BRIEFING: DR. MARŠAVELSKI

‘To nije trgovanje ljudima, a Pernar profitira na tuđoj nesreći! Znate što država sada treba učiniti?‘

Stručnjak za problematiku trgovanja ljudima kaže kako bi DR Kongo još i mogao poništiti posvojenje, ali ne i državljansvo djece

Dr. sc. Aleksandar Maršavelski

 Briefing

"U Zambiji su već bili hrvatski konzul i veleposlanik. Idući bi korak trebao biti da tamo ode sam ministar vanjskih poslova. Do sljedećeg ročišta 1. ožujka ima dovoljno vremena da isplanira put i da se tamo pojavi i traži pojašnjene situacije jer do sada nismo dobili nikakvu potvrdu da su dokumenti o posvajanju djece bili krivotvoreni nego imamo čak i izjave roditelja jednog od djeteta da su ga dali u posvojenje jer su mu željeli dobru budućnost”, kaže u Briefingu dr. sc. Aleksandar Maršavelski, izvanredni profesor na Katedri za kazneno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu. On smatra da je hrvatska država djelomično odgovorna za nevolje u koje je zapalo osmero naših državljana koji su u Zambiju otišli po djecu koju su posvojili iz susjednog DR Konga i sada borave u pritvoru optuženi za pokušaj trgovanja djecom.

"Hrvatska nije na odgovarajući način provjeravala posvojenja iz DR Konga i zato država treba učiniti sve da stane na njihovu stranu u ovom postupku. Ministri Grlić Radman i Malenica su pokazali dobru volju i stupili u kontakt sa svojim kolegama u Zambiji. Zambija ima određene manjkavosti i svom pravnom sustavu i raširenu korupciju. Za razliku od našeg Državnog odvjetništva koje je neovisno, njihovo je podređeno izvršnoj vlasti. Zato je važno da se uključi diplomacija. To nije neprimjereni utjecaj politike nego značajna simbolična gesta koja pokazuje da država stoji iza svojih građana. Ministar Grlić Radman je već javno rekao da hrvatski državljani nisi krivi. On vjerojatno ima neka saznanja koja mi nemamo, a to treba potvrditi svojim odlaskom u Zambiju”, kaže Maršavelski koji je stručnjak za pitanja ljudskih prava, a osobito za problematiku trgovanja ljudima te 12 godina prati suđenja za ratne zločine u DR Kongu.

Prema njegovim riječima trgovanje djecom nije moguće počiniti iz nehaja pa sve i da su se pojavile neke nezakonitosti u postupku posvojenja, to ne znači da su hrvatski državljani svjesno išli u trgovanje djecom.

„Moguće da im je njihov odvjetnik u DR Kongu savjetovao da je lakši put doći po djecu u Zambiju. Od 2013. DR Kongo je uveo praksu da se prvo provede postupak posvojenja, a kada posvojitelji trebaju doći po djecu, onda djeci teško i sporo izdaju izlazne vize i time blokiraju posvojenja. Moguće je da su Hrvati prekršili neki zakon u vezi izlaznih viza, ali tada su djeca već bila posvojena i to nije trgovanje ljudima”, ističe Maršavelski pa komentira informaciju da su Hrvati, nakon što su pušteni, ponovno uhićeni jer je netko iz Hrvatske poslao anonimnu prijavu.

Bivši saborski zastupnik Ivan Pernar se javno pohvalio kako je zambijskim vlastima javio kako je jedan o uhićenih posvojitelja transseksualna osoba i upozorio ih kako je u DR Kongu zabranjeno da takve osobe posvajaju djecu. Nakon toga je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić DORH-u podnijela prijavu protiv Pernara zbog povreda Zakona o ravnopravnosti spolova, a on je pak podnio prijave protiv nje, zastupnice Možemo! Sandre Benčić jer ga je nazvala cinkerom i drukerom, svih hrvatskih državljana koji su posvojili djecu iz DR Konga kao i sudaca koji su ovjeravali posvajanja.

„Anonimna dojava nije novi dokaz. Novi dokaz bi bio da je iz DR Konga došao nekakav dokument ili službeni stav da su ti dokumenti krivotvoreni, da posvojenje nije bilo zakonito, da postoje živi roditelji od kojih je dijete oteto. Što se tiče Pernarovih prijava DORH-u, to je bez veze. To je samo privlačenje pozornosti. Mislim da će Državno odvjetništvo imati lak posao odbaciti te prijave”, napominje Maršavelski koji smatra da zbog utjecaja hrvatske diplomacije Pernarov dopis Zambiji ne bi smio ugroziti poziciju hrvatskih građana u pritvoru. Smatra da je riječ o pridobivanju jeftinih političkih bodova na tuđoj nesreći i da u tom postupku ima elemenata kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju.

„Prekršajni postupak protiv tog čovjeka bi bio učinkovitiji od kaznenog. Za to su propisane kazne od 700 do 4000 eura i sud mu može odrediti kaznu koju doista zaslužuje”, kaže Maršavelski.

Prema njegovom mišljenju Zambija ne može poništiti posvojenje niti hrvatsko državljanstvo kongoanskoj djeci koja su oduzeta hrvatskim parovima i smještena u sirotište jer se posvojenje dogodilo između DR Konga i Hrvatske.

„DR Kongo može poništiti posvojenje ako misli da je nezakonito, ali treba voditi računa o najboljem interesu djeteta jer koji je smisao poništavanja ako se dijete vraća u sirotište. Da i dođe do poništenja posvojenja, to ne znači da će se poništiti i državljanstvo. O tome odlučuje Hrvatska koja je vezana Konvencijom o smanjenju broja osoba bez državljanstva koja izričito zabranjuje poništenje državljanstva ako bi osoba ostala bez državljanstva, odnosno ako djeca nemaju državljanstvo DR Konga po čijem ustavu nije moguće dvostruko državljanstvo. No, DR Kongo je država u rasulu gdje je sve moguće. Hrvatska treba skrbiti o toj djeci”, naglašava Maršavelski.

Pogledajte Briefing:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:36