IGRA PRIJESTOLJA NA DRŽAVNOJ TELEVIZIJI

Tko su kandidati za šefa Prisavlja:'Ovo je zadnja šansa. Ako sad ne spasimo HRT, više nikada nećemo!'

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije zaprimio je osam kandidatura
 CROPIX

ZAGREB - Osam kandidatura za ravnatelja HRT-a stiglo je do danas u saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, potvrdio nam je predsjednik Odbora Branko Vukšić. Za ravnatelja su se kandidirale četiri široj javnosti poznate osobe: Goran Radman, Saša Runjić, Duško Radić i Domagoj Novokmet te još četiri nepoznate.

- Sve kandidature za ravnatelja pravovaljane su, jedino ćemo morati odrediti što točno znači zakonski uvjet: deset godina iskustva na odgovornim poslovima u medijima ili drugim poslovnim sustavima. Je li to deset godina vođenja Ine ili HEP-a, ili je to deset godina iskustva u tvrtki s jednim zaposlenim, ili pak vođenje redakcije - kaže Vukšić.

Jer, ako će u obzir dolaziti samo iskustvo u vođenju zaista velikih sustava, onda uvjete za natječaj zadovoljavaju samo dvojica: Radman i Radić.

GORAN RADMAN: Ne bi se kandidirao da nije sve dogovoreno

Bivši direktor Microsofta Hrvatska i sadašnji dekan veleučilišta Vern jedan je od kandidata koji se najdulje spominju kao moguće rješenje za čelno mjesto na HRT-u. No, 55-godišnji Radman ne želi javno priznati da se kandidirao.

- Predavanja su mi u tijeku. O HRT-u vam nemam baš ništa reći - odgovorio je u SMS-u na upit je li poslao kandidaturu. Ali Branko Vukšić, predsjednik saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije, potvrdio je da su zaprimili njegove dokumente.

- Ne bi se on ni kandidirao da to nije već dogovoreno - kaže izvor blizak Radmanu. A i čim su proljetos krenule priče o izmjenama Zakona o HRT-u, počelo se govoriti da bi se Radman mogao vratiti na javnu televiziju. Otad ga prati priča da je izbor predsjednika Josipovića. Taj diplomirani politolog već je bio direktor Televizije Zagreb od 1987. do 1990. No, u listopadu 1992. otišao je s Televizije te se zaposlio u zagrebačkoj tvrtki Micro LA, gdje je surađivao s informatičkim stručnjacima. Direktor Microsofta Hrvatska postao je 1997., a od 2000. do 2004. bio je direktor Microsofta Adriatic regije, da bi potom postao šef Microsofta za srednju i jugoistočnu Europu. U rujnu 2001. osnovao je uspješnu malu tvrtku Nautar, a ove godine s Vladimirom Smolecom tvrtku Signet grupa. Član je tvrtke Sense savjetovanje, čije poslovanje zadnjih godina također bilježi rast prihoda.

SAŠA RUNJIĆ: ‘Ogroman je to izazov za koji sam spreman’

Ovo je zadnja šansa! Ako sad ne spasimo HRT, više nikada nećemo uspjeti, a ja sam spreman prihvatiti taj izazov - kaže producent Saša Runjić. Uvjeren je da otkucava zadnji čas za spas nacionalne TV kuće.

- Ogroman je to izazov za koji sam spreman, pa i kompetentan. Ako što prije nešto ne poduzmemo, HRT bi mogao postati poput javnih televizija u susjedstvu, primjerice Sloveniji, koje imaju slabu gledanost - dodaje.

Runjić je rođen 1964. u Zagrebu. Diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i tijekom školovanja redovito je surađivao u omladinskom tisku. Od 1992. profesionalno radi u većini hrvatskih medija kao urednik, novinar, scenarist, producent, menadžer i konzultant. Nije član nijedne političke stranke. Neovisnu produkcijsku kuću Fikcija osnovao je 2006. Suvlasnik je i nekoliko manjih tvrtki u marketinškom i turističkom sektoru. Producent, autor i scenarist je 12 jednosatnih epizoda igrane dramske serije “Krleža - panoptikum” koja je trenutno u pretprodukciji, kao i 30 nastavaka političke satire - humoristične TV serije i filma “Markov trg”, za Novu TV, koja je u produkciji. Javnosti je poznat kao producent i scenarist 28 nastavaka humoristične serije “Kazalište u kući”, proizvedene za HRT. Radio je i kao samostalni konzultant za Večernji list. Suosnivač je i član Inicijative za javnu televiziju. Sudjelovao je u procesu pokretanja i etabliranja RTL Televizije.

DUŠKO RADIĆ: ‘Gorana Milića svatko bi htio za savjetnika’

Smanjio bih broj zaposlenih na HRT-u na 3000, koliko ih, primjerice, ima danska nacionalna televizijska i radijska kuća - najavio je Duško Radić, koji smatra da na HRT-u nedostaje kvalitetnih kadrova. Kad su se prijašnje uprave rješavale ljudi, u mirovinu su, kaže, otišli neki od najjačih ljudi.

- Gorana Milića svatko bi želio za savjetnika, on bi mogao puno pomoći, a dobro se nosi i s tzv. mladim lavovima - kaže Radić.

Smatra da, iako nova ekipa na HRT-u gledanost ne ističe kao prioritet, ipak treba opravdati privilegij prikupljanja pretplate.

- Smisao javnog servisa nije da se natječemo s komercijalnim televizijama, no nisam ni pobornik potpune dekomercijalizacije - najavljuje. Duško Radić rođen je 6. svibnja 1955. u Splitu. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti. Na Radio Zagrebu zaposlen je od 1986. Autor je i voditelj nekoliko emisija na Radio Sljemenu. Surađivao je i u ostalim programima tadašnjega Radio Zagreba, a izvještavao je i iz inozemstva. Urednik redakcije Radio Sljemena i komentator postao je 1990. U vrijeme Domovinskoga rata organizirao je niz koncerata i humanitarnih akcija. Urednik Informativno-političkog programa Hrvatskoga radija i ravnatelj Prve mreže postao je 1993, a 1994. direktor Marketinga HRT-a. Odgovorni urednik Drugoga programa postaje 1996., a 2000. je izabran za glavnog urednika Hrvatskoga radija.

DOMAGOJ NOVOKMET: HRT kao vjerodostojan i efikasan javni servis

Želim od HRT-a stvoriti efikasan i vjerodostojan javni servis - najavio je v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Domagoj Novokmet, čiji su suradnici ovih dana predstavili najnoviju jesensku shemu programa. Novokmet je također ovih dana poslao vlastitu kandidaturu. Smatra se, kaže, kompetentnim za tu funkciju te želi HRT-u vratiti funkciju javnog servisa. U nešto više od mjesec dana, otkako je preuzeo funkciju, promijenio je kompletnu uredničku garnituru, što su mu neki i zamjerili. Novokmet je najmlađi kandidat sa 35 godina, a na televiziji je počeo raditi još kao tinejdžer kao voditelj emisije za mlade “Briljanteen”. Poslije se u dječjoj emisiji “Dizalica”, osim kao voditelj i scenarist, pojavljivao i u kostimu maskote emisije, Bemba, a taj ga nadimak i danas prati. Pisao je scenarije i za druge televizijske emisije HRT-a, uključujući Doru. Javnosti je ipak najpoznatiji kao voditelj emisije “Dobro jutro, Hrvatska”, u koju je došao 2004. Rođen je 22. ožujka 1977. u Zagrebu. Najstariji je od trojice braće, a tijekom školovanja u zagrebačkoj XV. gimnaziji bio je zaljubljen u informatiku i matematiku. Diplomirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Voditelj “Briljanteena” postao je još kao srednjoškolac, sa 17 godina. Član je HND-a, Hrvatskog društva filmskih djelatnika i Volonterskog centra Zagreb, u kojem je u dva mandata bio i član Upravnog odbora, a 2010. je imenovan za urednika Mozaičnog programa HTV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:52