SA SPLITSKE RIVE

'TO JE DESTRUKTIVNO I NAZADNO' Biljana Borzan upozorila na rast populizma i ekstremizma u Europskoj uniji

Biljana Borzan
 Denis Jerkovic / CROPIX

Kandidatkinja SDP-a na predstojećim izborima za Europski parlament Biljana Borzan izjavila je u subotu u Splitu kako u Europskoj uniji (EU) rastu populizam i ekstremizam, ali izrazila je i uvjerenje kako u sljedećem mandatu Europskog parlamenta euroskeptici neće biti velika grupacija.

- Činjenica je da populizam i ekstremizam rastu u Europskoj uniji i na nama je da objašnjavamo o čemu se tu radi, jer to su ljudi koji ne podnose ništa od Europske unije, osim primanja svojih plaća svaki mjesec. To je nešto što je destruktivno i nazadno i, nažalost, bojim se da će u ovom trenutku dio građana čuti njihove poruke i glasati za njih - rekla je Borzan na splitskoj rivi.

Sigurna je, kaže, da u sljedećem mandatu oni neće biti presudni "u smislu da će biti toliko velika grupacija".

Podsjetila je kako su u prošlom sazivu Europskog parlamenta euroskeptici bili jedna "manja ekipa i nisu ugrožavali sve ono što je napredno u Europskoj uniji".

Kotur: 'Ekstremisti na ovim izborima forsirat će priču protiv EU'

Predsjednik splitskog SDP-a Goran Kotur, koji je bio u pratnji Biljane Borzan, istaknuo je kako će "ekstremisti na ovim izborima forsirati priču protiv Europske unije", ali i da im trenutno vladajuće strukture unutar Europske unije daju povoda za to.

Europska unija, ističe, zanemaruje pojedine države članice. "Pogotovo manje i siromašne poput Hrvatske i time daju povoda ekstremistima da 'tuku' po Europskoj uniji", izjavio je Kotur.

Po njegovim riječima, u Europskoj uniji treba više solidarnosti, ali za to nije kriva Europska komisija, nego "velike i bogate države koje se ne ponašaju solidarno."

- Hrvatskoj se nameću obveze, a prava se daju minimalno i to treba promijeniti u Europskoj uniji, što ne abolira našu vlast koja ne koristi ni ono pravo koje trenutno imamo", ustvrdio je Kotur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 09:40