NAJTRAŽENIJI HRVAT

Todorić: Gospodin Rohatinski sigurno neće u politiku. Vrata Agrokora uvijek su mu otvorena

SPLIT - Povisili smo ponudu za kupnju slovenskog Mercatora sa 206 na 221 euro po dionici i to je zadnja cijena, prilično visoka. Ne namjeravamo je više podizati, odgovorio je Ivica Todorić na pitanje novinara u Splitu.

Todorić, podsjetimo, želi kupiti od Pivovarne Laško 23 posto dionica Mercatora, a slovenski su mediji nagađali da bi vlasnik Agrokora bio voljan izdvojiti do 230 eura po dionici. Vlasnik Agrokora u Splitu je održao predavanje studentima Ekonomskog fakulteta u sastavu projekta Top Business Man. Sa studentima je podijelio sjećanje na trenutak kada je Agrokoru nedostajalo novca.

- Prije petnaestak godina zbog nedostatka svježeg kapitala razmišljao sam prodati Ledo koji je već tada bio vrijedan, a potencijalni kupac bio je Nestle. Ponudili su nam sto milijuna tadašnjih maraka, a mi smo ga bili spremni prodati za 120.

Pogađali smo se, ali nisu pristali na našu cijenu. Na kraju mi je direktor Nestlea Peter Brabecker rekao "Ivica, kupio Ledo ili ne kupio, doći ću na tvoje tržište". U tom trenutku nisam znao na koja ću vrata prije izaći, tresle su mi se noge. Mislio sam da ću njihovim dolaskom možda i bankrotirati. Međutim, mi smo od tada narasli a oni nam nisu uzeli ni jedan posto tržišta, zabavio je Todorić studente. Nestle se nedavno opet javio s ponudom za Ledo, ali Ledo nije na prodaju, odlučan je vlasnik koncerna.

- Agrokor je uspio, uložio je velika sredstva, uzeo moderne tehnologije, stvorio nove i unaprijedio postojeće brendove. Ali to sve čine ljudi svojim znanjem. Bit će uspješniji oni koji su u znanjima i vještinama napredniji. Imate Real Madrid i Barcelonu kao vrlo uspješne brendove. Čemu je to tako? Pa zato što imaju vrhunske igrače, s vrhunskim nogometnim znanjem, kazao je Todorić studentima.

Studenti su pitali vlasnika koncerna je li istina da vanjski dug Agrokora iznosi devet milijardi eura?

- Imamo dug koji je značajan i velik, no sve smo uložili u Hrvatskoj i za kompletan novac se zna gdje je otišao: sto milijuna eura u projekte na splitskom području, 150 milijuna u 'PIK Vrbovec', 200 milijuna u 'Belje'...

Na pitanje novinara stoji li on osobno i njegova kompanija iza kandidature guvernera Željka Rohatinskog na predstojećim izborima uzvratio je kako novine pišu svašta.

- Gospodinu Rohatinskom nikad ni na pamet nije pala ideja izlaska na izbore i on sigurno neće u politiku, a ni 'Agrokor' se politikom ne bavi', odgovorio je Todorić te dodao kako su ljudima poput guvernera vrata Agrokora uvijek otvorena.

- Svatko bi Rohatinskog uzeo u svoju tvrtku, uvjeren je vlasnik najvećeg hrvatskog koncerna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:21