KONTROVERZNA PROFESORICA

Točka povučena s dnevnog reda: Vukelić koja umanjuje ustaške zločine još nije imenovana za dekanicu

Vukelić tvrdi da tijekom Drugog svjetskog rata u Sisku nije bio dječji logor, već prihvatilište za ratnu siročad

Vlatka Vukelić

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici u utorak nije imao priliku glasati o potvrdi izbora kontroverzne profesorice Vlatke Vukelić za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija jer je ta točka dan ranije uklonjena s dnevnoga reda. Kako je potvrdio rektor Stjepan Lakušić, odluka je odgođena „dok se ne prikupe sve relevantne informacije“.

Vukelić je na Hrvatskim studijima u prosincu izabrana za dekanicu, no da bi izbor bio pravovaljan nužna je potvrda Senata koja zasad ne stiže.

- Na sjednicama Rektorskog kolegija u užem sastavu i Rektorskog kolegija u širem sastavu, zaključeno je da se u ovom trenutku ne raspolaže s dovoljno informacija da bi se točka o potvrđivanju izbora izv. prof. dr. sc. Vlatke Vukelić za dekanicu Fakulteta hrvatskih studija uputila na Senat. Zbog toga je rasprava i odluka o ovoj točki odgođena dok se ne prikupe sve relevantne informacije, poručio je rektor.

Izbor profesorice povijesti u najblažu je ruku za Rektorat i Senat (pa i šire) izuzetno delikatna tema jer je Vukelić poznata po kontroverznim stavovima kojima umanjuje ustaške zločine. Među ostalim, Vukelić među ostalim tvrdi da u Sisku tijekom Drugog svjetskog rata nije bio dječji logor, već prihvatilište za ratnu siročad.

O toj je temi ponovo progovorila večer uoči Senata u emisiji naziva „U ime naroda“.

- Mi imamo dio aktivista i političara koji dječje prihvatilište prikazuju kao koncentracijski logor, no nemamo znanstveni aparat koji o tome govori. Ono što se izbjegava reći jest da je prvi objekt u koji su ušla djeca bio onaj u kojem su brigu o njima vodile časne sestre. To je bio samostan. Svi koji nameću tezu da je riječ o koncentracijskom logoru direktno optužuju katoličku crkvu u Hrvatskoj za sudjelovanje u radu koncentracijskog logora, izjavila je Vukelić, stajući u obranu Crkve.

Sebe je pak prikazala žrtvom izbornog procesa i napada „lijevih medija i aktivista“. Dodala je kako je izbor dekana birokratski čin te da u njezinu programu nema nijednog spornog elementa.

- U programu nema elemenata na kojima bi se osuđivala moja osobnost. Ne može se sada nakon što je program prihvaćen razgovarati o tomu jesam li ja išla u disko u srednjoj školi, izjavila je među ostalim Vukelić u emisiji.

Iako se u akademskim krugovima pojavila teza da izbor Vlatke Vukelić podržava ministar znanosti Radovan Fuchs, takve insinuacije demantiraju u ministarstvu riječima – to je izvan zdravog razuma. Tim više što je Vukelić 2021. kao predsjednica Hrvatskog sveučilišnog sindikata od premijera Plenkovića zatražila Fuchsovu smjenu, a sada za nedaće oko svog (ne)izbora optužuje bivšeg prorektora Sveučilišta, umirovljenog Antu Čovića.

U Ministarstvu navode kako pitanje izbora dekana ulazi u jedno od temeljnih područja autonomije sveučilišta, zbog čega se ministar ne smije miješati u izbor čelnika visokih učilišta.

– Pomalo je nejasno na koji način netko zdravog razuma može dovesti ministra u vezu s podrškom kandidatkinji koja je u ožujku 2021. godine ispred Hrvatskog sveučilišnog sindikata u otvorenom pismu zatražila ministrovu ostavku, a u pismu ga, između ostalog, optužuje za “politički progon prof. dr. sc. Ante Čovića”, kažu u Ministarstvu.

Navode kako ministar “apsolutno osuđuje svaki pokušaj revizije povijesti i pokušaja relativiziranja zločina”.

O tomu je, dodaju, ministar uputio pismo rektoru Lakušiću u kojemu ističe svoja očekivanja da “Sveučilište u Zagrebu u što skorijem roku na sjednici Senata usvoji Radnu definiciju antisemitizma te definiciju poricanja i iskrivljavanja istine o Holokaustu, kao i definiciju antiromskog rasizma i diskriminacije Međunarodnog saveza za sjećanje na Holokaust (IHRA)”.

Fuchs među ostalim u pismu navodi kako vjeruje da će se Sveučilište u Zagrebu pri izboru čelnika Sveučilišta i njihovih sastavnica rukovoditi smjernicama IHRA-e.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:21