PREFERENTNA LOKACIJA

'TO ĆE SE RADITI NA PROVJEREN NAČIN' Radioaktivni otpad iz Krškog zbrinjavat će se u vojarni Čerkezovac

Nuklearni otpad
 CROPIX / DEUTSCHE WELLE / REUTERS

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško preuzeo je 31. ožujka od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu lokaciju bivšeg vojnog skladišta „Čerkezovac“ u Općini Dvor.

Čerkezovac je, naime, ocijenjen kao preferentna lokacija za uspostavu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, sukladno Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

- Uspostavom Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Republika Hrvatska će na siguran, sustavan i provjeren način zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja koje posjeduje.

Kako bi se to postiglo prije svega će biti potrebno dokazati da ovaj zahvat neće imati štetnog utjecaja na okoliš i to izradom studije utjecaja na okoliš. Kao podloge za izradu studije utjecaja na okoliš provest će se istražni geološki radovi, odrediti nulto radiološko stanje i izraditi sigurnosne analize.

Tijekom projekta kontinuirano će se surađivati s lokalnom i općom javnosti, te prekograničnim dionicima. Ukoliko postupak utjecaja na okoliš potvrdi da lokacija neće imati štetan utjecaj na okoliš, uslijedit će postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole - navodi se na službenoj stranici Fonda.

Na sve je reagirao i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović koji se u nekoliko navrata javno usprotivio takvom rješenju.

- Živimo u vremenu pandemije koronavirusa koja nemilosrdno odnosi ljudske živote diljem svijeta, ali i u Hrvatskoj, u vremenu kad je glavni grad naše zemlje pogodio snažan potres i kad nam se zbog svega toga urušava gospodarstvo, ljudi ostaju bez posla, a zabrinutost , strah i neizvjesnost su naši svakodnevni pratitelji.

Upravo u takvom vremenu svjedoci smo rijetko viđenog licemjerja i podcjenjivanja građana. Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, objavljuje 31. ožujka 2020. godine kako je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike preuzeo na uporabu lokaciju bivšeg vojnog skladišta „Čerkezovac“ u Općini Dvor.

Razlog za to je dobro poznat: tu se planira u skoroj budućnosti napraviti odlagalište radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško. Očito, pomno izabrani trenutak za pokretanje ovih aktivnosti, jer dok smo u izolaciji i svaki dan sa strepnjom iščekujemo vijesti o novooboljelim i umrlim sugrađanima, nemamo vremena misliti o očuvanju i zaštiti prirode i okoliša, niti imamo mogućnost organizirati se ili prosvjedovati protiv ovakve odluke.

Kad je u pitanju zaštita Zrinske i Trgovske gore na svašta smo navikli i svašta vidjeli. Od toga da moja borba protiv odlagališta radioaktivnog otpada u srcu Zrinske gore od strane župana Žinića proglašava politikanstvom, da taj isti župan obilazi odlagališta po Sloveniji i objašnjava svima kako je dobro i korisno biti destinacija radioaktivnog otpada i smeća.

A onda u Petrinju na promociju knjige o prirodnim ljepotama Zrinske gore dovede ministra zaštite okoliša Ćorića. I onda njih dvojica daju “podršku” da se Zrinska gora proglasi regionalnim parkom. Zamislite Regionalni park na čijem se području skladišti radioaktivni otpad.

Pljuska i podvala građanima naše ionako siromašne i nerazvijene županije. Sasvim je jasno da nam uz ovakvu vlast nema niti radnih mjesta niti autoceste, nema napretka niti budućnosti. Bar da je ovo prvotravanjska šala, ali na žalost svih nas, nije šala, već gorka istina i tužna sudbina Sisačko – moslavačke županije i njezinih građana - naveo je Dumbović u priopćenju.

Podsjetimo, sve razine vlasti u BiH jedinstvene su u zahtjevu da Hrvatska odustane od gradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, u općini Dvor

BiH je ranije najavila da će tražiti od Hrvatske da uvaži njena prava koja proistječu iz konvencije ESPOO o prekograničnom utjecaju na životnu sredinu.

Hrvatski ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić ranije je istaknuo kako bi se, u slučaju prihvaćanja takvog rješenja, primijenili najviši okolišni standardi.

Trgovska gora je Nacionalnim programom zbrinjavanja radioaktivnog otpada predviđena kao lokacija na kojoj bi se odlagao nisko i srednje radioaktivni otpad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 17:53