UPOZORENJE HUT-a

To što smo na žutoj listi nikako ne utječe na tranzit turista iz drugih zemalja kroz Sloveniju

Nakon što je Slovenija stavila Hrvatsku na popis ‘žutih zemalja‘, očekivano je krenula panika, ali i širenje dezinformacija
 Tadej Regent/Delo/Cropix

Nakon što je Slovenija stavila Hrvatsku na popis 'žutih zemalja', odnosno više nije na zelenoj listi država koje predstavljaju one u kojima je epidemiološka situacija sigurna, očekivano je krenula panika, ali i širenje dezinformacija. Posebno se boji turistički sektor pa neki već pišu katastrofične scenarije kako bi žuta lista mogla ugroziti dolazak turista u Hrvatsku i iz drugih zemalja te spriječiti dolazak Slovenaca na more. Iz Hrvatske udruge turizma (HUT) naglašavaju da izdana pravila ni na koji način ne utječu na režim putovanja i povratka Slovenaca kući te tranzite državljana zemalja članica EU preko Slovenije.

Uredba koju je Slovenija nedavno donijela znači sljedeće. Ulazak u Sloveniju bez karantene dozvoljen je osobama koje borave ili privremeno borave u nekoj zemlji na popisu epidemiološki sigurnih zemalja (zelena lista) i dolaze iz tih zemalja. Žuti popis zemalja koje nisu ni na zelenoj ni crvenoj listi znači ulaz u Sloveniju bez karantene za državljane Slovenije i strance sa stalnim ili privremenim boravkom u Sloveniji, ako dolazite iz država članica EU ili schengenskog područja. Za druge osobe je po ulazu obavezna 14-dnevna karantena (osim za iznimke u točkama 1-15 u čl. 10. Uredbe).

Dakle, bez obveze karantene su i državljani Republike Slovenije i stranci sa stalnim ili privremenim prebivalištem u Republici Sloveniji, koji dolaze iz država članica Europske unije ili država članica schengenskog područja koje nisu na popisu epidemiološki sigurnih zemalja, ako podnesu dokaz o vlasništvu imovine ili plovila tijekom boravka, ili originalna faktura za plaćanje smještaja u tim zemljama ili službeni popis posade u slučaju najma.

Na zelenom popisu Slovencima su Austrija, Litva, Cipar, Mađarska, Danska, Malta, Estonija, Njemačka, Finska, Norveška, Grčka, Slovačka, Irska, Španjolska, Island, Švicarska, Italija, Belgija, Latvija, Nizozemska i Lihtenštajn. Uredba kaže da osobe sa stalnim ili privremenim prebivalištem u gore navedenim zemljama mogu doći u Sloveniju bez karantene. Isto se odnosi i na slovenske državljane koji dolaze iz ovih zemalja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:08