NAJBRŽE ŠTO MOŽEMO

'TO NIJE POSAO ZA SLABE, NEGO ZA PROFESIONALCE' Milanović najavio da ćemo za dvije godine aplicirati za Schengen

Za primjenu schengenskih pravila važna je europska financijska pomoć, ali ona nije presudna, rekao je premijer Milanović
 Davor Pongračić / Cropix

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović kazao je na svečanosti u povodu Dana policije da će Hrvatska za dvije godine aplicirati za pristup "schengenskom prostoru" i time pokazati da je spremna za nove zadatke i izazove.

"Za dvije godine ćemo aplicirati, najprije što možemo, i podnijeti prijavu za procjenu hrvatske sposobnosti za ulazak u schengen", kazao je Milanović, dodajući da je za primjenu schengenskih pravila važna europska financijska pomoć, ali da ona nije presudna.

"Pomicanjem granice prema jugu i istoku želimo olakšati posao Slovencima i Mađarima, a to nije posao za slabe nego za profesionalce i one koji svakog dana rade na sebi", ocijenio je premijer. Obraćajući se policajcima i njihovim gostima na svečanosti u dvorani Vatroslava Lisinskog Milanović je podsjetio da je hrvatska policija svoju snagu pokazala u Domovinskom ratu iz kojega još uvijek crpi jedinstveno iskustvo.

Davor Pongračić / Cropix

Premijer i drugi uzvanici na svečanosti Dana policije u dvorani Lisinski u Zagrebu

Ističući da je Hrvatska sigurna zemlja premijer je rekao da "imamo okolnosti i tradiciju koja nam ide u prilog", ističući da je na policajcima obveza da, uz dobre uvjete i stalno ulaganje u znanje, svoj posao rade na najbolji mogući način.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je da rad policije u protekloj godini najbolje pokazuju statistike prema kojima je zabilježen pad svih kaznenih djela za gotovo devet posto, dok je samo ubojstava u prvih osam mjeseci bilo 26,5 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Davor Pongračić / Cropix

Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić pozdravlja premijera Milanovića na proslavi Dana policije

Uz sudjelovanje u međunarodnim akcijama razbijanja krijumčarskih lanaca droge, ljudi i oružja ministar se pohvalio i većim brojem prijavljenih kaznenih djela organiziranog kriminala za čak 186 posto.

Među policijske uspjehe poput rješavanja "zaboravljenih slučajeva", suradnje s inozemnim kolegama u turističkoj sezone i osiguravanja velikih događaja svrstao je i postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru gdje je policija, kako je rekao, "jasno pokazala da se može prosvjedovati, ali ne i napadati časnu odoru hrvatske policije".

Davor Pongračić / Cropix

Ravnatelj policije Vlado Dominić i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić

O uspjesima, ali i reformama u policiji govorio je ravnatelj policije Vlado Dominić, ističući da se će ulaskom u EU očekuje "dodatni iskorak u izgradnji europskog sigurnosnog sustava".

"Bili smo dobri učenici svojih europskih partnera, a sada želimo biti jednako dobri učitelji kolegama u regiji", istaknuo je Dominić naglašavajući da je pritom neophodna razmjena stručnjaka i otvorena komunikacija.

Kao i ostali govornici prisjetio se i generacije ratnih policajaca među kojima je bilo 755 poginulih i 3.600 ranjenih, dok se za 31 i dalje traga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:09