DRAMA U SDP-u

'TO JE SIGURAN PUT U RASKOL! RANJENA ZVIJER JE ZVIJER' Pobunjenici protiv Bernardića zgroženi najavama da će se naći na njegovoj 'listi za odstrel'

 
Davor Bernardić
 Damjan Tadic / HANZA MEDIA

Neslužbene najave da predsjednik SDP-a Davor Bernardić sa svojim ljudima sastavlja popis visokopozicioniranih stranačkih članova koje želi izbaciti iz stranke kod brojnih uglednih članova stranke jučer su izazvale konsternaciju. “To je siguran put u raspad stranke”,”ranjena zvijer je zvijer”, samo su neki od komentara viđenijih članova stranke s kojima smo razgovarali jučer. Kao što je Jutarnji list jučer objavio, prvi na Bernardićevoj listi za odstrel su potpredsjednik stranke Peđa Grbin te članovi stranačkog Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić, Vedran Babić i Mihael Zmajlović. Hajdaš na moguću najavu izbacivanja iz stranke samo poručuje: “Sve je super i sve je za pet”, dok je Zmajlović ipak rječitiji i konkretniji: “Ne vjerujem ni u kakve liste za odstrel jer bi to značilo i raskol SDP-a, što niti jednom članu stranke nije u interesu - pa ni Davoru Bernardiću.

Legitimno izabrani

Osim toga, ovdje se radi o ljudima koji su nedavno legitimno izabrani na svoje funkcije predsjednika gradskih ili županijskih organizacija te koji su uspješni u javnom poslu koji obavljaju u svojim lokalnim sredinama. SDP je na vlasti u Sisku, Rijeci, Krapinsko-zagorskoj županiji, nekoliko gradova Zagrebačke županije. Vjerujem da ćemo svi, kao odgovorni ljudi i članovi SDP-a, naći način kako da zajednički prevladamo ovu krizu vođenja SDP-a”.

Prema stranačkom Statutu, odluku o izbacivanju članova iz stranke donosi Glavni odbor samostalno ili na prijedlog Predsjedništva stranke. No, naši sugovornici smatraju da to više nije izvedivo jer Bernardić teško može skupiti većinu za takav potez. Glavni odbor broji 103 člana, a prema dostupnim informacijama, oko 50 njih više ne podržava predsjednika stranke.

Naši sugovornici smatraju da kad bi Bernardić nekako i uspio u svom naumu, to bi dovelo do trenutnog raskola stranke, a SDP bi gotovo sigurno ostao bez 25 zastupnika u Saboru.

No, i sama procedura smjene predsjednika stranke je u njegovim rukama. Ako sam ne podnese ostavku, Bernardić bi morao sazvati sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se raspravljalo i glasalo o njemu. Naši sugovornici su svjesni kako je teško očekivati da će bez jakog pritiska Bernardić to učiniti. “Svakim danom je pritisak sve jači i sve više naših gradonačelnika i načelnika općina daje podršku inicijativi za nove stranačke izbore. Ja stvarno više ne znam tko s terena još daje podršku Bernardiću”, naglašava naš sugovornik iz vrha stranke.

Ključni igrači

No, prema njegovim riječima, sve ipak ponajviše ovisi o Rajku Ostojiću i Zlatku Komadini. “Ako mu oni okrenu palac dolje, Bernardić će biti stjeran u kut i morat će sazvati sjednicu Predsjedništva.” Prema dostupnim informacijama, čini se da “pobunjenici” pokušavaju uspostaviti kontakt sa Zlatkom Komadinom, no za sada je još neizvjesno hoće li doći do sastanka na kojem bi se dogovorio kompromis. Komadina je ovih dana dao naslutiti kako nije zadovoljan Bernardićevim radom, ali ga javno i dalje podržava, dok Ostojić šuti.

Uz Bernardića je čvrsto i politički tajnik stranke Davorko Vidović, za kojeg protivnici smatraju da nema izborni legitimitet te je kompromitiran činjenicom da je pristao biti član prijelazne Vlade Kolinde Grabar-Kitarović.

Hajdaš Dončić ovih je dana rekao da će se cijela situacija rasplesti u sljedećih tjedan dana. To smatraju i naši sugovornici koji su protiv Bernardića i svjesni su da odugovlačenje cijele priče ide samo na ruku Bernardiću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:38