MINISTARSTVO SRBIJI

‘To je sumanuto. Umjesto optužnica protiv branitelja, neka nam Beograd napokon dostavi informacije o nestalima‘

Srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv poznatih vojnih pilota, danas umirovljenih visokih časnika Hrvatske vojske

Arhiva

 Vlado Kos/Cropix

Nakon što su tamošnji mediji objavili da je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo optužnicu protiv poznatih vojnih pilota, danas umirovljenih visokih časnika Hrvatske vojske Danijela Borovića, Željka Jelenića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca, koji su, kako tvrde srbijanski tužitelji, u akciji "Oluja" 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca (mjesto u BiH udaljeno desetak kilometara od granice) i u mjestu Svodna kod Novog Grada (mjesto u BiH odaljeno pet kilometara od granice), Jutarnji list je Ministarstvo hrvatskih branitelja pitao jesu li upoznati s gore navedenim činjenicama i kako komentiraju optužnicu srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine.

- Slijedom neslužbene informacije da je Tužiteljstvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv četvorice umirovljenih časnika Hrvatske vojske zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom vojno-redarstvene operacije Oluja, dostavljamo odgovor na vaš upit.

Ponovno smo svjedoci pokušaja negiranja obrambenog i oslobodilačkog karaktera Domovinskog rata dizanjem optužnica protiv hrvatskih branitelja i upornim inzistiranjem Republike Srbije na univerzalnoj jurisdikciji, što je nedopustivo i neprihvatljivo. Ističemo da legitimnosti i legalnost naših vojno-redarstvenih operacija Bljeska i Oluje nitko ne može i ne smije dovesti u pitanje jer smo upravo tim oslobodilačkim operacijama vratili naš teritorij u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Stoga u potpunosti odbacujemo ovakve i slične pokušaje narušavanja pravednog karaktera Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja. Umjesto neutemeljenih optužnica protiv hrvatskih branitelja, neka nam Republika Srbija napokon dostavi informacije gdje su naši nestali. To za nas najvažnije i najbolnije otvoreno pitanje i nadalje ostaje prioritetno u našim međudržavnim odnosima, koji se ovakvim sumanutim potezima dodatno pogoršavaju i narušavaju.

Zaključno, puna potpora našim pilotima, braniteljima i čuvarima hrvatskog zračnog prostora, kao i svim hrvatskim braniteljima zahvaljujući kojima je Hrvatska neovisna i slobodna europska država – poručili su iz ministarstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 06:53