih postupanja u slučaju Panama dokumenti, a kao jednu od važnijih mjera protiv poreznih utaja najavljuju stvaranje Registra stvarnih vlasnika.

Međutim, treba napomenuti, a to na svojim internetskim stranicama ističe i ICIJ, da postoje potpuno legitimni razlozi za korištenje offshore kompanija i zaklada te da ni na koji način “ne žele implicirati da su osobe, tvrtke i ostali entiteti koji se nalaze u bazi povezani s ilegalnim aktivnostima ili da su prekršili zakon na bilo koji način”. Isto tako, ni Jutarnji list ne želi aludirati ni na koji način da su se klijenti spomenute odvjetničke kuće bavili nelegalnim djelatnostima. Ali istražili smo tko su poduzetnici i menadžeri koji su u panamskoj poreznoj oazi imali registrirane tvrtke, a isto tako obišli smo neke od adresa koje su uglavnom inozemni državljani dali prilikom registracije tvrtki što se spominju u panamskim dokumentima. Primjerice, na jednoj adresi u Lovranu prijavljeno je čak devet panamskih tvrtki koje se povezuju s ruskim državljanima. Među Hrvatima spominje se još jedno poznato ime, a to je bivši direktor Coca-Cole Sandro Baričević. Pokušali smo i s njim kontaktirati, ali nije se odazivao ni na pozive ni na poruke.

Zanimljivo je, međutim, da se upravo bivši direktor u Coca-Coli, 45-godišnji Sandro Baričević kroz javno dostupne podatke može dovesti u vezu s istom off shore tvrtkom iz Paname s kojom ga se povezuje u Panama Papersima. Radi se o tvrtki Idola Holdings Corp. registriranoj 2008. godine, i to upravo na adresi East 54th Street u Mossfon Buildingu.

Tvrtka s Prvića

UPanama Papersima spominje se ime još jednog poznatijeg poduzetnika iz Zagreba. Riječ je o Jerku Filipoviću, direktoru iz tvrtke Nina Commerce, vlasnika maloprodajnog lanca trgovina Planet obuća. Naime, u dokumentima je istaknuta upravo adresa Slavonska avenija 19a u Zagrebu, gdje je i sjedište tvrtke Nina Commerce. U Panama Papersima s adresom u Slavonskoj 19a povezuju se dva novozelandska fonda, Fidemont Trustees Limited as Trustee of the Old Bridge Trust te New Zealand Trust Corporation Limited as Trustee of the Venezuelan Trust. Osim toga, uz Filipovića se u dokumentima ICIJ-a veže i off shore tvrtka Rythm International Ltd. te se navodi da je dioničar te tvrtke.

No, kakva je stvarna veza spomenutih fondova i off shore tvrtke s Filipovićem ili njegovom zagrebačkom tvrtkom nismo uspjeli doznati jer do Filipovića jučer nije bilo moguće doći. Njegovi suradnici u tvrtki nisu željeli komunicirati s novinarima niti su nas htjeli spojiti s njim. Međutim, iz javno dostupnih podataka vidljiva je Filipovićeva povezanost s još jednom off shore tvrtkom, Bacon&Drake Ltd. Llc iz Delawarea u SAD-u. Filipović, naime, zajedno s drugim osobama vodi još jednu tvrtku u Hrvatskoj, Euro Grupa International s adresom na otoku Prviću koju su osnovali 2004. Nina Commerce i Bacon&Drake Ltd. iz Delawarea. U zadnjih pet godina, prema podacima financijskih servisa, tvrtka Euro Grupa International nije imala zaposlenih. No, 2010. ostvarila je 5,16 milijuna kuna prihoda. Zanimljivo je da tvrtka nakon toga praktično nije imala ni kune prihoda.

Zasigurno najpoznatije riječko ime u Panamskim dokumentima jest Milan Holjevac, poduzetnik koji je prije nešto više od pet godina počinio samoubojstvo. Njegovo je ime među onima koji su surađivali s tvrtkom Mossack Fonseca, a podaci se odnose na vrijeme iz 80-ih godina prošlog stoljeća. Holjevac je dobar dio svojeg bogatstva stekao radeći u Africi, a poslovao je i kao uvoznik voća preko luke Kopar. No, proslavio se otvaranjem Specijalne bolnice Liganj, u koju je uložio oko 1,4 milijuna eura svojeg novca te još 600.000 eura kredita.

Zona Kukuljanovo

S operacijama ugradnje želučanih balona za one koji žele smršavjeti privukao je i poznate osobe kao što su Vinko Coce i Jacques Houdek. No, poslovi su krenuli nizbrdo pa je Specijalnu bolnicu morao pretvoriti u hospicij. Sve skupa završilo je s velikim dugovima, ali i privatnim problemima te rezultiralo samoubojstvom.

U popisu objavljenom na stranici ICIJ-a navode se i imena riječkih supružnika Gordana i Sanje Bubek, suvlasnika tvrtki registriranih za trgovinu i nekretnine. Offshore kompanija s kojom ih se povezuje je SGSB Company Limited. Gordan Bubek u Hrvatskoj ima tvrtku Phoenix trade, specijaliziranu za iznajmljivanje i upravljanje vlastitim nekretninama ili nekretninama uzetim u zakup. Tvrtka kao svoje središte ima prijavljen poslovni prostor u industrijskoj zoni na Kukuljanovu, nedaleko od Rijeke, no on je, kako smo doznali, izdan u najam, tako da se Bubeke nije moglo naći na toj adresi.

Kuća za poduzetnike u vlasništvu Rusa

Među dokumentima iz Paname koji se odnose na Hrvatsku ističe se adresa na području Lovrana na kojoj je prijavljeno čak devet offshore tvrtki registriranih na Kajmanskim otocima. Radi se o obiteljskoj kući koju su, kako kažu susjedi, kupili ruski državljani o kojima se malo zna, a smještena je u brdima iznad Lovrana na adresi Put Vojina 16.

Tvrtke su povezane s drugim offshore tvrtkama i fondovima diljem svijeta. Vlasnici, kako smo doznali, u kući borave povremeno. Uvidom u Sudski registar na toj je adresi registrirana i hrvatska tvrtka Tenere d.o.o., za koju se kao primarna djelatnost navodi poslovanje nekretninama i turistička agencija. Osnivačice su ruske državljanke Daria Schumperli Odintsova i Maria Odintsova, direktorica je, uz Dariju, Tatiana Odintsova, a kao prokurist navodi se Sergey Rybin. Tvrtka se oglašava za radove na visokogradnji, a posluje s ukupnim gubitkom od 1,2 milijuna kuna. Na telefonski broj tvrtke Tenere d.o.o. jučer nam nije nitko odgovarao.

Vlasnica Daria Schumperli Odintsova, inače, radi kao dizajnerica interijera za tvrtku Dasha Interior Design sa sjedištem u Švicarskoj, gdje navodno i živi. Inače, osnivanje tvrtki u Hrvatskoj i kupovanje nekretnina na ime tvrtke uobičajena je praksa ruskih državljana koji odluče posjedovati nešto na jadranskoj obali, s obzirom na to da kao fizičke osobe zakonski ne mogu postati vlasnici.

Ni traga sumnjivim imenima

Na zagrebačkim adresama, koje su se našle u Panamskim dokumentima, a na kojima su prijavljeni inozemni državljani, nismo naišli na te osobe, pa ni na njihova imena na ulaznim zvonima. Nismo ni u zemljišnim knjigama našli vezu između spomenutih ljudi i tih adresa. Primjerice, Kevina Charlesa Ficka iz Južnoafričke Republike nismo našli na adresi u Gundulićevoj ulici, na adresi u Grintavečkoj nije bilo nikoga, ali smo od susjeda doznali da se jedan od sinova vlasnika kuće odselio u Kinu pa je možda to neka veza s tim što je tu adresu u Panami prijavio Pathmasinggam E. Mayilaganam. Ni na adresi Vinogradi nismo naišli na Lak KoK Kiawa iz Malezije, a susjedi su nam kazali da na toj adresi već dugo nisu vidjeli nikoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 19:01