‘FETICA PO FETICA‘

Tko to ‘salama-taktikom‘ demontira državu? Doznajemo o kome je premijer govorio

U Vladi smatraju kako smo pokušajima destabilizacije svjedočili u više navrata, i to u najosjetljivijim trenucima borbe s pandemijom

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković je u intervjuu Hrvatskom radiju kazao da "neki akteri rade na demontaži države i svih institucija, i to posebnom taktikom". Unazad mjesec dana na tapeti su HNB, HRT, Vrhovni sud i DORH. Radi se, kazao je premijer, o sustavnom napadu, a napadači idu "salama-taktikom" i režu "feticu po feticu" svakih mjesec dana. Po njemu je jedan cilj ugroziti Schengen, a drugi europodručje...

Premijerove izjave naišle su na osude sa svih strana, a iz Vlade dan poslije poručuju da premijer tom izjavom nije tražio "unutarnje neprijatelje" kako mu se to pripisuje.

- Kao prvo, nije tražio unutarnje neprijatelje. Premijer je u svojoj analizi na Hrvatskom radiju iznio činjenice. Dok se ova Vlada na čelu s Plenkovićem bori s pandemijom, vodi obnovu nakon dva razorna potresa, gospodarski oporavlja zemlju i ostvaruje rekordni rast, popravlja kreditni rejting, vodi Hrvatsku prema Schengenu i Euru, nabavlja Rafale i oprema vojsku, gradi Pelješki most i LNG terminal - vidljivo je da postoje politički i drugi akteri koji aktivno rade na destabiliziranju institucija i Vlade i žele ugroziti ostvarivanje strateških ciljeva za Hrvatsku - kaže osoba iz Vlade tvrdeći da premijer ne traži nikakve neprijatelje iznutra, niti alibi, nego je samo proanalizirao što on i njegova Vlada rade, a na kakve reakcije nailaze.

U Vladi smatraju kako smo pokušajima destabilizacije svjedočili u više navrata, i to u najosjetljivijim trenucima tijekom borbe s pandemijom. Među onima koji za isključivi cilj imaju destabilizaciju, vide sve - od SDP-a koji je išao prema Ustavnom sudu, do krajnje desnice koja podmeće noge Vladi u borbi s pandemijom. Tu prvenstveno ističu Most čiji je vrhunac destruktivne politike referendum o covid potvrdama.

- Isto se sad događa u raznim temama, kao što je HNB, Hanfa..., koje se odjednom otvaraju i gdje se unaprijed stvara političko-medijska haranga i osuda s ciljem destabiliziranja pojedinaca i institucija. A u krajnjoj liniji jasan je cilj sve to pripisati i naštetiti Vladi i HDZ-u. Oporba je udruženo reagirala jutro nakon medijskog otkrića i prozvala, bez ijednog argumenta, Vladu i Andreja Plenkovića osobno da štiti korupciju, a mi s time u HNB-u nemamo baš nikakve veze, a niti je još utvrđeno kršenje zakona - kaže ogorčeno naš sugovornik dodajući kako usto cijela oporba šuti i ne želi se izjasniti o uvođenju eura, kao što je dobar dio njih šutio i oko uvođenja covid potvrda i cijepljenja.

Sugovornik iz Vlade koji je blizak Plenkoviću u dahu je nastavio da je, za razliku od njih (oporbe), HDZ postupio uvažavajući zakon i institucije, a predsjednica saborskog Odbora za financije iz HDZ-a, Grozdana Perić je zatražila da HNB hitno podnese izvješće saborskom Odboru kojim predsjeda.

- Da ne zaboravimo dosad neviđene napade, pritiske i dezavuiranje rada Vrhovnog suda, Ustavnog suda i DORH-a - nastavlja naš sugovornik i podsjeća sve što je na tu temu izgovorio i što je činio u postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda predsjednik Zoran Milanović, a pozitivnu ulogu ne nalazi niti u lijevoj oporbi, kao ni u Mostu.

U Vladi su uvjereni da se scenarij ponavlja u posljednje vrijeme, te da se, kako kažu, isto to događa s procesima pridruživanja Schengenu i europodručju, koje, tvrdi naš izvor, neki žele ugroziti u trenucima kad je Hrvatska pred ostvarenjem ta dva strateška cilja.

Premda su tek objavljeni podaci, u Vladi smatraju da se isto događa i s Popisom stanovništva gdje se odgovornost pripisuje Vladi, HDZ-u i lošem "ozračju u zemlji".

- Zanimljivo, u medijskim analizama prešućuje se da je vidljivo kako je najveći val iseljenja bio za vrijeme Milanovićeve Vlade, a da se od 2017. bitno umanjio. Kao i da danas imamo rekordnu zaposlenost, jednu od najnižih nezaposlenosti te kontinuiran rast plaća što su važni preduvjeti da mladi ostanu u Hrvatskoj - rezigniran je sugovornik iz Vlade.

Dodaje da nije sve idealno i da je još puno posla pred Vladom, ali neke stvari su bolje nego prije. - Stvara se dojam da odlaze zbog "ozračja" u društvu - ali tko to negativističko i katastrofično ozračje stvara - dok se istovremeno sve pozitivno i svaka poticajna mjera ili prešućuje ili izruguje? To se svi trebamo zapitati jer svi imamo odgovornost činiti sve da društvo i zemlja idu naprijed. I pritom napraviti razliku između onih koji rade na stvaranju ozračja polarizacije i mržnje u Hrvatskoj, i onih koji potiču dijalog i uključivost i žele da Hrvatska ide naprijed, a ne nazad - zaključuje osoba iz Vlade koja usko surađuje s Plenkovićem.

Oporba se već referirala na premijerovu izjavu o "salama taktici", a reakcija će zasigurno biti još.

Šef oporbe, Peđa Grbin ipak je dao kratak komentar i svoje viđenje stvari.

- Salama taktiku vidim samo u Kuščeviću, Tolušiću, Gabrijeli Žalac i svima koji muče društvo i tjeraju ga da ogugla na korupciju i kriminal HDZ-a. Padaju jedan po jedan, a dok se Hrvatska u cijelosti ne oslobodi kriminala, neće biti dobro - kazao je Grbin. Na pitanje koga je Plenković prozvao, odgovara da to treba pitati njega, ali da je "u stvarnosti prozvao samo sebe i HDZ". Dodaje i kako nije problem Hrvatske to što upozoravamo na DORH, Povjerenstvo za sukob interesa, na HNB, već je problem to što se događa s institucijama, a za to odgovornim smatra isključivo Plenkovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:07