MILANOVIĆ O USTAVNOM SUDU

‘To su nepismeni gangsteri, seljačine! Ovo je čisti puč, bit ću premijer na legalan način‘

Govorit će o odluci Ustavnog suda da se ne smije kandidirati na parlamentarnim izborima

Zoran Milanović

 Livio Andrijic/Cropix

NOVO: Predsjednik Zoran Milanović obratio se javnosti nakon odluke Ustavnog suda kojom muj je zabranjeno da bude na SDP-ovoj listi na izborima i da sudjeluje u predizbornoj kampanji.

Na početku je čestitao Peđi Grbinu, koji je prije njega održao presicu, na nastupu.

- Rekao je sve. Sugeriram ljudima koji su mi dali podršku da budu lukavi, da se čuvaju, da paze što rade jer ih je ta gangsterska družina uzela za taoce. Meni ne mogu ništa, ali mogu njima.

- Na tipičan gangsterski način, ta grupa muljatora predvođena Šeparovića, bivšim šefom HIS-a, kad su novinari praćeni i maltretirani, postao je na kraju predsjednik Ustavnom suda, a prije toga je bio kriminalni odvjetnik koji je izvukao milijune eura sa suprugom iz Croatia osiguranja.

- Donijeli su odluku kojom prijete jednoj stranci koja se nikada nije ogriješila. Seljačine su i nepismeni. Što je tu napisano? Prijete stranci da će je uništiti, prijeti se meni. Ne znam čime, mogu mi staviti soli na rep.

- Apeliram na kolege i građane koji će na kraju presuditi ovaj puč, ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima… Moja ponuda, bit ću premijer na legalan način, moja ponuda je bila – tu sam, bit ću kandidat na izborima kao i na izborima za EU parlament, mandat sam sebi ne mogu dati, što je tu sporno? No ovo je političko nasilje.

- Oni su nepismeni gangsteri, s takvim ljudima se ne može raditi. Mandat ne mogu dati sam sebi, ali postat ću premijer na legalan način. Zašto mi ne pada na pamet da dam ostavku? Jer bi time predao vlast Jandrokoviću. Za njega ne mislim da je gangster, ali to predajem HDZ-u. Što je sljedeće? Da na minutu predam kontrolu nad vojskom i tajnim službama toj zločinačkoj organizaciji? Tko garantira da Jandroković neće odmah dati ostavku? Jer postajući PRH ne može biti na listi. Jandroković će radije biti na listi nego biti pro forma predsjednik Republike. Tko će onda biti? Ulazimo u krizu… Ustav o tome ne govori.

- S tom gangsterskom družinom ćemo se obračunati nakon izbora. Nema batinjanja, nema pucnjave. Pozivam sve Hrvate da se ujedinimo protiv HDZ-a. Mogu glasati za SDP, Možemo!, Most, Domovinski pokret. Sve je dobro, rekao je Milanović.

- Moja sudbina je nebitna. Ja imam velike pobjede i tijesne poraze. Ovo je vrsta za dobivanje rata ljudske volje. Mi govorimo o autonomiji sveučilišta, a u prvom redu u Lisinskom na ‘balu vampiru‘ sjedi rektor osječkog sveučilišta. Tamo te seljačine idu autobusom ‘firme Krstić‘, idu iz Splita i kupuju doktorate.

- Ta kriminalna orgaizacija HDZ, suđena i osuđena, mora konačno ‘ić va more‘. Bacit ćemo ih tamo. Kad postanem premijer, ja mogu i u političku mirovinu. Vidimo se u Trećoj republici, a vi pazite što govorite, imate posla s gangsterima. Vjerujte meni, ja vas u ovih 20 godina nisam prevario. I glasujte za bilo koga osim HDZ-a. Sve je dobro. Ovo je borba za hrvatsku slobodu, rekao je Milanović.


Odluka Ustavnog suda koja je zabranila predsjedniku Zoranu Milanoviću sudjelovanje u političkim aktivnostima dok obavlja dužnosti predsjednika Republike Hrvatske izazvala je veliku pažnju u javnosti. Sud je istaknuo da Milanović, obavljajući funkciju predsjednika, ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke te je dao jasno upozorenje da mora dati ostavku na mjestu predsjednika ako želi sudjelovati na parlamentarnim izborima.

Ova odluka Ustavnog suda uslijedila je nakon što je Milanović iznenadio naciju objavom da će se kao nestranački i nezavisni kandidat pridružiti SDP-u na parlamentarnim izborima kao kandidat za premijera. U skladu s odlukom Suda, Milanović i SDP moraju prestati s aktivnostima koje nisu u skladu s Ustavom te se suzdržati od isticanja Milanovića kao kandidata.

Nakon objave odluke Ustavnog suda, predsjednik Milanović kratko je komentirao situaciju na svojem Facebook profilu, napisavši: "Rijeke pravde dolaze". Ovaj komentar izazvao je značajnu reakciju na društvenim mrežama, prikupivši više od tisuću "lajkova" u samo nekoliko minuta.

Predsjednik je trenutno u Vela Luci, gdje je pozvan povodom Dana Općine.

image

Milanović je u Veloj Luci

Livio Andrijić/Cropix
image

Orsat Miljenić, načelnica Katarina Gugić i Zoran Milanović u šetnji Vela Lukom

Livio Andrijić/Cropix

Prije svečane sjednice, povodom dana općine Vela luka i zaštitnika svetog Josipa, predsjednik Zoran Milanović došao je na kavu u kafić Plaf nedaleko velaluške skule, gdje ga je dočekao i pozdravio vlasnik Jakša Prižmić.

Milanović je sjeo sa svojim stranačkim (SDP-ovim) pobočnicima, "domaćicom" današnjeg događanja velaluškom načelnicom Katarinom Gugić, Orsatom Miljenićem, gradonačelnicom Supetra Ivanom Marković, gradonačelnikom Trogira Antom Bilićem te načelnikom Jelse Nikšom Peronjom.

U 18 sati će u velaluškoj školi biti održana svečana sjednica i dodjela nagrada laureatima gdje se očekuje i obraćanje predsjednika, što je već i prije najavljeno.

Fokus će, naravno, biti na komentaru odluke Ustavnog suda.

..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:20