BANSKI DVORI

'TO JE NEOBIČNO. ČESTITAM!' Plenković Vladu otvorio opaskom o HNS-ovcima, onda otkrio koliko će se povećati minimalac: 'Ovo je potez bez presedana'

Najavljujući prijedlog povećanja minimalne plaće na 3.250 kuna neto od 1. siječnja 2020 godine, Plenković je rekao da je ukupno u Vladinu mandatu minimalna plaća povećana za 100 eura, ocijenivši da je to bez presedana u povijesti hrvatskih vlada
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković je na početku današnje sjednice Vlade konstatirao kako su svi ministri došli i rekao: 'Svi ministri na Vladi, to je dobro, to je neobično. Čestitam.'

Podsjetimo, u jeku pregovora HNS-a i HDZ-a proteklih dana pojavile su se informacije da se HNS-ovi ministri danas možda neće ni pojaviti na sjednici Vlade, što je najavljivao i šef narodnjaka Ivan Vrdoljak. No, do dogovora koalicijskih partnera je ipak došlo...

Premijer se u nastavku svog izlaganja osvrnuo najprije na predstavljanje programa hrvatskog predsjedanja Europskom unijom.

Zagreb, 310119. 
Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

'Posebno je važna odluka koju ćemo danas donijeti o povećanju minimalne plaće. Naš je prijedlog nakon konzultacija da od 1. siječnja iduće godine minimalna plaća iznosi 3250 kuna neto. To je bruto 4062 kune. To je povećanje plaće u ovom mandatu Vlade za točno 100 eura. Mislim da smo našli dobar balans onoga što je potrebno za podizanje životnog standarda, a vodili smo računa i o položaju poslodavaca u tim osjetljivim sektorima', rekao je Plenković ocijenivši da je to bez presedana u povijesti hrvatskih vlada.

Dokumenti koji su posebno važni danas su 4. paket porezne reforme, to je 9 milijuna kuna poreznog rasterećenja sve skupa u mandatu naše Vlade. S tim paketom nastavljamo našu politiku koja je pridonijela i gospodarskom rastu u RH', rekao je Plenković.

Zagreb, 310119. 
Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Andrej Plenković

Osvrnuo se i na rebalans državnog proračuna.

'Zahvaljujem svima koji ste se potrudili da prilagodimo potrebe i rashode s realnim potrebama svakog resora. Posebno je važno da je rashodna stavka na nuli. Ovaj rebalans ostaje u okvirima planiranih rashoda. To je poruka pouzdanosti, predvidljivosti i ozbiljnosti rada ove Vlade', rekao je Plenković.

Proračun za iduću godinu, dodao je, temelji se na projiciranoj stopi rasta od 2,5 posto, a istaknuo je i smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 71,5 posto. To, kako je rekao, jača hrvatski položaj na međunarodnim financijskim tržištima i utječe na poboljšanje kreditnog rejtinga.

Zagreb, 310119. 
Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Andrej Plenković

Komentirajući odustajanje od smanjenja opće stope PDV-a s 25 na 24 posto od 1. siječnja 2020., rekao je da se tako oslobađa 1,8 milijardi kuna za plaće i mirovine.

'Što se tiče državnog proračuna za 2020. godinu i projekcijama ua 2021. i 2022., ministar Marić će održati prezentaciju. Predviđamo realni rast BDP-a od 2,8 posto za ovu godinu, a za iduću predviđamo rast od 2,5 posto. Idemo prema cilju od 6.3 posto nezaposlenosti, tu je i smanjenje javnog duga, i to izrazito ubrzano, što jača naš međunarodni i financijski položaj.

Kroz poreznu reformu ćemo napraviti jedan politički korak natrag, nećemo ići na smanjenje opće stope PDV-a.

Zahvaljujem svim članicama i članovima Vlade i drugim institucijama za racionalno planiranje u okvirima onoga što je moguće. Ovo je 4. proračun ove Vlade i osigurali smo vrlo pozitivan kontinuitet dobrih, razboritih i racionalnih odluka', zaključio je Plenković u svom uvodnom govoru uoči sjednice Vlade.

Nakon Plenkovićeva uvodnog govora, izvješće podnosi ministar financija Zdravko Marić, koji je rekao da se ukupni rashodi državnog proračuna u 2019. godini smanjuju sa 140,3 milijarde kuna na 139 milijardi. Rekao je da su dodatna sredstva osigurana i za porodiljne dopuste.

Zagreb, 310119. 
Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Zdravko Maric potpredsjednik Vlade i ministar financija.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Zdravko Marić

'Inflacija u projekcijskom razdoblju je planirana u stopama između 1,3 - 1,4, vrlo umjereno, to nas stavlja u dobru situaciju, nemamo velikih iznenađenja iako uvijek moramo voditi brigu o egzogenim činjenicama poput cijene nafte. Zaposlenost nastavlja rasti. Glavni način kako osigurati dodatni rast zaposlenosti je jačanjem gospodarske aktivnosti.

U rebalansu predviđamo veće prihode u odnosu na originalno planirane. Što se tiče prihoda, oni su planirani u skladu s makroekonomskim projekcijama i poreznim izmjenama. Porezni prihodi bilježe rast od 7,1 posto u odnosu na originalni plan 2019. PDV i dalje 55,9 mlrd kuna, na tragu očekivanih kretanja odobne potrošnje i općenito gospodarske. Što se tiče poreza na dobit, jasno se pokazuje da svima u RH želimo da posluju dobro i ostvaruju dobit...

'Rashodi su planirani u iznosu 7 mlrd kuna više u odnosu na plan proračuna za 2019. ili 5 posto', rekao je, među ostalim, ministar Marić.

Najveći rast u nacrtu proračuna za 2020., kaže Marić, bilježe mirovine i plaće.

Najavio je povećanje plaća od ukupno milijardu i 700 milijuna kuna.

'S ovim povećanjem će osnovica biti povećana za 18,3 posto, i tu ne računam porezne izmjene nego samo o povećanju bruto plaća svih državnih i javnih službenima u mandatu ove plaće', rekao je Marić.

 Zagreb, 311019.
 Trg sv. Marka.
Premijer Andrej Plenkovic i ministri odlaze sa sastanka Kluba zastupnika HDZ-a koji se odrzao u Saboru RH te otisli na sjednicu Vlade RH.
Na fotografiji: Zdravko Maric. 
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX
Zdravko Marić

'Financijski rahsodi nastavljaju se smanjivati. Refinancirat ćemo domaće obveznice krajem studenog, siguran sam da ćemo polučiti značajnu uštedu na kamatama, a isto tako očekujemo i za iduću godinu', dodao je.

'Ukupni prihodi državnog proračuna su 145 milijardi kuna, rashodi 147,3 milijardi. Planirani manjak je 2 milijarde i 152 milijuna kuna ili 0,5 posto bruto domaćeg proizvoda. Kada se sve konsolidira i učine prilagodbe, ovo je prvi put da planiramo suficit od 629 milijuna kuna', najavio je Marić.

Plenković apelirao na sindikate i učitelje

Premijer Andrej Plenković uputio je u četvrtak apel sindikatima u obrazovanju, nastavnicima i učiteljima da se u zajedničkom razgovoru s Vladom pronađe rješenje za pitanje plaća, u kontekstu štrajka u tom sektoru i Vladine ponude vezane uz povećanje osnovice i definiranja koeficijenata složenosti poslova.

"Još jednom pozivam predstavnike sindikata, učitelje i nastavnike da razumno prepoznaju ponudu Vlade o povećanju od 6,12 posto (osnovice) i da smo spremni intenzivno raditi na reviziji i kvalitetnijem, pravičnijem definiranju koeficijenata složenosti poslova na temelju postojeće uredbe. Ona je, to apsolutno jako dobro znamo, godinama mijenjana, prilagođavana, građena i na kraju nije dovela, možemo slobodno reći, do pravednih koeficijenata unutar sustava državne i javne uprave", rekao je premijer na završetku sjednice Vlade.

S obzirom da je to izrazito kompleksno, zahtjevno i teško područje, na kojem postoje brojni otpori, odlučili smo napraviti dodatni veliki napor da se taj problem riješi, istaknu je premijer.

"Ako se on ne riješi do 30. lipnja iduće godine, mi ćemo pronaći sredstva u proračunu da se zaposlenicima u području osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja plaće podignu za dodatnih 2 posto. Ostajemo otvoreni za socijalni dijalog i apeliramo uoči blagdana Svih svetih i pauze u školskom kalendaru na sindikate i učitelje da zajedničkom suradnjom, radom, razumijevanjem međusobnih pozicija, omogućimo našoj djeci ono najbitnije - obrazovanje", poručio je.

U strukturnu reformu obrazovnog sustava išli smo da bi mladi imali bolje obrazovanje u budućnosti, naglasio je Plenković te ocijenio da je reforma "postignuta do sada nezabilježenim političkim konsenzusom".

"Na tome trebamo graditi i njegovati to postignuće, a ono što je najvažnije, svako od nas bi onda trebao dati svoj doprinos da mladi ljudi dobivaju bolje i kvalitetnije obrazovanje", dodao je uputivši još jednom apel za socijalnim dijalogom.

"Mislim da možemo pronaći rješenja koja su bolja nego što je situacija sada, ali i mi i oni moramo sagledati cijelu sliku", rekao je Plenković istaknuvši da je Vlada odgovorna za cjelinu funkcioniranja države i unaprjeđenje standarda i kvalitete života zaposlenika kako u državnom i javnom, tako i u privatnom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 22:38